Wil je eerder stoppen met werken en genieten van je pre-pensioen? In deze blog geef ik je een aantal belangrijke tips om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook geef ik een berekening hoeveel geld je dan eigenlijk nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken.

Waarom wil je eerder stoppen met werken?

Genieten van je vrijheid, alleen maar doen waar je écht gelukkig van wordt, meer tijd hebben voor familie en vrienden. De redenen om eerder te willen stoppen met werken die ik om me heen hoor, zijn er genoeg. En waarom zou je niet eerder willen genieten van je harde werk dan pas vanaf je 67e? Met deze tips gaat het jou ook lukken!

1. Zorg voor inzicht in je financiën

Dit klinkt misschien heel saai en ook wel voor de hand liggend. Maar wanneer je niet weet wat er iedere maand inkomt en wat er weer uitgaat, weet je ook niet wanneer je genoeg gespaard hebt om eerder te kunnen stoppen met werken. Gelukkig is het krijgen van inzicht in je financiën helemaal niet zo ingewikkeld. Wil je ook eenvoudig inzicht in je financiën? Met dit vijf stappenplan krijg je eenvoudig inzicht in je financiën.

Waarom is inzicht in je financiën belangrijk?

2. Stel een financieel doel op

Sparen voor het sparen vindt niemand leuk. Sparen om eerder te stoppen met werken is al een stuk leuker. Maar ook dan is het belangrijk om een vast doel te hebben waar je naartoe kunt werken. Bereken daarom hoeveel je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken. Bepaal vervolgens wanneer je dit doel bereikt wil hebben en bereken aan de hand daarvan hoeveel je dus ieder jaar moet sparen voor dit doel.

Je kunt dit doel zichtbaar maken door het in je keuken of op je werkplek op te hangen en waarop je aankruist hoe ver je bent. Word je gelukkig van een moodboard? Dan kun je dit maken om ervoor te zorgen dat je je doel niet uit het oog verliest. Op deze manier wordt je vaker herinnert aan je doel, maar niet alleen jij, ook je hele huishouden.

3. Los je hypotheek af

Het grootste blok aan je been en je grootste maandelijkse financiële last, is je hypotheek. Wanneer je geen hypotheek meer hebt, hou je maandelijks ontzettend veel geld over. Het niet hebben van een hypotheek zorgt voor een grote financiële vrijheid en geeft je veel meer bewegingsruimte. Het aflossen van je hypotheek kun je op verschillende manieren aanpakken. De eerste manier is het aflossen van je hypotheek door je huis te verkopen en kleiner te gaan wonen. Dit klinkt misschien drastisch, maar wanneer je echter graag eerder wil stoppen met werken, is verhuizen naar een kleiner huis, met lagere hypotheek, een snelle manier om een veel lagere hypotheek te kunnen afsluiten.

Vind je dit te ver gaan? Kijk dan naar de mogelijkheden om je hypotheek versneld af te lossen. Voordat je gaat starten met aflossen doe je er wel goed aan om dit te bespreken met je hypotheekadviseur. Want de voordelen van het aflossen van je hypotheek is sterk afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt (aflossingsvrij, spaarhypotheek etc). Bovendien heeft het ook gevolgen voor je hypotheekrente aftrek en eventuele toeslagen die je krijgt. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze blog.

4. Bespaar op je vaste lasten

Naast je hypotheek zorgen je vaste lasten voor een grote kostenpost. Een kleine besparing in je vaste lasten zorgt meteen voor een groot effect op lange termijn. Het loont daarom zeker om ieder jaar goed te kijken naar je vaste lasten en waar mogelijk besparingen door te voeren. Een paar voorbeelden van besparingen op je vaste lasten:

