Met steeds verdergaande maatregelen die worden afgekondigd als gevolg van het coronavirus, ervaart inmiddels iedereen de gevolgen. Ook voor jou als ondernemer heeft dit gevolgen voor zakendoen, je winstgevendheid en je toekomstplannen. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Ik merkte de mogelijke gevolgen op mijn onderneming vandaag voor het eerst écht goed. Een televisie optreden werd gecanceld omdat ik in Noord-Brabant woon en de productie geen gasten uit deze provincie aan tafel wil. Twee events waar ik deze maand zou spreken, worden verzet naar een nader te bepalen datum.

Als kleine ondernemer of zzp’er is het een onzekere tijd. Hoe lang gaat het duren? Hoeveel opdrachten worden er afgezegd of gaan niet door? Op dit moment worden evenementen met 100 personen of meer afgelast, maar blijft het daarbij? Welke beslissingen nemen grotere bedrijven? En dat terwijl je kosten gewoon blijven doorlopen. Hoe ga je hier als ondernemer mee om?

Natuurlijk raad ik aan om de maatregelen van de overheid op te volgen. Houd de website van de overheid dan ook in de gaten. Gezondheid van jezelf en anderen blijft altijd het belangrijkste en gaat altijd boven geld.

Lopende opdrachten

Maak een overzicht van je lopende opdrachten en ga na of alles door kan gaan. Ben pro-actief in het nagaan of deze evenementen doorgang kunnen vinden bij de organisatie. Maar denk verder dan alleen evenementen die voor meer dan 100 of meer mensen worden gehouden. Het kan ook te maken hebben met opdrachten die je uitvoert voor kwetsbare mensen.

Zijn er bijeenkomsten die je middels videoconference kunt houden? Bekijk de mogelijkheden en maak op basis daarvan een overzicht van opdrachten die zeker doorgaan, misschien doorgaan en zeker worden gecanceld. Op die manier heb je een beter zicht op je inkomsten op korte termijn.

Uitstaande offertes

Net zoals je zelf op dit moment waarschijnlijk geen grote investeringen gaat doen, kun je ook verwachten dat je geen definitief akkoord krijgt op openstaande offertes bij potentiële klanten. Bedrijven of particulieren waar je voor werkt hebben te maken met dezelfde onzekere tijden en wachten het liever even af. Houd daarom niet zonder meer rekening met inkomsten die je gaat krijgen uit offertes die onder andere omstandigheden ‘zeker’ zijn.

Kostenbesparingen

Omdat je niet weet hoe lang deze situatie gaat duren, is het niet geheel onverstandig om goed naar je uitgaven te kijken. Is er te snijden is je vaste uitgaven en welke kosten maak je normaal gesproken gedachteloos en zijn op dit moment niet nodig. In onzekere tijden is een extra financiële buffer een fijne gedachte en zeker geen overbodige luxe.

Kijk ook goed of je marketinguitingen (en bijbehorende uitgaven) nog passend zijn bij de situatie. Je klanten hebben op dit moment een ander bestedingspatroon en zijn met hele andere dingen bezig dan ‘normaal’. Een reis naar de VS aanprijzen is op dit moment misschien niet het beste moment.

Cash is King

Een veelgehoorde opmerking in de financiële wereld, is nu meer dan ooit toepasselijk. Cash is King. Het draait erom hoeveel geld je daadwerkelijk op de bank hebt staan. Hoe lang kun je door met je buffer? Welke acties moet je gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat je het een tijdje als ondernemer kunt uitzingen?

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om dit allemaal op een rijtje te kunnen zetten en dat we deze periode goed doorkomen. Succes!

Fotocredits: Prisca Visser