Het kan iedereen gebeuren: Je kunt je rekeningen niet meer betalen. Geen fijne situatie. Maar hoe ga je hier nu mee om? En wat is juist níet handig om dan te doen? Ik geef je een praktisch stappenplan.
Bills, bills, bills
Het komt vaker voor dan je denkt, geloof me. Weinig mensen praten erover, maar ik denk dat bijna iedereen wel eens in deze situatie heeft gezeten. Er komt een rekening binnen en je hebt gewoon het geld niet om hem te betalen.
Belangrijk is om dit niet te zien als een falen van jouw kant, maar gewoon door te gaan. De schade beperken en weer door.
Wat je vooral níet moet doen
Naast het volgen van onderstaand stappenplan, is er één ding dat je niet moet doen. En dat is de situatie negeren! Het heeft geen zin om te geloven in de struisvogelpolitiek. Om de rekeningen weg te gooien en er niet meer aan te denken. Daarmee los je het probleem niet op. Sterker nog, je maakt het alleen maar erger. Met mijn stappenplan ben je én sneller van het probleem af én heb je er een stuk minder stress van.
1. Bereken je tekort
Bepaal allereerst hoeveel je tekort komt. Is dat het volledige bedrag van de rekening? Of heb je nog een bedrag op je spaarrekening staan?
2. Bepaal wanneer je wel kunt betalen
Kijk aan de hand van je inkomsten en uitgaven in de komende periode wanneer je wel kunt betalen. Het makkelijkst is als je een persoonlijk liquiditeitsoverzicht hebt. Hierin zie je precies op welke dag er geld binnenkomt en wanneer je vaste lasten moet betalen. Wil je weten hoe je een liquiditeitsoverzicht opstelt? Lees dan deze blog.
3. Praat erover
Blijf vooral niet alleen met deze stressvolle situatie zitten. Vertel je partner erover. Op deze manier kunnen jullie samen kijken naar een oplossing. Bovendien snapt je partner dan ook beter dat die dure aankoop er nu even niet in zit.
4. Bepaal welke rekeningen nú betaald moeten worden
Zet op een rijtje welke rekeningen je moet betalen en zet daarachter welke prioriteit ze hebben. Zorg dat je vaste lasten betaald zijn, zodat je hiermee niet in de problemen komt.
5. Vraag om hulp
Neem contact op met de bedrijven of personen waarvan je de rekeningen niet op tijd kunt betalen. Leg de situatie uit en vraag om begrip en uitstel.
6. Bespaar snel wat kosten
Ga na welke kosten je snel kunt besparen. Kun je nog geld besparen op je boodschappen? Of kun je misschien wat spullen verkopen?
7. Follow-up
Belangrijk is het om je gemaakte afspraken na te komen met de bedrijven waar je later mag betalen. Zij hebben jou het vertrouwen gegeven dat je betaald zoals jullie samen zijn overeengekomen. Doe dit dan ook.
8. Never again
Deze laatste stap is meer voor de lange termijn, maar wel erg belangrijk. Ga na hoe dit heeft kunnen gebeuren. En nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je dit niet nog een keer overkomt? Was het een eenmalige gebeurtenis of zit er structureel een tekort in je budget?
En nu?
Heb je hulp nodig bij het opstellen van je budget? Lees dan deze blog.
Heb jij ook wel eens te maken gehad met rekeningen die je niet kon betalen? Wat heb je toen gedaan?