Een fiets van de zaak is, zeker na de wetswijzigingen die vanaf 1 januari 2020 gelden, heel voordelig voor iedere ondernemer of werknemer die wat vaker de fiets wil pakken. Waar moet je rekening me houden? Wat kost een fiets van de zaak en hoeveel bijtelling moet je betalen?
Voor wie geldt de fiets van de zaak
Per 1 januari is de wetgeving rondom de fiets van de zaak aangepast. Hiermee is het eenvoudiger en goedkoper geworden om een fiets van de zaak te kopen. Dit geldt niet alleen voor alle ondernemers, en dus ook zzp’ers, maar ook zeker wanneer je in loondienst bent en je werkgever je deze mogelijkheid biedt. Alle fietsen, elektrische fietsen en speed-pedelecs komen in aanmerking voor deze regeling.
Hoe werkt het principe van de fiets van de zaak – werknemers
Het idee is dat je als werknemer niet zelf een fiets hoeft te kopen, maar dat je werkgever deze investering voor je doet. Je werkgever zal in veel gevallen ook de kosten voor onderhoud en reparatie betalen. Het grote voordeel ten opzichte van een auto, is dat je niet te maken krijgt met een maximaal aantal te rijden privé kilometers. Je mag met je fiets van de zaak zoveel kilometers privé maken als je wilt. In ruil hiervoor betaal je wel bijtelling.
Hoe werkt het principe van de fiets van de zaak – ondernemers
Voor ondernemers werkt het net even anders: je koopt als ondernemer de fiets op de zaak en betaal je dus vanuit je zakelijke rekening. Vervolgens mag je wel de BTW die je hebt betaald, aftrekken als voorbelasting. De fiets is in je onderneming een investering, waarover je jaarlijks afschrijft. De kosten voor onderhoud en reparatie mag je vervolgens ook weer zakelijk opvoeren en gaan dus af van de winst uit onderneming. De BTW die je betaalt over deze kosten, mag je ook als voorbelasting aftrekken. Het principe van bijtelling werkt wel hetzelfde als bij werknemers.
Bijtelling over de fiets van de zaak
De bijtelling die je betaalt over de fiets van de zaak bedraagt 7% per jaar. Je betaalt de bijtelling over de consumentenadviesprijs en eventuele accessoires. Deze bijtelling wordt bij je salaris opgeteld in de inkomstenbelasting.
Rekenvoorbeeld bijtelling
Je kiest een fiets van in totaal 2.000 euro. De bijtelling hierover bedraagt 7% = 140 euro per jaar. Met een gemiddeld inkomen van 35.000 euro betaal je 37,35% inkomstenbelasting. De netto bijtelling is daarmee 37,35% * 140 euro = 52 euro. Dit is een netto bedrag van 4,36 euro per maand.
Nog een paar aandachtspunten
Check voorafgaand de regelingen bij je werkgever. Is er bijvoorbeeld sprake van een eigen bijdrage? Is een maximale vergoeding opgenomen? Hoeveel wordt vergoed (er zijn werkgevers die de bijtelling ook vergoeden om werknemers te stimuleren om vaker de fiets te akken). Gaat een fiets van de zaak ten koste van de reiskostenvergoeding die je normaal gesproken ontvangt?
En nu?
Denk jij na over een fiets van de zaak? Ik heb zelf sinds begin dit jaar een fiets van de zaak en ben er echt heel blij mee. Juist die kleine stukken waar je normaal gesproken de auto voor zou pakken, zijn zoveel fijner op de fiets. Ik kan niet meer zonder de fiets van de zaak.