Het opstellen van een overzicht van je geplande uitgaven voor je vakantie zorgt ervoor dat je niet alleen tijdens je vakantie kunt genieten. Maar ook na je vakantie heb je meer geld over. Hoe stel je zo’n vakantiebegroting op, waar moet je rekening mee houden en welke aanvullende tips heb ik nog meer voor je vakantie uitgaven? Inclusief Excel bestand dat je gratis kunt downloaden zodat je direct aan de slag kunt.
Het nut van een vakantiebegroting
Hoe je ook op vakantie gaat, de tent in de auto en op goed geluk naar Zuid-Frankrijk of superluxe in een resort, het opstellen van een vakantiebegroting is zeker nuttig. Volgens onderzoek van Nibud geeft 40% van de Nederlanders meer geld uit dan gepland tijdens de vakantie. Maak je vooraf een vakantiebegroting, dan is de kans minder groot dat jou dit ook gebeurt. Op die manier kun je tijdens je vakantie niet alleen meer genieten omdat je je minder zorgen hoeft te maken om te geldzaken, maar ook zeker achteraf. Vaak worden bijvoorbeeld de creditcard afschrijvingen vergeten. Een nare verrassing als je thuiskomt en de afrekening op je deurmat aantreft.
Hoe maak ik een vakantiebegroting?
Een vakantiebegroting bestaat uit je maximale budget (wat wil je uitgeven aan je vakantie) en je uitgaven. Je uitgaven verdelen we in drie categorieën:
- Uitgaven vooraf;
- Uitgaven tijdens je vakantie; en
- Uitgaven achteraf.
Wat is je budget?
Start met het bepalen van je budget. Hoeveel heb je te besteden voor je vakantie? Heb je je vakantiegeld opzij gezet, hier een apart spaarpotje voor gemaakt of betaal je het vanuit je lopende liquiditeit? Schrijf dit bedrag eerst op. Direct aan de slag? Download dan gratis (ook zonder je e-mailadres achter te laten) onderstaand Excel bestand waarin je jouw vakantiebegroting kunt maken.
Wat zijn je uitgaven vooraf?
Voordat je op vakantie gaat, heb je al een aantal uitgaven moeten doen. Denk aan de aankoop van een tent, koffer, mini-shampoo voor in het vliegtuig, kosten voor het verlengen van je paspoort of verzekeringen.
Tips voor je uitgaven vooraf:
- Check je reisverzekering in combinatie met je overige verzekeringen. Wat is gedekt en wat niet? Misschien ben je juist wel dubbel verzekerd.
- Ga je skydiven of aan andere extreme sporten doen op je vakantieadres? Check dan vooraf of dit gedekt is door je reisverzekering.
- Heb je inentingen nodig voor je vakantiebestemming? Vraag dan na bij je zorgverzekering of deze vergoed worden.
Uitgaven voor reis en verblijf
Uitgaven die je ook doet voordat je nog maar één voet gezet hebt op het prachtige witte zandstrand, zijn de kosten voor je reis en verblijf. Hierbij heb je aan de ene kant te maken met je reiskosten, die sterk afhankelijk zijn van de manier van reizen. Ga je met de auto, de bus of het vliegtuig? Daarnaast hangen de verblijfkosten af van je soort vakantie. Ga je naar een all-in resort of naar een camping. Wil je weten wat kamperen ongeveer kost? Lees dan deze blog.
Uitgaven tijdens je vakantie
Met name de uitgaven op de vakantiebestemming worden door veel Nederlanders onderschat. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat 40% meer uitgeeft op de bestemming dan gepland. Hoe zorg je er dan voor dat je met name tijdens je vakantie niet meer uitgeeft dan gepland? Houd ook tijdens je vakantie je uitgaven in de gaten door je bankieren app er eens bij te pakken (vergeet ook je creditcard niet). Heb je de eerste dagen veel meer uitgegeven dan gepland? Kijk dan waar dit door komt een probeer de komende dagen te besparen door bijvoorbeeld zelf eten te maken of goedkopere uitjes te plannen. Ik plan zelf altijd een bedrag dat ik per dag wil uitgeven aan eten en probeer daar iedere dag zo ongeveer op uit te komen. Want naast het feit dat je waarschijnlijk vaker uit eten gaat op vakantie, kan het in buitenlandse supermarkten ook hard gaan. De supermarkt is altijd een attractie op zich. Vol met buitenlandse kazen en heerlijke wijnen.
Denk aan de volgende uitgaven op je vakantiebestemming en vul deze in op je vakantiebegroting:
- Eten en drinken;
- Activiteiten zoals musea, pretparken, huur fietsen, kanoën); en
- Extra’s op de markt of terras.
Download hier gratis het Excel bestand en vul je uitgaven in:
Uitgaven achteraf
Dit zijn de uitgaven die we vaak al helemaal over het hoofd zien. Want inmiddels thuis denk je vaak niet meer aan de uitgaven voor de vakantie, behalve dan dat ze te hoog waren. Maar misschien laat je een aandenken maken in de vorm van een fotoboek? Of krijg je een vervelende verrassing van je provider voor je internetkosten in het buitenland (buiten de EU). Neem deze laatste kostenpost ook mee in je vakantiebegroting om een volledig beeld te krijgen van je vakantie.
Direct aan de slag met je eigen vakantiebegroting
Wil je direct aan de slag met je eigen vakantiebegroting? Onderstaand Excel bestand kun je gratis downloaden (ook zonder het achterlaten van je mailadres). De instructies voor het invullen van de sheet zijn opgenomen in de bijlage zelf. Heb je hier vragen over? Laat dan een reactie achter op deze blog. Succes met het opstellen en vooral veel plezier op vakantie!
Wil je weten wat wij hebben uitgegeven tijdens onze eerste kampeervakantie in Frankrijk? In deze blog zet ik alle kosten op een rijtje.