Schenken aan kinderen of kleinkinderen bij leven is een slimme manier om erfbelasting te omzeilen en daarmee je uiteindelijke erfgenamen nu al een goede financiële opstap te geven. Voorheen was het gebruikelijk om te wachten tot overlijden en daarna je vermogen te laten verdelen onder alle erfgenamen. Helaas betekent dit ook dat veel van het vermogen uiteindelijk in handen komt van de Belastingdienst. En dat is zonde, want met je huidige vermogen kan je nu waarschijnlijk al veel betekenen voor jouw kinderen en/of kleinkinderen. Wanneer het mogelijk is om een deel van het vermogen nu al te verdelen, dan zal dit grote fiscale voordelen opleveren. Maar hoe gaat schenken 2021 eigenlijk precies in zijn werk? En wat zijn de voordelen?
De fiscale spelregels op een rijtje
Er wordt natuurlijk heel gemakkelijk over gesproken. Even een schenking doen. Zo gemakkelijk is het echter niet. Er kleven heel wat fiscale spelregels aan het doen van een schenking. Bovendien is het ook niet vanzelfsprekend dat het doen van een schenking geheel belastingvrij is. Hier zitten heel wat haken en ogen aan. Daarom is het goed om de regels te kennen en op basis daarvan een plan van aanpak te maken.
Allereerst is het van belang om te beseffen dat je als ouder of grootouder zijnde jaarlijks een schenking van maximaal 6.604 euro mag doen. Je bepaalt zelf hoe je dit geeft. Dat kan een maandelijks bedrag zijn of een jaarlijks extraatje. Het is echter ook mogelijk om deze belastingvrije schenking eenmalig flink te verhogen en zo je kind of kleinkind een goede financiële opstap te bieden. Dat geldt in de volgende situaties:
- Bij het bekostigen van een studie mag eenmalig een belastingvrije schenking worden gedaan van 55.996 euro
- Als opstapje voor het kopen van een eigen woning mag een belastingvrije schenking van maximaal 105.302 euro worden gedaan
Let wel op dat hierbij ook een leeftijdsmarge geldt. Je kind of kleinkind moet namelijk tussen de 18 en 40 jaar oud zijn voor het doen van deze eenmalige schenking. Wanneer je kind ouder is dan 40, maar wel getrouwd is (of een samenlevingscontract heeft) met een partner jonger dan 40, dan kan de belastingvrije schenking alsnog worden gedaan.
Voordelen van schenken
Maar waarom kiezen steeds meer mensen er voor om een schenking te doen? Dit kan verschillende redenen hebben. We hebben de belangrijkste redenen en grootste voordelen voor je op een rijtje gezet:
- De meeste mensen vinden het fijner om een schenking te doen nu ze nog in leven zijn. Gewoon om de blijdschap van hun kinderen en kleinkinderen te zien en te zien wat ze hiermee kunnen doen om hun leven te verrijken.
- Door het schenken van een deel van je vermogen, betaal je zelf minder vermogensbelasting. Hierdoor bespaar je dus op de lange termijn ook weer de nodige kosten.
- Een schenking kan nét de financiële opstap zijn die jouw kind of kleinkind nodig heeft om het volwassen leven te beginnen. Bijvoorbeeld om toch die studie te starten (of af te betalen) of om een deel van het huis zelf te betalen. Dat geeft een fijn gevoel!