Als zzp’er is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen inkomstenverlies bij langdurige ziekte of een ongeval. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan hierbij helpen. Het vinden van de voordeligste AOV met de beste dekking kan echter een uitdaging zijn. In dit artikel geef ik daarom antwoord op de vragen: Wat heeft invloed op de prijs van een AOV voor zzp’ers? Hoe vind je de voordeligste AOV als zzp’er? En hoe weet je hoeveel je uitgekeerd krijgt bij langdurige ziekte?

Wat heeft invloed op de prijs van een AOV voor zzp’ers? 

De prijs van een AOV voor zzp’ers is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je beroep, leeftijd, gezondheid en de gewenste dekking. Hoe hoger het risico op arbeidsongeschiktheid, hoe hoger de premie zal zijn. Daarnaast kan het ook uitmaken of je kiest voor een bepaalde eigen risico periode en tot welke leeftijd je verzekerd wilt zijn. Belangrijk onderdeel bovendien is waarvoor je je wil verzekeren. Sommige verzekeringen dekken bijvoorbeeld ook mentale klachten, zoals een burn-out. 

Hoe vind je de voordeligste AOV als zzp’er? 

Het vinden van de voordeligste AOV als zzp’er kan lastig zijn, omdat de premies en voorwaarden van verzekeraars sterk kunnen verschillen. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken. Hierbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de premie, maar ook naar de voorwaarden. Zo kan een goedkopere verzekering bijvoorbeeld een hoger eigen risico hebben of een lagere dekkingsgraad.

Het is vooral belangrijk om te kijken naar het verschil tussen beroepsarbeidsongeschiktheid en gangbare arbeid. Een beroepsarbeidsongeschiktheid bepaalt hoe zeer je arbeidsongeschikt bent op basis van jouw beroep. Hierbij wordt niet gekeken naar eventueel ander werk dat je nog zou kunnen doen, zoals bij gangbare arbeid. 

Er zijn verschillende partijen waar jedie je kunnen helpen bij het vinden van de voordeligste AOV kunt vinden op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Bij Insify kun je bijvoorbeeld zelf een passende en betaalbare AOV samenstellen.

Scenario: Vergelijking AOV-premie voor een IT consultant

Deze vergelijking is gebaseerd op fictieve ondernemer Jan, een IT consultant die zichzelf wil verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Jan is 35 jaar oud, wil bij arbeidsongeschiktheid een uitkering ontvangen van €2500,- en wil zichzelf tot zijn 67ste verzekeren. De uitkering ontvangt hij na 3 maanden arbeidsongeschiktheid.

AOV kosten voor IT consultant Jan

Verzekerd bij:Premie per maandAfsluit- en advieskostenVaste lage premieDagelijks opzegbaar
Insify€152,-€0,-JaJa
a.s.r.€154,-Vanaf €249,-NeeJa
Allianz€165,-€149,-NeeJa
TAF€167,-Vanaf €249,-JaNee
Movir€169,-Vanaf €249,-NeeNee
Avéro€177,-Vanaf €249,-NeeNee
Goudse€180,-Vanaf €249,-NeeNee
AEGON€205,-Vanaf €249,-NeeNee
Klaverblad€211,-€125,-NeeNee

Hier vind je meer informatie als je verzekeraars wil vergelijken. 

Hoe weet je hoeveel je uitgekeerd krijgt bij langdurige ziekte? 

Als je arbeidsongeschikt raakt en een beroep moet doen op je AOV, is het belangrijk om te weten hoeveel je uitgekeerd krijgt. Dit kan per verzekeraar verschillen en is afhankelijk van de gekozen dekking. Over het algemeen geldt dat je een percentage van je inkomen uitgekeerd krijgt bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan bijvoorbeeld 70% of 80% van je gemiddelde inkomen of vaste lasten zijn of je kiest zelf een bedrag dat je uitgekeerd wil krijgen. Dit bedrag moet dan voldoende zijn om je vaste lasten te kunnen betalen. 

Zo kun je inschatten of dit voldoende is om in je levensonderhoud te voorzien bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Let hierbij ook op verschillen tussen bruto en netto uitkeringen. Bij veel verzekeraars kun je weliswaar je premie aftrekken van de belasting (of gebeurt dit standaard) maar krijg je vervolgens ook minder uitgekeerd wanneer het misgaat. 

Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden van een AOV? Kijk dan hier