Door een handelsmerk te registreren, voorkom je dat derden jouw naam en/of logo kunnen gebruiken om soortgelijke producten en/of diensten aan te bieden. Ook kan je zo je handelsmerk aanvullend beschermen tegen bedrijven die de markt op willen onder een naam die te veel lijkt op het door jou geregistreerde merk. Maakt iemand toch gebruik van jouw merk? Dan kun je overwegen om juridische stappen te ondernemen.
Wat kun je als handelsmerk registreren?
In principe kan je alles als handelsmerk registreren, van woorden tot logo’s tot aan kleuren. De belangrijkste voorwaarde hieraan is dat het gewenste merk onderscheidend moet zijn. Een handelsmerk dat beschrijvend is, is niet toegestaan. Net als een merk dat teveel lijkt op een handelsmerk dat reeds geregistreerd is.
Een handelsmerk kun je registreren in de vorm van een woordmerk, beeldmerk (logo) of als combinatie van beide (woordbeeldmerk). Maar denk ook aan een afkorting voor de gehele bedrijfsnaam, zoals het geval is bij BMW mits dit geen gebruikelijke afkorting is. Ook een cijfer merk als 007 voor de James Bond-uitingen behoort in sommige gevallen tot de mogelijkheden om te laten registreren.
Er zijn nog veel meer opties, zoals klankmerken (herkenbare muziek in reclames), de naam van een persoon of een slagzin.
Merk gebruiken na het registreren van je handelsmerk
Handelsmerk registreren? Houdt er dan rekening mee dat je merk ook vervallen kan worden verklaard nog voordat de vervaldatum van de registratie is geweest. Indien aan kan worden getoond dat je een geregistreerd merk langer dan vijf jaar niet hebt gebruikt, kan de registratie hiervan ongeldig gemaakt worden. Je dient te kunnen laten zien dat het handelsmerk in gebruik is, bijvoorbeeld door drukwerk of facturen met het merk erop te verzamelen.
Handelsmerk registreren om het R teken te gebruiken
Door een merk te registreren, krijg je de mogelijkheid om het R teken (®) te gebruiken in combinatie met je naam en/of logo. Daarmee toon je aan je klanten aan dat jouw naam en/of logo als merk in het register vastgelegd staat. Dat staat niet alleen professioneel, maar het wekt ook vertrouwen bij je klanten. Zij kunnen de registratie van een merk immers opzoeken in het openbare merkenregister. Een merk komt hierdoor betrouwbaarder over.
Ook is het gebruik van een R teken een waarschuwing aan concurrenten. Je geeft namelijk aan dat je jouw merk geregistreerd hebt en bereidt bent op te treden tegen inbreuk op jouw merkrecht.
Handelsmerk verlengen
Vanaf de datum waarop de aanvraag is ingediend, is een handelsmerk na registratie voor tien jaar beschermd. Na die tien jaar dien je de registratie te verlengen indien je jouw merk wilt blijven beschermen. Na het verlengen van je handelsmerk is deze wederom tien jaar beschermd. Omdat er geen maximum bestaat voor het aantal keer dat je een merk mag verlengen, kun je je merk in principe voor altijd beschermen als deze eenmaal geregistreerd is.
Je dient dan wel jouw merkregistratie tijdig te verlengen. Je ontvangt automatisch bericht van het merkenbureau of BOIP om jouw merk te verlengen. Dat kan vanaf zes maanden voor de vervaldatum van je registratie. Is je registratie reeds vervallen, maar wil je deze nog wel verlengen? Dat kan als je binnen zes maanden na de vervaldatum een verzoek tot vernieuwing indient. Wel brengt dit extra kosten met zich mee. Na die zes maanden is het niet meer mogelijk om de registratie van je merk te verlengen. Je moet dan je merk opnieuw registreren en de bescherming gaat dan lopen vanaf de nieuwe aanvraagdatum.