Als particulier kan het voorkomen dat je werkzaamheden verricht, waarvoor je opdrachtgever je vraagt om een factuur te sturen. Maar hoe doe je dat als particulier?
Facturen zijn voor ondernemers
Het versturen van facturen is voorbehouden aan ondernemers. Je dient ingeschreven te zijn als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en een BTW nummer te hebben voordat je een factuur met BTW kunt versturen. Wil je weten of jouw verdiensten voldoen aan de voorwaarden van het ondernemerschap? Lees dan deze blog.
Maar natuurlijk kan het voorkomen dat je naast je baan een leuke side job hebt waarbij je werkzaamheden verricht. Je maakt bijvoorbeeld fotoreportages voor bruiloften in het weekend en verdient hier wat geld mee, meer dan alleen een symbolisch bedrag of een onkostenvergoeding.
Verricht je puur voor familie en vrienden en ontvang je hiervoor alleen een onkostenvergoeding? Dan geldt dit niet als inkomsten en hoef je ook geen kwitantie op te maken.
De kwitantie
Als particulier verstuur je in plaats van een factuur een kwitantie. Welke informatie moet er op deze kwitantie staan?
- Naam ontvanger (je opdrachtgever)
- Naam verstuurder (jouw eigen naam)
- Omschrijving van de opdracht/ dienst/ goederen
- Bedrag in euro
- Plaats
- Datum van levering
- Je handtekening
BTW
Je mag als particulier geen BTW vermelden op je factuur, dit omdat je niet bent aangemerkt als ondernemer voor de BTW.
Het bedrag dat op je kwitantie staat, is ook het bedrag dat je van je opdrachtgever krijgt. Voor je opdrachtgever maakt dit niets uit, zij verwerken de kwitantie zonder BTW. Bij een reguliere factuur is het bedrag vermeerderd met BTW, BTW die je opdrachtgever in vooraftrek mag brengen.
Bij een kwitantie heb je dus niet te maken met BTW. Je mag geen BTW terug vragen over je opbrengsten en je opdrachtgever mag geen BTW in vooraftrek brengen. Per saldo is dit wat betreft BTW dus nihil.