Het Nibud publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders niet weet of ze recht hebben op toeslagen van de Belastingdienst. Laat jij ook geld liggen omdat je geen toeslagen hebt aangevraagd, maar daar wel recht op hebt?

In het onderzoek dat Nibud in april 2019 publiceerde, wordt vermeld dat 27 procent van de Nederlanders niet weet of ze recht hebben op tegemoetkomingen van de overheid, zoals toeslagen. Het meest opvallende is dat het met name gaat om mensen die een wisselend inkomen hebben. Inmiddels zijn er ruim 2 miljoen flexwerkers, zoals ZZP-ers en mensen met een flexibel arbeidscontract, die geen vast maandelijks inkomen hebben. Dat is één op de vijf werkenden in Nederland. Van deze groep geeft het Nibud ook aan dat zij niet alleen minder goed weten of ze in aanmerking komen voor toeslagen, maar ook minder goed kunnen rondkomen, minder sparen en minder geld opzij zetten voor hun pensioen. Het Nibud maakt zich zorgen om deze groep werkende flexwerkers en geeft aan dat de samenleving en overheid meer moet doen om deze groep werkenden te ondersteunen.

Ergens snap ik het wel

Eerlijk gezegd ben ik niet heel erg verbaasd om deze uitslag van dit onderzoek. Het aantal flexwerkers groeit hard, steeds meer mensen verkiezen het leven van een ZZP-er boven dat in loondienst. Maar ook steeds meer bedrijven werken met flexibele arbeidscontracten. Het enige nadeel hiervan is dat de overheid zaken als de toeslagen en berekenen of je recht hebt op toeslagen nog vooral heeft gebaseerd op een vast inkomen. In de proefberekeningen die worden aangeboden door toeslagen.nl wordt uitgegaan van een vast jaarsalaris.

Daar komt nog bij dat de (proef)berekeningen en het aanvragen van toeslagen je via de Belastingdienst ook niet al te gemakkelijk wordt gemaakt. Ik herinner me nog dat ik een eerdere blog schreef over toeslagen van de Belastingdienst en uren aan het zoeken was naar de drempelbedragen en voorwaarden. Op die manier snap ik best dat flexwerkers met wisselend inkomen sneller afhaken bij het aanvragen en ervan uitgaan dat ze geen recht hebben op toeslagen.

Tip: Maak je juist wel gebruik van toeslagen bij een wisselend inkomen? Zorg dan wel dat je je inkomen goed in de gaten houdt. Kom je significant hoger uit? Geef dit dan meteen door bij de Belastingdienst. Want op het moment dat je meer verdient dan de drempelbedragen, moet je zonder pardon je toeslagen terugbetalen.

Aan de andere kant is het ook niet nodig dat flexwerkers minder goed kunnen rondkomen. Want ook met een wisselend inkomen kun je een begroting opstellen voor je onderneming. In deze blog vertel ik hoe je dat eenvoudig kunt doen.

Nog een aantal tips voor flexwerkers met een wisselend inkomen

Het startpunt in deze is altijd inzicht in je financiën. Je financiën bestaan uit je inkomsten, je vaste lasten en je variabele lasten. Bij flexwerkers zijn alleen de inkomsten anders. Voor je lasten is het niet anders dan wanneer je een vast inkomen hebt. Zorg daarom dat je begint met je vaste lasten in kaart brengen. Wil je weten hoe je kunt besparen op deze vaste lasten? Bekijk dan deze video:

Tips om te besparen op je energielasten, water, verzekeringen, abonnementen en bankkosten

Vervolgens heb je te maken met je variabele lasten. Dit zijn lasten die iedere maand anders zijn. Hierbij maak ik ook weer onderscheid tussen essentiële variabele lasten, zoals boodschappen en luxe variabele lasten, zoals kleding. Met name in deze laatste categorie, de luxe variabele lasten, kun je besparen op het moment dat je bijvoorbeeld een veel lager inkomen hebt in een bepaalde maand. Dit kun je aanpassen op basis van je wisselend inkomen. Wil je meer weten over deze manier van het opstellen van een persoonlijk budget? Lees dan deze blog met een uitgebreide beschrijving van de verschillende kostenposten en eenvoudig te gebruiken Excel bestand.

En nu?

Weet jij of je recht hebt op toeslagen van de Belastingdienst? Heb jij een manier gevonden om om te gaan met een wisselend inkomen? Ik ben benieuwd!