Je hoopt dat je er nooit mee te maken krijgt als ondernemer: Een faillissement. Hoe werkt een faillissement eigenlijk? Wanneer wordt je failliet verklaard? Wie kan het faillissement aanvragen en kun je als privé persoon ook failliet gaan? Ik zet het voor je op een rijtje.
Wat is een faillissement?
Het kan gebeuren dat je ondanks je harde werk onvoldoende geld binnenkrijgt en je rekeningen niet meer kunt betalen. Maar wanneer ga je van een paar rekeningen niet meer kunnen betalen naar een faillissement?
Ondanks dat dit geen leuk onderwerp is waar je als ondernemer liever niet over nadenkt, vind ik het wel belangrijk dat jullie weten hoe een faillissement werkt. Het kan namelijk ook zo zijn dat één van je klanten failliet gaat en je een schuldeiser bent.
Een faillissement is een gerechtelijk beslag op je vermogen. Hierdoor heb je als ondernemer geen zeggenschap meer over je eigen vermogen. Maar voordat het zover is, zijn er nog een aantal stappen te gaan.
De verschillende stappen van een faillissement
1. Aanvraag en faillietverklaring
Het is goed om te weten dat je zowel als privé persoon als rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) failliet verklaard kunt worden.
Een faillissement kan aangevraagd worden door één van de onderstaande partijen:
- Door een leverancier van je onderneming aan wie je je schulden niet hebt betaald.
- Door jezelf als ondernemer als je je schulden niet meer kan betalen.
- Het Openbaar Ministerie.
Aanvraag van faillissement door leveranciers
- Er moeten minimaal twee leveranciers zijn die je niet betaald hebt.
- Er moeten twee schulden zijn, waarvan er minimaal één direct opeisbaar is (dit houdt in dat de betalingstermijn is verstreken en je de schuld moet betalen).
- Je bent als ondernemer opgehouden met betalen. In veel gevallen kun je betalingsregelingen afspreken als je moeite hebt met betalen. Zorg dan wel dat je je houdt aan deze betalingsafspraak.
Een faillissement kan worden ingewilligd door de rechtbank, met tussenkomst van een advocaat.
Aanvraag van faillissement door jezelf als ondernemer
Op het moment dat je jezelf als privé persoon of je BV failliet wilt laten verklaren, kun je dit zonder tussenkomst van een advocaat regelen. Je maakt dan een afspraak met de griffier van de afdeling insolventie. Laten we hopen dat het nooit nodig is.
2. Beheer door de curator
3. Opheffing wegens gebrek aan baten
Opheffing wegen een gebrek aan baten is in Nederland nummer 1 reden van een faillissement. Dit houdt in dat er te weinig geld is om aan de schulden te voldoen.
4. Verificatievergadering
Als er geen sprake is van een opheffing wegens gebrek aan baten, vindt een verificatievergadering plaats. Dit is een onderzoek om na te gaan of de vorderingen van je leveranciers juist zijn. Op zo’n vergadering worden deze allemaal doorgenomen. Als de partijen het niet eens worden over een vordering, beslist de rechter.
5. Akkoord
Bij een akkoord biedt je als failliete ondernemer aan om een deel van je schulden af te betalen. In ruil hiervoor ontvang je een totale kwijtschelding. Dit mag je maar één keer aanbieden tijdens het faillissement.
6. Vereffening
7. Uitdelingslijst
Aan het eind van het faillissement stelt de curator een uitdelingslijst op. Op deze lijst staat:
- Je schuldeisers en de omvang van de schulden.
- Het bedrag dat de schuldeisers zullen ontvangen.
- De ontvangen uit het faillissement.
- De uitgaven in het faillissement.