Net zoals je je klanten moet vertrouwen dat ze je betalen, moet je ook je leveranciers kunnen vertrouwen dat ze goede kwaliteit leveren. Maar hoe weet je of een leverancier betrouwbaar is? Ik geef je mijn tips.
Betrouwbare leveranciers
Een groot gedeelte van zakendoen is gebaseerd op vertrouwen. Je vertrouwt erop dat een klant betaalt en je vertrouwt erop dat een leverancier volgens afspraak levert. Maar hoe kun je het risico dat een leverancier dit niet doet, inperken? Hoe zorg je ervoor dat jouw risico als ondernemer beperkt blijft?
Vraag het aan collega ondernemers
Zit je in een bepaalde branche en ken je een aantal collega’s? Grote kans dat zij te maken hebben gehad met dezelfde leverancier. Vraag na wat hun ervaringen zijn geweest met deze leverancier.
Kwam hij zijn afspraken na? Was de kwaliteit zoals ze verwacht hadden? Zouden ze in de toekomst nog zakendoen met deze leverancier? En hebben ze nog tips voor je?
In dit geval geldt zeker: durf te vragen! Als jij vervelende ervaringen hebt gehad met een leverancier ben je toch ook zeker niet te beroerd om dit te delen met je collega’s om hen ervoor te behoeden?
Doe een rondje Google
Vaak hoef je maar snel de naam van je potentiële leverancier te Google-en en je ziet direct een aantal reviews. Nu is het wel zo dat reviewers voornamelijk negatieve reviews plaatsen, maar als je meerdere keren terug ziet komen dat deze leverancier zijn afspraken niet nakomt, zeg ik: niet doen.
Betaal in delen
Klanten doen het waarschijnlijk ook bij jou, dus waarom zou jij het niet doen bij één van je leveranciers? Betaal pas volledig als het complete project of opdracht is opgeleverd. Vaak is een nog te ontvangen betaling voor een leverancier voldoende om nog even dat laatste stapje te zetten.
Zorg er wel voor dat je dit vooraf duidelijk communiceert met je potentiële leverancier. Je wilt ook niet in de markt bekend staan als degene die ‘zomaar’ betalingen achterhoudt.
Vertrouw op je gevoel
Je eigen intuïtie is vaak goud waard. Zegt ergens een stemmetje vanbinnen dat er iets niet in de haak is, luister hier dan naar en ga niet met degene in zee.
En nu?
Heb jij zelf wel eens te maken gehad met een leverancier die uiteindelijk niet te vertrouwen bleek? Wat heb je toen gedaan? Heb je nog meer tips? Laat het me weten?