Hoe zorg je er nu voor dat je in 2024 geen belasting hoeft te betalen? Dat doe je door optimaal gebruik te maken van de ondernemersaftrekposten en heffingskortingen. Ik laat je stap voor stap zien hoe je dat doet.
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen belasting betaal?
Behaal je in 2024 als startend ondernemer met een eenmanszaak een winst van 33.000 euro? Dan betaal je door de ondernemersaftrekposten (startersaftrek, zelfstandigenaftrek), de MKB winstvrijstelling én de heffingskortingen, per saldo geen belasting.
Start met je winst
Het startpunt voor deze berekening is je winst uit onderneming. Hiervoor heb je de volgende cijfers nodig:
- Omzet in het jaar
- Kosten in het jaar
NB: alle cijfers zijn exclusief BTW als je een BTW plichtige ondernemer bent en met BTW als je BTW vrijgesteld bent.
Je winst bereken je door de formule: omzet min kosten. Met deze winst als startpunt gaan we rekenen. Heb je nu een winst van maximaal 33.000 euro als startend ondernemer met een eenmanszaak, dan betaal je geen belasting in 2024.
Ondernemersaftrekposten
Allereerst mag je van deze winst de ondernemersaftrekposten afhalen. Deze ondernemersaftrekposten verlagen je winst in je aangifte Inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je uiteindelijk over een lager bedrag belasting.
Welke ondernemersaftrekposten zijn er?
Allereerst heb je als ondernemer met een eenmanszaak recht op de zelfstandigenaftrek. Deze is 3.750 euro in 2024. Let wel op: deze aftrekpost wordt de komende jaren versneld afgebouwd naar 900 euro in 2024.
Daarnaast heb je als startend ondernemer recht op de startersaftrek. Deze bedraagt 2.123 euro. Deze aftrekpost mag je 3 keer toepassen. Dit moet je doen in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap. Na deze 5 jaar, verlies je het recht op deze aftrekpost.
Belangrijke voorwaarden voor deze ondernemersaftrekposten
Je bent ondernemer voor de Inkomstenbelasting en je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur.
Wil je meer weten over deze ondernemersaftrekposten? Je leest hoe je deze aftrekposten aanvraagt en verwerkt in je administratie in het e-book ‘Belastingvoordelen voor zzp’ers‘, dat je hier kunt downloaden.
Rekenvoorbeeld ondernemersaftrekposten
Winst voor belasting 33.000 euro
Af: Zelfstandigenaftrek 3.750 euro
Af: Startersaftrek 2.123 euro
Winst na ondernemersaftrekposten 27.127 euro
MKB winstvrijstelling
Na deze ondernemersaftrekposten, volgt automatisch de MKB winstvrijstelling. Deze is voor iedere ondernemer gelijk en wordt automatisch toegepast in de aangifte Inkomstenbelasting. Deze MKB winstvrijstelling is 13,31% (2024) van de bruto winst na ondernemersaftrek.
Rekenvoorbeeld MKB winstvrijstelling
Winst na ondernemersaftrekposten 27.127 euro
Af: MKB winstvrijstelling 13,31% 3.611 euro
Belastbaar inkomen Box 1 23.516 euro
Berekening van de Inkomstenbelasting
Dit belastbaar inkomen is de basis voor de berekening van de Inkomstenbelasting in Box 1. Tot een belastbaar inkomen van 75.517 euro, betaal je 36,97% (2024) aan Inkomstenbelasting. Daarboven betaal je 48,50% Inkomstenbelasting.
Rekenvoorbeeld Inkomstenbelasting
Belastbaar inkomen Box 1 23.516 euro
Inkomstenbelasting Box 1 36,97% 8.694 euro
Heffingskortingen
Maar je hoefde toch geen belasting te betalen, hoor ik je denken. Ja, dat klopt. Er gaan nog twee heffingskortingen vanaf zodat je geen belasting betaalt. Ook deze kortingen worden automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting. Iedereen in Nederland die werkt, krijgt deze kortingen. Het maakt hierbij dus niet uit of je in loondienst werkt of als zelfstandig ondernemer.
Deze heffingskortingen, de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, zijn gebaseerd op percentages van je belastbaar inkomen / je arbeidsinkomen.
Rekenvoorbeeld heffingskortingen
Te betalen Inkomstenbelasting Box 1 8.694 euro
Af: Algemene heffingskorting 3.362 euro
Af: Arbeidskorting 5.360 euro
Totaal te betalen: 0 euro
En zo betaal je geen belasting in 2024 als startend ondernemer tot een winst van 33.000 euro!
De totale berekening op een rijtje:
Disclaimer: deze berekening is puur indicatief. Je bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het doen
van een juiste, volledige en tijdige aangifte. Deze berekening gaat ervan uit dat je géén andere inkomsten hebt, zoals bijvoorbeeld inkomsten uit loondienst.
Bovenstaande berekening is onderdeel van de template ‘opzij zetten voor je belasting’, deze kun je hier downloaden.
Kanttekeningen bij deze berekening
- Wat je wel altijd betaalt is de Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). In dit voorbeeld is dat 1.251 euro.
- Is je winst bijvoorbeeld 40.000 euro? Dan mag je niet eerst de 33.000 hiervan afhalen en met een winst van 7.000 euro verder rekenen. Dan is je startpunt de 40.000 euro winst.
- Heb je een winst van 33.000 euro en moet je toch belasting betalen? Of krijg je zelfs meer terug? Dat kan aan veel zaken liggen. Bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek, andere inkomsten in Box 1, Box 2 of Box 3 van je Inkomstenbelasting of aan je voorlopige aanslag.
- Ben je nu geen startend ondernemer meer? Dan heb je geen recht op de startersaftrek van 2.123 euro. De overige ondernemers aftrekposten en kortingen gelden gewoon nog wel. De winst die je kunt behalen zonder belasting te betalen is daardoor voor jou als niet starter hoger, namelijk 30.750 euro in 2024.
- Doe je er slim aan om na 33.000 winst te stoppen met werken? Alleen als je erop gebrand bent om helemaal geen Inkomstenbelasting te betalen. Maar het is nog steeds zo dat je het merendeel van je winst zelf houdt. Bovendien is een hogere winst ook wenselijk bij bijvoorbeeld hypotheekaanvragen of verdere groei van je onderneming.
- Deze rekeningsom gaat ook niet op als je naast je onderneming in loondienst werkt. In dit artikel ga ik uitgebreid in op de gevolgen van parttime zzp’en.