Met de kerstdagen zijn er veel happy ones die gaan shoppen in het buitenland. Ik ga zelf in de eerste week van januari 2017 naar Londen, met als hoofddoel: SHOPPEN. Maar daar kun je niet met de euro betalen. Welke tips heb ik voor je? En ik doe ook een bekentenis die je niet verwacht van een accountant.
Vooraf: zorg voor cash
De tijden dat we met stapels biljetten naar het buitenland vertrokken is voorbij. Niet alleen omdat het voor veel reizen niet nodig is (yeah, euro!), maar ook omdat je je toch een stuk veiliger voelt zonder al dat geld op zak.
Een beetje cash zorgt ervoor dat je na een urenlang in het vliegtuig zitten niet ook nog eens urenlang in de rij voor de pinautomaat moet gaan staan.
Zorg wel dat je vooraf een beetje cash hebt in de vreemde valuta. Dit voorkomt dat je aankomt op een druk vliegveld, een pinautomaat moet zoeken en gestresst aan de vakantie begint. Ik was dit zelf vergeten in Bali deze zomer en geloof me, Denpasar airport is geen vliegveld waar je te lang wilt zijn.
Ik heb zelf vaak zo’n 100 – 200 euro aan vreemde valuta in mijn portemonnee zodat ik de taxi of trein kan betalen naar het hotel of appartement. Vraag ook even rond bij familie of vrienden of ze nog wat kleingeld in een la hebben liggen dat toch maar in de weg ligt.
Betaal in local currency
Als je gaat pinnen in een winkel, wordt vaak gevraagd of je in de local currency wilt betalen of in euro’s. Betaal dan altijd in de local currency!
Hoe verleidelijk het ook is om in euro’s te betalen omdat je dan in ieder geval weet wat je kwijt bent, je bent altijd duurder uit.
Winkels kunnen namelijk niet zo’n gunstige wisselkoers afspreken en veel bankren rekenen alsnog een fee voor het omrekenen.
Check je bank
Je bankpas staat niet automatisch afgesteld op de mogelijkheid om te pinnen en te betalen in het buitenland (yes, been there, done that. In Bond Street om precies te zijn en heeft me een uur gekost aan telefoontjes voordat ik mijn nieuwe ring kon afrekenen, niet fijn).
Wijzigingen in instellingen van je bankpas, zodat je in het buitenland kunt pinnen en betalen, kun je online bij je bank regelen.
Tipping cultuur
Ieder land heeft een andere cultuur wat betreft fooi geven. In Nederland kun je het vaak bijpinnen, maar dat is niet overal zo. Ook daarvoor is het fijn om een klein beetje cash bij je te hebben. Op internet staat per land aangegeven hoeveel procent normaal is.
Gebruik zoveel mogelijk de creditcard
De fees en de omrekenkoersen van je creditcard maatschappij zijn vaak goedkoper dan die van je bank. Bovendien zijn je aankopen die je doet met je creditcard verzekerd. Ben je bang voor het gebruik van je creditcard, check dan mijn eerdere blog over creditcards.
Snap de omrekenkoers
Confession: Ik snap omrekenkoersen niet. Ik weet niet hoe het komt, maar ik sta in een winkel altijd heel moeilijk te rekenen en kom er dan later achter op de afschriften dat het toch een stuk duurder was (of goedkoper, feestje!).
Geef toe: Omrekenkoersen zijn moeilijk!
Wat betekent de wisselkoers: Eerst bekijk ik de recente wisselkoers (een duidelijke vind ik zelf altijd die van Oanda). De pond staat nu bijvoorbeeld op 1 : 1,17. Dit houdt in dat je voor iedere pond 1,17 euro terugkrijgt. De pond is dus meer waard dan de euro. Gaat dit bedrag omhoog (bijvoorbeeld 1 : 1,25), hoe minder je kunt kopen voor hetzelfde geld in euro’s. Voor shopping doeleinden in het buitenland is het dus voordeliger als de pond lager staat (zoals nu het geval is).
Bij de kassa kun je de daadwerkelijke euro’s nog even narekenen op je telefoon. Dan typ je het bedrag in de vreemde valuta in (bijvoorbeeld die hele mooie trui van 100 pond). Dit bedrag vermenigvuldig je met de koers (in dit geval 1,17) en je weet dus dat je 117 euro moet afrekenen.
Voor de pond geldt grofweg dat als je er 20% bij optelt, je safe zit. De US dollar kun je (nu) ongeveer uitgeven als een euro. Is nog relatief eenvoudig, tot ik deze zomer in Bali aankwam en de Indonesische Rupiah maar 0.00007 waard is. Dan heb ik dus definitely een rekenmachine nodig ;).
En nu?
Heel veel plezier op je buitenland trip! Welke tips heb je zelf nog? Laat ze me weten!