Je bent goed bezig met sparen, je zit in een goede flow en dan ineens: kom je je droomtas tegen, of schoenen, of jas. Iets dat ervoor zorgt dat je je spaarplannen helemaal vergeet en je de aankoop gewoon moet doen. Niets kan je ervan weerhouden, maar is dat wel zo? In deze blog leg ik uit hoe ik omga met impulsaankopen en hoe ik ze (in de meeste gevallen) weet te voorkomen. 

De impulsaankoop

Onder een impulsaankoop versta ik een aankoop die je doet omdat je op dat moment vindt dat je dat nodig hebt of verdiend hebt. Vaak zijn deze aankopen echter helemaal niet nodig en heb je er in veel gevallen spijt van. In een impuls koop je eigenlijk nooit een wasmachine, maar zijn het eerder dingen als kleding, een barista-waardige espressomachine of een nieuwe telefoon terwijl je eigen telefoon nog prima werkt.

Hoe voorkom ik impulsaankopen?

Natuurlijk kun je nooit 100% van je impulsaankopen tegengaan, maar ik heb wel een aantal trucs die de hoeveelheid impulsaankopen drastisch verminderen.

In de stad

Wanneer ik in de stad loop en tegen iets aanloop waarvan ik vind dat ik het perse MOET hebben (= de impulsaankoop), heb ik met mezelf de volgende afspraak gemaakt:

Wanneer het duurder is dan 50 euro en ik ging er niet voor op pad, moet ik eerst een half uur door de stad lopen voordat ik het aanschaf.

Een half uur lopen zorgt er namelijk voor dat je echt tijd hebt om erover na te denken. Heb ik dit wel nodig? Vind ik het wel echt zo mooi? Word ik hier echt gelukkiger van? Heb ik het geld ervoor?

Ik zet er ook heel bewust bij ‘ik ging er niet voor op pad’. Soms ga je namelijk heel specifiek de stad in om een nieuwe winterjas te kopen. Vind je deze eenmaal (en ik weet wat voor karwei dat kan zijn), koop deze dan gewoon. Dit is geen impulsaankoop omdat je met voorbedachte rade de stad in bent gegaan.

Het bedrag van 50 euro is voor iedereen natuurlijk anders. Afhankelijk van het soort impulsaankopen dat je grotendeels doet bijvoorbeeld. Koop je vaker kleine interieurspullen van ongeveer 10 euro die bij elkaar opgeteld iedere keer toch veel geld zijn, dan is het slim om je bedrag wat naar beneden bij te schroeven. Dit is ook weer afhankelijk van je eigen persoonlijke budget.

Online aankopen

Natuurlijk zijn er niet alleen impulsaankopen die je in de stad doet. Ook online zijn er behoorlijk wat impulsaankopen. Het grote voordeel van online shoppen is dat je gebruik kunt maken van het verlanglijstje. Wat ik daarom doe is eigenlijk alles dat ik leuk vind op mijn verlanglijstje zetten, zonder het direct te kopen. Wanneer ik het de dag erna nog steeds wil hebben en het het waard vindt, sleep ik het alsnog naar de winkelmand.

Het verlanglijstje geeft je de mogelijkheid om er iets langer over na te denken. Ik gebruik hier altijd een dag voor. Kleine kans dat het uitverkocht is binnen een dag en bovendien wil ik dan vaak nog maar 10% van wat op mijn verlanglijstje staat. In de tussentijd kun je mooi nagaan of het binnen je budget past, of je het echt graag wil hebben en of je het nodig hebt.

Zorg dat je geen geld hebt

Wat is dat nou weer voor een tip van een financial?! Heel simpel: wanneer je geen geld hebt, op je bankrekening of in je portemonnee, kun je misschien wel willen toegeven aan je impulsaankoop, maar heb je simpelweg het geld niet. Maak daarom iedere maand zodra je salaris over is, direct je spaarbedrag over naar je spaarrekening. Op deze manier wacht je niet tot het eind van de maand om dan te bekijken hoeveel er over is, maar heb je hier vooraf over nagedacht en heb je je spaargeld ook al daadwerkelijk op je spaarrekening staan. Op deze manier staat er minder op je lopende rekening en heb je minder kans om te veel geld uit te geven aan impulsaankopen. Het geld dat je dan wel uitgeeft, valt binnen je budget, dus is er minder om je zorgen om te maken.

Nooit meer iets uitgeven?

Er is één misverstand dat ik wel uit de wereld wil helpen. Sparen en besparen wil niet automatisch zeggen dat je nooit meer iets mag uitgeven. Het gaat veel meer om bewust geld uitgeven. Vooraf denk je goed na over je aankopen. Kun je het betalen (nu en volgende maand ook nog), word je er echt gelukkig van, heb je het nodig, is dit wel echt de mooiste versie? Omdat je veel bewuster omgaat met je geld, geniet je ook veel meer van de uitgaven die je doet. En dat is iets anders dan helemaal nooit meer geld uitgeven. Je vermindert alleen drastisch je impulsaankopen, zodat je je geld uitgeeft aan zaken die je écht belangrijk vindt. En grote kans dat impulsaankopen dat niet zijn.

Echt rijk worden

Impulsaankopen en dan vooral het toegeven aan iedere impulsaankoop, is één van de 5 slechte geldgewoontes die ik bespreek in deze video. Hierin geef ik aan dat als je écht rijk wilt worden, je van deze 5 slechte geldgewoontes af moet komen (waaronder dus de impulsaankopen). Natuurlijk geef ik ook tips zodat je eenvoudig van deze slechte geldgewoontes af kunt komen.

impulsaankopen voorkomen