Wil je een tweede hypotheek afsluiten om een verbouwing te financieren, je huis te verduurzamen of een vakantiehuis te kopen? Neem het heft dan niet in eigen handen, maar neem een hypotheekadviseur in de armen. Zo iemand helpt je namelijk om de hypotheek te vinden die het beste bij jouw situatie past. Hierdoor voorkom je bijvoorbeeld dat je onnodig veel betaalt. Aan hypotheekadvies zijn alleen wel kosten verbonden. Omdat wij ons voor kunnen stellen dat je hier benieuwd naar bent, vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over belastingen en andere kosten waar je mee te maken krijgt bij hypotheekadvies.
Kosten waarmee je te maken krijgt
Als we het over de kosten van een tweede hypotheek hebben, denken veel mensen alleen aan het bedrag dat zij iedere maand terugbetalen. Dit bedrag bestaat uit zowel aflossing als rente. Dit zijn inderdaad kosten waarmee je te maken krijgt, maar er is meer. Het afsluiten van een hypotheek kost namelijk ook geld. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hieronder de kosten op een rijtje waar je bij het afsluiten van een tweede hypotheek mee te maken krijgt.
– Taxatiekosten
Voordat je een tweede hypotheek af kunt sluiten, wil een hypotheekverstrekker eerst vaststellen dat er sprake is van overwaarde op jouw huidige woning. Hiervoor is een taxatie nodig. De kosten die zo’n taxatie met zich meebrengt worden niet door de bank betaald, maar zijn voor jouw rekening. Hoeveel je hiervoor betaalt, hangt af van het soort taxatie dat door de bank geëist wordt.
– Notariskosten
Naast taxatiekosten kun je bij het afsluiten van een tweede hypotheek ook niet om notariskosten heen. Er moet namelijk opnieuw een hypotheekakte opgesteld worden en hier heb je een notaris voor nodig. Als de akte is opgesteld, moet je langskomen bij de notaris om je handtekening te zetten. Jouw tweede hypotheek wordt vervolgens door de notaris ingeschreven bij het Kadaster. De kosten voor de notaris zijn eenmalig als je een tweede hypotheek afsluit.
– Advieskosten
Wil je een tweede hypotheek afsluiten? Schakel dan een hypotheekadviseur in van bijvoorbeeld Vita Hypotheekadvies. Zo’n iemand kan je namelijk precies vertellen welke hypotheek het beste past bij jouw situatie. Soms kun je overigens niet om hypotheekadvies heen, want er zijn banken die dit verplicht stellen. Naast eenmalige advieskosten betaal je ook eenmalig bemiddelingskosten voor hypotheekadvies.
Zijn de kosten voor het afsluiten van een tweede hypotheek aftrekbaar?
Zoals je hierboven kon lezen, krijg je te maken met verschillende kosten als je een tweede hypotheek afsluit. Ondanks dat het om eenmalige kosten gaat, kan het totale bedrag flink oplopen. Daarom wil je waarschijnlijk weten of je hier belastingtechnisch iets mee kunt. In de meeste gevallen is dit gelukkig mogelijk, waardoor de kosten voor het afsluiten van een tweede hypotheek een stuk lager uit kunnen vallen.
Wil je kosten die je maakt voor het afsluiten van een tweede hypotheek aftrekken? Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De kosten zijn bijvoorbeeld alleen aftrekbaar in het jaar waarin je de kosten betaald hebt. Bovendien mag je alleen de rente en kosten aftrekken voor je eigenwoningschuld. Gebruik je (een deel van) de tweede hypotheek om een nieuwe auto te kopen of op vakantie te gaan? Dan zijn de kosten niet aftrekbaar.