Ben je onlangs gestart als ondernemer en weet je nog niet goed hoe je alles moet aanpakken? Dat begrijpen we goed, want als je begint als ondernemer dan komt er veel op je af.
Maar gelukkig ben je niet de enige, want er zijn natuurlijk veel mensen die als ondernemer actief zijn en die weten ook precies wat je wel en niet moet doen. Maar wat zijn fouten die beginnende ondernemers vaak maken? Dat lees je in dit artikel!
Geen deugdelijke administratie
Als beginnende ondernemer weet je vaak niet goed waar je de focus op moet leggen. Om die reden is het belangrijk om de fundamenten direct goed op orde te hebben en te houden. Zorg er in ieder geval voor dat je administratie direct goed en deugdelijk is.
Dan hoef je achteraf namelijk niet allerlei problemen op te lossen. Investeer bijvoorbeeld in goede debiteuren beheer software of schakel de expertise van een professioneel boekhoudbedrijf in.
Een deugdelijke administratie is niet alleen goed voor jezelf, maar tegelijkertijd zorg je er daarmee ook voor dat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst. Ook wanneer je later krediet wilt aanvragen, is het handig om je financiële zaken goed op orde te hebben.
Weinig tijd aan marketing besteden
Een andere veelgemaakte fout is dat beginnende ondernemers weinig tijd aan marketing besteden. Aan het begin is het lastig om klanten te trekken, want als startende ondernemer kent bijna niemand je. Je hebt ook te maken met zeer veel concurrentie en om die reden is het belangrijk om een mooie website te maken en veel aan zoekmachineoptimalisatie te doen.
De meeste consumenten, en andere bedrijven, beginnen hun zoektocht naar producten en diensten namelijk bij de zoekmachines. Als je weinig tijd aan marketing besteedt, dan verklein je daarmee ook je overlevingskans als ondernemer en dat is natuurlijk zeer vervelend.
Je niet focussen op de core business
Als beginnende ondernemer is het ook belangrijk om je direct op je core business te focussen. Om die reden is het belangrijk om veel randzaken uit te besteden, zodat je daar geen hoofdpijn van krijgt.
Als je bijvoorbeeld weinig verstand hebt van websites bouwen, dan kun je dit het beste uitbesteden en dit geldt dus ook voor de administratie en marketing. Dan kun jij je namelijk richten op alle belangrijke ondernemersactiviteiten en daardoor zal je als ondernemer sneller groeien.
Te snel groeien
Tegelijkertijd is het ook weer belangrijk om rustig aan te doen en niet te snel te groeien. Veel ondernemers die succes hebben, gaan bijvoorbeeld direct veel investeren. Dat is in de eerste plaats natuurlijk fijn, maar tegelijkertijd kan snelle groei ook gevaarlijk zijn.
Dit geldt zeker voor ondernemers die plots klanten verliezen en gelijktijdig meer kosten hebben, omdat ze bijvoorbeeld een extra bedrijfspand hebben gekocht.