Je gaat een hypotheek afsluiten: is hypotheekadvies dan verplicht? Ik kan me voorstellen dat je niet op deze extra kosten zit te wachten op het moment dat het niet verplicht is. Maar toch geef ik een aantal voorbeelden waarbij het juist wel verstandig is om hypotheekadvies aan te vragen. En vaak verdien je de kosten van dit hypotheekadvies weer terug door de besparingen die je op lange termijn hierdoor krijgt en een beter op jouw persoonlijke situatie afgestemde hypotheek.
In onderstaande video leg ik uit wat we verstaan onder hypotheekadvies. Waarom je dit wel zou willen en wat een hypotheek adviseur ongeveer kost. En hoe zoek je een goede adviseur?
Wat is hypotheekadvies?
Een woning is heel persoonlijk, net als de bijbehorende hypotheek. Een hypotheekadviseur zorgt er daarom voor dat je hypotheek past bij jouw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je maandlasten;
- De risico’s die je wilt lopen;
- Je toekomstplannen.
Met een hypotheekadviseur kijk je niet alleen naar je maandlasten, maar ook naar je overlijdensrisico, je pensioen, arbeidsongeschiktheid en WW. Een hypotheekadviseur bemiddelt bovendien tussen jou en de hypotheekverstrekker. Tenslotte overziet de hypotheekadviseur het hele proces van aanvraag tot afsluiten van de hypotheek.
Waarom zou je hypotheekadvies willen krijgen?
Hypotheekadvies is bij de wet niet verplicht. Maar het is de grootste aankoop van je leven, dus een goed advies is zeker verstandig. Zoals ik bovenstaand al aangaf, is een hypotheekadvies heel persoonlijk en kijkt een hypotheekadviseur mee of de hypotheek past bij jouw persoonlijke situatie, nu en in de toekomst.
Een misverstand is dat je alleen een hypotheekadviseur nodig hebt bij het kopen van een nieuwe woning. Deze komt ook van pas bij:
- Aanvraag tweede hypotheek bij een verbouwing.
- Wijziging van je hypotheek door bijvoorbeeld een echtscheiding.
- Flinke extra aflossing.
- Extra storting in de spaarhypotheek.
Ook bij deze wijzigingen in je hypotheek is een hypotheekadviseur inschakelen verstandig. Met name vanwege de fiscale gevolgen van wijzigingen in je hypotheek. Want iedere wijziging in je hypotheek heeft fiscale gevolgen voor je inkomstenbelasting.
Tip: De kosten voor een hypotheekadviseur zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Eventuele advieskosten voor een verzekering niet.
Hoe zoek je een goede adviseur?
Voordat je op zoek gaat naar een goede adviseur is het slim om te weten dat er verschillende soorten adviseurs zijn:
- De adviseur in dienst van één hypotheekverstrekker: deze adviseurs zie je vaak bij traditionele banken en kunnen alleen daar hypotheken verstrekken.
- De adviseur die een samenwerking heeft met hypotheekverstrekkers. Dit kan variëren van een samenwerking met een paar, enkele of vrijwel alle hypotheekverstrekkers.
- De adviseur die alleen advies geeft en geen hypotheken afsluit.
Maak vooraf een lijstje met wat jij belangrijk vindt bij een adviseur. Vraag ook eens bij familie en vrienden na welke ervaringen zijn hebben met adviseurs. Er zijn gelukkig genoeg adviseurs in de buurt.
Deze video is gemaakt in samenwerking met Hypotrust.