Ik mocht een dag mee op pad met Erwin, de deurwaarder. Echt een hele leuke en inspirerende dag. Hoe werkt het vak van de deurwaarder en wat heb ik hiervan geleerd?
Net gewone mensen
Ik ken Erwin van crossfit, dus ik kan je meteen vertellen: deurwaarders zijn ook net mensen. Ik denk dat dit vaak de eerste misvatting is over het beroep. Op de manier waarop Erwin met de mensen aan de deur praat en op welke wijze hij begrip kan opbrengen, kan ik alleen maar zeggen dat ik respect heb voor de wijze waarop hij zijn beroep uitoefent.
Deurwaarder worden
Maar hoe wordt je dan deurwaarder? Na het succesvol afronden van de hbo opleiding rechten met als afstudeerrichting gerechtsdeurwaarder, kun je als toegevoegd gerechtsdeurwaarder aan de slag. Na afronding van de driejarige opleiding is men kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Daarna dient een stage van één jaar vervuld te worden. De stage houdt in dat men als (stagiair) toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder onder verantwoordelijkheid van een gerechtsdeurwaarder optreedt.
Aan een deurwaarderskantoor zijn één of meerdere gerechtsdeurwaarders verbonden met een eigen standplaats. Aan iedere gerechtsdeurwaarder kunnen vervolgens (met een maximum) toegevoegd-gerechtsdeurwaarders of kandidaten worden gekoppeld.
Wat viel me op?
Je hebt altijd een verwachting over een beroep en ook vandaag had ik een aantal verwachtingen die niet klopten met de werkelijkheid. Wat viel me het meeste op die dag?
- Die dag hebben we van zes uur in de ochtend tot half zeven in de avond in de auto gezeten om 60 exploten af te geven. Een exploot is een ambtelijk stuk waaruit bijvoorbeeld blijkt hoeveel je dient te betalen en binnen welke termijn. Die tijd hadden we dus ook wel nodig, maar het is ons gelukt!
- Als gevolg van de vele adressen, is het ook geen wonder dan Erwin ongeveer 100.000 kilometer per jaar rijdt. Ik vond mezelf af en toe al zielig met mijn 25.000 kilometer als accountant.
- Een groot deel van de mensen was niet thuis, waardoor we de exploten in de bus moesten achterlaten.
- De mensen die wél thuis waren, reageerden over het algemeen heel gelaten. Ik zou zelf heel geschokt reageren en mezelf proberen te verdedigen. Ik denk dat heel veel mensen ook wel weten dat ze een schuld hebben openstaan.
- Erwin benaderde de mensen aan de deur heel netjes, maar wel heel duidelijk. Een kop koffie aangeboden krijgen zoals je op televisie ziet is overigens niet aan de orde. We hebben meerdere malen aan de deur gestaan terwijl het begon te regenen. Het deurwaardersvak is een stuk leuker wanneer het mooi weer is in ieder geval.
Wat heb ik geleerd?
Ik heb ontzettend veel geleerd van deze dag. Wat zijn nu de vijf belangrijkste punten die ik heb geleerd?
1. Openheid in je relatie
Ik pleit er al langer voor, maar het is echt heel belangrijk om over geld te blijven communiceren in je relatie. Het komt namelijk regelmatig voor dat één van beide partners de financiën regelt en niet durft te zeggen dat er sprake is van een betalingsachterstand. Voorkom dit en blijf erover praten, ook over de dingen die misgaan.
2. Betaal altijd meteen
Heb je geen cash? Koop het dan niet. Iets wat ik al langer roep en gelukkig ook door Erwin wordt onderstreept. Schulden ontstaan vaak ook door aankopen die je waarschijnlijk helemaal niet nu nodig hebt en waarvoor je best kunt sparen.
Heb je toch kosten, maar kun je niet betalen? Neem dan direct contact op met de schuldeiser en voorkom dat de problemen groter worden. Wanneer je hier direct open en eerlijk over bent, zijn er vaak genoeg mogelijkheden om met schuldeisers betalingsregelingen te treffen. Dit voorkomt alle verhogingen van de kosten die verbonden zijn aan een deurwaarder.
3. Huwelijkse voorwaarden dekken niet alles
Het is niet zo dat wanneer je onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, je niet te maken kunt krijgen met de schulden van je partner. In de berekening van de beslagvrije voet (het bestaansminimum) wordt altijd rekening gehouden met het inkomen van de partner, ook al is er sprake van huwelijkse voorwaarden. Dit ga je dus zeker voelen in je portemonnee.
4. Let op met wat je tekent
Ben jij degene die tekent voor de aankoop van een product? Dan ben jij ook degene die verantwoordelijk is voor betalingsachterstanden. Let daarom heel goed op met wat je tekent.
5. Deurwaarders zijn net mensen
Ik vertelde het in het begin al, maar deurwaarders zijn net mensen. Je kunt er normaal tegen praten en samen tot een oplossing komen. Je verstoppen voor een deurwaarder heeft helemaal geen zin. Sterk nog, het probleem wordt alleen maar groter.
Wanneer je schulden hebt, denk je vaak vooral korte termijn. Hoe kom ik volgende week door? Maar probeer ook aan de lange termijn te denken? Op welke termijn lukt het wel om die schuld af te betalen? En hoe ga ik mijn financiën daarna regelen? Dus durf dat gesprek met de deurwaarder aan te gaan.
En nu?
Ik vond het het een hele inspirerende en leuke dag, waarvan ik zoveel heb geleerd.
Heb je de vlog met Erwin ook al gezien? Deze kun je hier bekijken.