Het tweede deel in de eindejaars-specials van 2016! In mijn (lange) blog van gisteren vertelde ik hoe je een persoonlijk maandbudget opstelt. Ik hoop dat dit nog een beetje is blijven hangen. Je hebt nu een veel beter inzicht in je financiën en stelt maandelijks je eigen budget op. Door een budget op te stellen voor een geheel jaar ga je nog een stap verder.
Wat is het doel van je jaarbudget?
Bedenk vooraf goed wat het doel is van je jaar budget. Wil je weten hoe lang het duurt voordat je genoeg gespaard hebt voor je nieuwe auto? Wil je zeker weten dat je iedere maand goed uitkomt met je financiën? Wil je een bepaald bedrag opzij kunnen zetten voor je nieuwe huis?
Het hebben van een specifiek doel helpt je heel erg met het bepalen en het volhouden van je budget. Het is heel fijn als je iedere maand een bepaald bedrag over hebt, maar als je er geen doel voor hebt, voelt het vrij nutteloos. En met de huidige rentestanden, waar je zelfs gaat betalen voor je spaargeld, is het ook echt nutteloos.
Ik stel zelf aan het begin van het jaar een aantal doelen op. Dat varieert ieder jaar weer van grote uitgaven zoals een nieuw tuinhuis of kleinere investeringen zoals een nieuwe telefoon. Hiervoor maak ik investeringspotjes waarin ik iedere maand een bepaald bedrag reserveer.
Als ik in een jaar meerdere potjes heb, zorg ik ervoor dat eerst potje 1 vol is, zodat ik dat kan aanschaffen. Hierna ga ik door naar potje 2. Want als je tegelijkertijd spaart voor vijf verschillende potjes, gaat het erg lang duren voordat de eerste vol is. En je wilt natuurlijk wel een keer kunnen genieten van je gespaarde saldo.
Wanneer stel ik een jaarbudget op?
De meest voor de hand liggende tijd om een budget op te stellen is aan het begin van het jaar, dus in januari. Het begin van het jaar is altijd een mooi moment voor een frisse start, met goede voornemens en de kans om het nu echt anders te gaan doen. Maar eerlijk gezegd: ik zou nu niet gaan zitten wachten met het opstellen van je jaarbudget. Want als je het nu niet doet, doe je het in januari waarschijnlijk ook niet.
Begin daarom ook vandaag met het opstellen van je jaarbudget (wat is nou een betere besteding van je kerstvakantie?). Hierbij kun je ervoor kiezen om een budget op te stellen vanaf deze maand en dan 12 maanden vooruit. Of je maakt een budget vanaf deze maand tot en met december. Je begint dan in januari weer met een nieuw jaarbudget voor 12 maanden. Zo heb je in januari toch een beetje dat ‘frisse-start-gevoel’.
Hoe stel ik een budget op
Je weet al hoe je een maandbudget opstelt (zie hiervoor mijn eerdere blog). Doe dit maandbudget maal 12 en je hebt je jaarbudget. C’est tout. Oké niet helemaal waar, anders zou dit ook de korste blog zijn uit de geschiedenis van the happy financial.
Ten opzichte van je maandelijks budget dien je om te komen tot je jaarbudget rekening te houden met een paar dingen. Om te beginnen met de inkomsten (wederom helaas ook weer de kortste lijst).
Inkomen
Als je in loondienst bent krijg je vaak in mei of juni je vakantiegeld uitbetaald. Dit is 8% van je jaarloon. Om dit bedrag te benaderen pak je een half netto maandloon en tel dit bij je salaris van mei of juni op.
Ben je een geluksvogel met een bonus of een dertiende maand? Neem dit bedrag ook op in je jaarbudget. Voor je bonus zou ik rekening houden met een minimum bedrag, reken jezelf niet rijk, daarmee kom je aan het eind van het jaar bedrogen uit en je wilt toch niet weer die struisvogel zijn, toch?
Uitgaven
Vaste lasten
Vanuit je vaste lasten komen ieder jaar weer verrassingen naast je vaste maandelijkse lasten. Zo vindt een afrekening plaats van je gas, water en licht. Deze afrekening vindt plaats op het moment dat je het contract bent aangegaan. Dit is dus niet altijd aan het eind van het jaar. Als je bijvoorbeeld in juni in je huis bent getrokken, kun je in de afrekening ook in juni verwachten.
Helemaal erg vind ik de brief die je jaarlijks van de gemeente krijgt met daarin de gemeentelijke belastingen. Deze krijg je in februari en betaal je voor eind april. Het heeft bij mij twee jaar geduurd voordat ik deze vreselijke post ingecalculeerd had in mijn budget. Hierin kwam mijn inner-struisvogel toch weer naar boven drijven.
Variabele lasten
De vakanties zijn ieder jaar weer een grote kostenpost. Ik heb zelfs dit jaar nog de fout gemaakt om het budget voor mijn vakantie in te stellen in de maand waarin ik vakantie had. Vrolijk ging ik appartementen boeken en kwam erachter dat ik het merendeel vooruit diende te betalen. AirBnB dien je bijvoorbeeld geheel vooruit te betalen op moment van boeken, maar ook vliegtickets is zo’n zelfde feest. Vanaf februari liep ik daarom al achter op mijn jaarbudget en als echte financiële nerd was ik hier toch wel van slag. Misschien heb jij daar minder last van, maar zet toch maar aan het begin van het jaar geld opzij voor je welverdiende holiday.
En nu?
Aan de slag! Wacht niet te lang met het opstellen van je jaarbudget. Zoals je ziet is de stap vanuit een maandbudget naar een jaarbudget erg klein. Heel moeilijk is het dus niet. Maar het geeft je zoveel meer inzicht, maar ook vooral veel voldoening dat je weet hoe je er financieel over een paar maanden voor staat. En wanneer je die grote uitgaven kunt doen die je al jaren wilden doen. Dus: aan de slag en laat je me weten hoe het gaat? Welke categorieën gebruik je zelf nog meer?