Je hebt een onderneming en je hebt je administratie ingericht. Je bent helemaal happy want alles zit in één mooi overzicht en je weet wat je moet doen. Maar hoe vaak moet je je administratie nu bijwerken? En wat doe je dan dagelijks, wekelijks, maandelijks of per jaar? Ik zet het voor je op een rijtje.
De ‘boekhouding’ doen
Voor veel ondernemers die ik spreek is de boekhouding doen niet hun meest favoriete tijdverdrijf. Toch jammer, want als ik naar mezelf kijk, word ik altijd gelukkig van het bijwerken van mijn administratie. Maar goed, dat zal een ‘financial’- afwijking zijn.
Toch ontkom je er niet aan en zul je periodiek je administratie moeten bijwerken. Maar als je niet zo nerdy bent als ik en dus elke dag met je boekhouding bezig wilt zijn, hoe zorg je er dan voor dat je on-top-of-things blijft? Ik heb het onderstaand in checklist vorm weergegeven.
Dagelijks
- Check je bankstand.
- Ga na hoeveel facturen je nog moet betalen en hoeveel klanten vandaag moeten betalen.
Wekelijks
- Verstuur facturen aan klanten.
- Betaal facturen van je leveranciers.
- Verwerk de bankbetalingen in je administratie.
- Maak een update van de debiteuren en stuur herinneringsmails uit. Wil je weten wat je kunt doen als je klanten niet betalen?
Maandelijks
- Betaal de salarissen (vergeet jezelf niet te betalen!).
- Doe aangifte loonheffing.
- Doe aangifte BTW (of per kwartaal als je dat zo hebt ingeregeld).
- Als je voorraad hebt: doe een inventarisatie van de aanwezige voorraad. Kunnen er artikelen weg? Is de kwaliteit nog voldoende?
- Maak een overzicht op zodat je weet wat je die maand verdiend hebt, dit met behulp van een winst & verliesrekening.
Per kwartaal
- Maak een update van je budget voor het jaar. Is de verwachting nog steeds dat je die omzet gaat halen? Of loopt alles juist ontzettend goed en lig je zelfs voor op schema. Maak hiervoor een nieuwe kolom naast je oorspronkelijke budget zodat je beter kunt vergelijken aan het eind van het jaar.
- Doe aangifte BTW.
Jaarlijks
- Doe aangifte inkomstenbelasting als je een eenmanszaak hebt.
- Doe aangifte vennootschapsbelasting als je een BV hebt.
- Maak een balans en winst & verliesrekening op voor het gehele jaar. Wil je weten hoe? Lees dan deze blog.
- Analyseer je cijfers van het gehele jaar. Wat ga je volgend jaar anders doen? Wat blijf je zeker zo doen, want het is duidelijk dat dat werkt? Stel vervolgens een budget op voor het nieuwe jaar.
- Doorloop je pensioen en je verzekeringen en breng indien nodig wijzigingen aan.
En nu?
Zijn er nog andere zaken die je periodiek doet ten aanzien van je boekhouding? Heb je vragen? Let me know!