  • Abonnementen: maak eerst inzichtelijk welke abonnementen je allemaal hebt lopen. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat de helft van de Nederlandse huishoudens vijf tot tien abonnementen heeft en dat dit aantal door 91% wordt onderschat. Bekijk daarom goed of je alle abonnementen nodig hebt en wellicht met buren of vrienden kunt delen. Ook zie je regelmatig aanbiedingen voorbij komen van TV en internet voor nieuwe abonnees. Het heeft daarbij zeker wel zin om eens te bellen met je provider waarom deze aanbiedingen niet voor jou als vaste abonnee gelden en overweeg anders om over te stappen.
  • Energie: vergelijk energieleveranciers en stap over wanneer dit voordeliger is. Door structureel minder te verbruiken, zorg je ook voor een lagere energierekening. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in verduurzaming van je huis met zonnepanelen, energiezuinigere apparaten en je apparaten en lampen minder aan laten staan.
  • Water: overstappen van wateraanbieder is niet mogelijk, dit is gebonden aan de regio waarin je woont. Maar je kunt natuurlijk wel besparen op water, bijvoorbeeld door een douche timer te gebruiken, waterbesparende kranen en de kraan niet onnodig laten lopen.
  • Verzekeringen: zet ook voor je verzekeringen alles op een rijtje. Is er sprake van overdekking? Misschien wil je extra risico nemen en je eigen risico verhogen. Ook wanneer je alles bij één verzekeraar afsluit, krijg je vaak korting. En door het jaarlijks vooruitbetalen van je premies krijg je ook nog eens betalingskorting.
  • Bank: je bankkosten kun je verminderen door kritisch te kijken naar je huidige bank en bij een andere bank te kijken wat de kosten hier zijn.

5. Zorg voor passief inkomen

Om niet volledig afhankelijk te zijn van je spaarpot, bouw je passief inkomen op. Dit inkomen zorgt ervoor dat je wel periodiek geld binnenkrijgt, zonder er al te veel voor te doen. Voorbeelden van passief inkomen zijn bijvoorbeeld: het verkopen van advertenties via je blog, affiliate marketing links, beleggen, het verhuren van je woning, tweede huis of caravan, crowdfunding, royalties naar aanleiding van foto’s of muziek die je hebt gemaakt.

6. Bouw vermogen op

Start met het opbouwen van vermogen. Hoe je dat het snelste doet? Zorg er allereerst voor dat je schulden zijn afgelost. De rente die je hierop betaalt is vaak veel hoger dan het rendement op je vermogen. Daarna kun je starten met het opbouwen van je vermogen. Dat geld kun je natuurlijk op je spaarrekening laten staan, een veilige methode. Maar erg veel levert het niet op. Kijk daarom naar de mogelijkheden van beleggen of andere investeringsmogelijkheden en kies een manier die het beste bij je past.

Hoeveel heb je nodig om eerder te kunnen stoppen met werken?

Een vuistregel die vaak gebruikt wordt om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken is 30 keer je jaaruitgaven. Heb je maandelijkse uitgaven van 2.000 euro, dan komt dit bedrag uit op 720.000 euro. De uiteindelijke berekening is daarbij afhankelijk van een aantal factoren:

  • Je huidige leeftijd: wanneer start je met het opbouwen van je vermogen? Ben je in de twintig en je wilt op je 50e stoppen met werken, dan heb je nog heel wat jaren om ervoor te sparen. Dit is natuurlijk anders wanneer je 40 bent en over tien jaar wilt stoppen.
  • Je levenstandaard: wat zijn je maandelijkse uitgaven? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Maar dit kan ook in de loop van de jaren veranderen. Door het aflossen van je hypotheek en besparingen op je vaste lasten, worden je uitgaven een stuk lager. Maar vergeet ook niet dat je interesses door de jaren heen veranderen. Waar je nu misschien veel geld uitgeeft aan verre vakanties, wil je over een paar jaar liever kamperen.
  • Je werkgever en AOW: vanuit je werkgever en AOW krijg je ook pensioen op het moment dat je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als je wilt stoppen met werken op je 50e, houdt dit dus in dat je tot je 67e (zoals het nu is), zelf geld moet bijleggen en vanaf je 67e nog pensioen en AOW erbij krijgt. Let wel op: je pensioenopbouw is stukken lager wanneer je eerder stopt met werken en loopt significant op wanneer je langer doorgaat met werken ná je pensioengerechtigde leeftijd.

En nu?

Wil jij eerder stoppen met werken? Heb je al actie ondernomen hiervoor? En heb je nog aanvullende tips? Ik ben heel benieuwd!