Ben je een ondernemer en wil je de facturatie niet meer zelf of binnen je eigen bedrijf doen? Kies er dan voor om de facturatie uit te besteden. Er zijn veel factoringbedrijven die je hierbij kunnen helpen. Met zoveel keuze kan het moeilijk zijn om een beslissing te maken. Daarom leggen we in deze post uit waar je aan moet denken bij het kiezen van een factoringbedrijf.
Kijk welke vorm het best bij je past
Het kan zijn dat een factoringbedrijf van haar klanten vereist dat ze een minimale omzet per jaar draaien. Dat is vrij logisch als we kijken naar de manier waarop de kosten van factoring bepaald worden. Deze kosten worden namelijk berekend als percentage van de factuurbedragen. Een factoringbedrijf heeft niet altijd interesse in een samenwerking met een bedrijf dat facturen voor hele lage bedragen stuurt, omdat het factoringbedrijf dan maar kleine provisies zou verdienen. Er bestaan echter wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bedrijven in de zorgbranche. Check dus wat voor jou onderneming van toepassing is.
Als je niet in aanmerking komt voor factoring bij een factoringbedrijf, kun je op zoek naar gaan naar bedrijven die American factoring aanbieden. Hierbij kies je zelf welke facturen je verkoopt in plaats van dat je alle facturen verkoopt. Een ander voordeel van American factoring ten opzichte van traditionele factoring is dat je hiervoor sneller in aanmerking komt.
Vergelijk provisies
Zoals bij veel zakelijke beslissingen kun je bij het uitbesteden van facturatie de kosten van verschillende aanbieders vergelijken. Hier zitten namelijk verschillen in en je wilt natuurlijk wel zo voordelig mogelijk uit zijn. Het is daarom een goed idee om bij meerdere partijen een offerte aan te vragen om te ontdekken welk factoringbedrijf het goedkoopste is. Er zijn ook bedrijven die hun provisies gewoon publiekelijk op hun website tonen, dus daar hoef je niet eens een offerte aan te vragen.
Belangrijk om te vermelden is dat je je niet blind moet staren op de tarieven die verschillende partijen rekenen. Het oude gezegde “goedkoop is duurkoop” is ook vandaag de dag nog een goede om te blijven onthouden. Let vooral goed op wát je precies afneemt. Bij een factoringbedrijf met een laag tarief kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het risico volledig bij jou ligt. Terwijl bij een partij waar je iets meer betaald het faillissementsrisico is verzekerd. De overname van het debiteurenbeheer is ook een voordeel die niet alle factoringbedrijven aanbieden.
Lees reviews en vraag rond in je omgeving
Hoe kom je erachter welke bedrijven niet alleen voordelig zijn maar ook goed werk leveren? Het lezen van reviews kan je hierbij helpen. Op internet zijn meerdere websites te vinden waar ondernemers reviews hebben achtergelaten over verschillende factoringbedrijven. Vaak geeft dit je wel een idee van welke bedrijven de betere spelers in de markt zijn. Als je online reviews niet volledig vertrouwt kun je natuurlijk ook altijd nog rondvragen in je omgeving of bijvoorbeeld je LinkedIn connecties een berichtje sturen.
Coverfoto: Prisca Visser