In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Nick van Heesewijk van Corekees, hét duurzame investeringsplatform van Europa.
Waarom ben je ondernemer geworden?
Het idee om ondernemer te worden, heb ik altijd gehad. Ik was werkzaam als marketing consultant, toen ik in 2017 met het eerste grote project van Corekees startte. De eerste beslissing die ik nam als ondernemer was om mijn nicht Tamar erbij te vragen. De stap naar het ondernemerschap was voor haar wel groot. Want ze was werkzaam als financieel consultant bij KPMG en leverde daarom veel zekerheid, een goed salaris en een leaseauto in. We kunnen echt goed samenwerken en Tamar heeft ontzettend veel verstand van financiën.
We wilden een bedrijf opzetten met impact dat echt verschil maakt. Maar dan niet op een boomknuffel manier. Er moet wel een economisch model aan ten grondslag liggen.
Voor het eerste project, dat nog steeds loopt, plantten we bomen in Paraguay. De noten aan deze bomen worden geperst en gebruikt als brandstof. We verkopen deze noten vervolgens aan bedrijven als Shell en BPl. Daarmee kunnen we geld verdienen aan investeringen in de natuur.
Natuurlijk heb je ook critici van onze projecten. Van die toetsenbordridders die er iets van vinden dat we geld willen verdienen aan de natuur. Als je dan uitlegt hoe een project tot stand komt, hoe de lokale bevolking geholpen wordt en hoe duurzaam de projecten zijn, draaien ze vaak wel bij.
Wat vind je mooi aan het ondernemerschap?
Ondernemen is voor mij een permanente vorm van chaos.
Daar gedij ik juist heel goed op. Je bent vrij, het is een avontuur zonder regels. Dat vind ik aan de ene kant heel intimiderend, maar daarom juist ook zo spannend. Als je dan uitzoomt en naar je onderneming kijkt, zie je hoe goed het gaat.
Als ondernemer steek je je nek uit, je maakt echt een verschil. Dat was echt wel anders toen ik als consultant werkte, dan ben je meer ondersteunend.
Juist het praten met de boeren bijvoorbeeld, het planten van de bomen: dat zijn allemaal dingen die echt impact maken en wat ik zo mooi vind aan het ondernemerschap.
Wat is je highlight geweest als ondernemer?
Fysiek bij de projecten zijn en zien dat je een verschil maakt in het leven van de mensen daar. Een project voor koffieboeren bijvoorbeeld. Zij oogsten door de klimaatveranderingen veel te weinig koffiebonen om van te kunnen leven. Met ons project hebben we ze geholpen hun gewassen te diversifiseren. Ze verbouwen nu gember, kurkuma en kardemom. Daarmee hebben ze weer een inkomstenbron. Het is daarmee geen liefdadigheid, we helpen de boeren zich te ontwikkelen als ondernemers.
Wat ook in ontwikkeling is, is ons platform. Dat is steeds meer aan het groeien naar het investeringsplatform dat we voor ogen hebben. Voor investeerders is het wel eens eng. Want je investeert toch geld in projecten ver weg op de wereld. Om dan te zien dat investeerders enthousiast zijn, is toch extra gaaf.
Waar kan niemand je op voorbereiden?
Je moet echt alles zelf doen. Waar bij een bedrijf waar je werkt, alles voor je geregeld is. Als ondernemer moet je alles zelf regelen.
Ook is er geen handboek, geen pad, geen regels. Er staat altijd druk op de ketel.
Soms denk ik: ‘dat zou ik aan mijn baas willen vragen.’ Maar ja, die heb ik niet.
Dat duurde voor mij wel even om aan te wennen. Net zoals de financiële onzekerheid die gepaard gaat met het ondernemen. Ik heb hierin wel echt veel aan mijn compagnon Tamar. We zijn daardoor wel altijd met zijn tweeën, zodat ik dingen kan afstemmen.
Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?
Ga zoveel mogelijk proberen. Er zijn toch geen regels.
In het begin wilden we alles perfect doen, maar dat werkt niet. Als ondernemer wil je zoveel mogelijk proberen en kijken wat lukt. Daar kom je uiteindelijk veel verder mee.
Hoe vier je je successen?
Voorheen vierden we successen niet zo uitgebreid. Succes was een mooie motivator. Na het behalen van een doel, wilden we zo snel mogelijk verder en vooruit.
Inmiddels hebben we een team en dan wil je wat langer stilstaan bij een succes. We willen dat samen vieren. Maar we zien successen ook steeds als een vliegwiel om verder te komen. Waarom was dit zo’n succes? Wat kunnen we nu gaan doen om hierop voort te borduren? We creëren daar echt een moment voor. Even uit die dagelijkse chaos stappen.
Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn en hoe heb je die bepaald?
De projecten die we doen, duren lang. Projecten hebben een looptijd van 5 tot 20 jaar. Ze gaan na de eerste jaren al renderen, afhankelijk van het project tussen de 1 en 4 jaar. Dus voor alles wat we doen, hebben we een lange adem nodig.
Nu hebben we 6 projecten, dat willen we verder uitbreiden naar 12 projecten.
Ons grote doel is om in 2028 100 miljoen euro onder ons beheer te hebben. En daarmee dus veel meer mensen die investeren en een goed rendement verdienen. En de ontwikkeling te zien bij de mensen die het kunnen gebruiken.
Meer weten over Nick of zijn bedrijf Corekees?
Wil je meer weten over Corekees, het duurzame investeringsplatform? Bekijk hier de website en de verschillende projecten.
Tot 12 april 2024 loopt een crowdfunding campagne, waarbij je aandeelhouder kunt worden van Corekees. Voor meer informatie over deze campagne, kun je ook terecht op de website van Corekees.
Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.
Lees ook de andere ondernemersverhalen:
- Ondernemersverhaal van Peter (Verbouwkosten.com)
- Ondernemersverhaal van Renske (Sew Academy)
- Ondernemersverhaal van Charlotte (Charlotte’s Law)
- Ondernemersverhaal van Irene (Sterke verhalen)
- Ondernemersverhaal van Marjolein (Marjolein Elisabeth)
- Ondernemersverhaal van Kelly (Sterk in MEDIA)
- Ondernemersverhaal van Manouk (School of SEO)
- Ondernemersverhaal van Hanneke (onlinemarketingzelfdoen.nl)
- Ondernemersverhaal van Judith (judithcleo)
- Ondernemersverhaal van Nikkie (Paperdork)
- Ondernemersverhaal van Saskia (saskiavandenbrand.nl)
- Ondernemersverhaal van Guiselaine (Databeet)
- Ondernemersverhaal van Julie (Blueyse)
- Ondernemersverhaal van Alieke (Working Remotely)
- Ondernemersverhaal van Archana (Pinterest Marketing Expert)
- Ondernemersverhaal van Dionne (Finance Freaks en Ondernemen als een baas)
- Ondernemersverhaal van Victor (100% LinkedIn specialist)
- Ondernemersverhaal van Marsha Boes (Bureau Boes)
- Ondernemersverhaal van Thessa de Haan (Adsolutely)
- Ondernemersverhaal van Anna Maria (Media Tornado en Moeiteloos in de Media)
- Ondernemersverhaal van Steffy Roos du Maine
- Ondernemersverhaal van Lisette Durinck (Maekbaar Coaching)
- Ondernemersverhaal van Daphne Geerts (Aandacht voor jezelf)
- Ondernemersverhaal van Joanne (Exclusief Design)