Zakelijk lenen komt in alle bedrijfstakken voor, van groot tot klein. Grote bedrijven kunnen soms nauw samenwerken met geldschieters, of treden zelfs toe tot de beurs; alles om de groei voort te stuwen en nieuwe kansen mogelijk te maken. Maar hoe zit dat binnen het MKB? Hoe kun je zakelijk geld lenen voor je bedrijf? Kom je er überhaupt voor in aanmerking als kleine onderneming? In dit artikel nemen we met je door hoe je zakelijk geld kunt lenen en wat hiervoor nodig is.

Waarom zakelijk lenen?

Iedere ondernemer kent het klappen van de zweep. Er zijn rekeningen te voldoen, personeel wat uitbetaald moet worden, of een uiterste betalingstermijn van de Belastingdienst komt in zicht. Verwacht je grote betalingen van klanten die maar niet binnenkomen, dan kan de onrust toeslaan. Je weet dat het uiteindelijk wel goed komt en dat de balans positief uit zal slaan, alleen kruisen debet en credit posten elkaar nu op een wel zeer ongelukkig moment. Het kan dus zijn dat een zakelijke lening goede uitkomst voor je biedt. Alleen, hoe regel je zo’n zakelijke lening?

Uitbreiden, maar onvoldoende financiële middelen?

Als ondernemer zie je bepaalde groeikansen voor je bedrijf. Door een mooie investering te doen in nieuwe apparatuur, een verbouwing, of de inkoop van een aantrekkelijke voorraad zou je onderneming een geweldige groei kunnen doormaken. Alleen beschik je nu op dit moment niet over de financiële middelen. Wat nu? Hoe kom je aan het juiste bedrag wat nodig is voor je plannen? Ook in dit geval kan zakelijk lenen zeer interessant zijn.

Wanneer kun je zakelijk geld lenen?

De meeste zakelijke kredietverstrekkers willen graag jaarcijfers zien en je winst. Doorgaans worden leningen verstrekt bij een omzet vanaf 50.000 euro per jaar. Ook zul je minimaal 1 jaar bij de KVK ingeschreven dienen te zijn. Kredietverstrekkers willen uiteraard enige zekerheid hebben voordat er een lening kan worden afgesloten.

Kleine eenmansbedrijven, zoals ZZP’ers, die een omzet van 50.000 euro per jaar niet halen, komen wellicht in aanmerking voor een microkrediet. Ook kan er gedacht worden aan het afsluiten van een persoonlijke lening of de uitbreiding van een krediet op betaalrekening (‘rood staan’).

Snelle beschikking over een zakelijke lening?

Kredietverstrekkers kunnen onderling behoorlijk verschillen in de methode, de criteria, beoordeling en het tempo waarin een zakelijke lening verstrekt wordt. Dit kan een frustrerend effect hebben op de ondernemer. Vanzelfsprekend begrijp je dat de kredietverstrekker zorgvuldig handelt en niet zomaar kredieten verstrekt, maar op bureaucratie zit je ook niet te wachten wanneer urgentie geboden is. 

Sommige kredietverstrekkers nemen flink de tijd om de lening te verstrekken. Past dit niet binnen jouw zakelijke situatie, zorg er dan voor dat je online zoekt naar een erkende financiële instantie die op eenvoudige wijze een passend krediet verstrekt en die jouw aanvraag bijvoorbeeld binnen één werkdag beoordeeld, in plaats van de aanvraag op zijn beloop te laten. Kortom, een kredietverstrekker die begrijpt dat zakelijke klanten écht wachten op het uitkeren van het geld, zodat ook zij weer verder kunnen.