Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker en moet daarom in het dagelijkse kantoorleven worden geïntegreerd. Dit begint op weg naar het werk en gaat door in de vergadering of tijdens de lunch. Wij presenteren vijf trends die in 2021 middelen en financiële uitgaven kunnen besparen.
1. kantoor aan huis voor het milieu
In slechts enkele weken tijd heeft de Corona-pandemie het werkgedrag aanzienlijk veranderd. Vóór de lockdown was home-office bijna een utopie waar slechts een paar mensen van profiteerden. Vandaag is het wijdverbreid. Veel werkgevers zijn zelfs van plan de nieuwe werkwijze te blijven toepassen nadat de pandemie voorbij is.
Enerzijds bespaart het natuurlijk het woon-werkverkeer, dat elke dag het milieu vervuilt met massa’s CO2 en andere vervuilende stoffen. Anderzijds is het ook mogelijk dat er minder kantoorruimte nodig zal zijn als gevolg van het intensievere gebruik van het thuiskantoor. Dit ontlast de woningmarkt – wat ook duurzaamheid betekent.
2. groene stroom wordt goedkoper
Steeds meer bedrijven schakelen in 2021 over op groene stroom of hernieuwbare energiebronnen. En dat is logisch, want de prijs van zonne-energie is de afgelopen jaren sterk gedaald. De kosten van kernenergie of kolengestookte energie zijn daarentegen op hetzelfde niveau gebleven of zelfs gestegen. Voor het milieu is deze trend uiterst belangrijk. De uitstoot van de energie-industrie vertegenwoordigt immers een groot deel van de totale broeikasgassen.
3. papierloze vergaderingen en duurzaam printen
In veel kantoren is het papierverbruik hetzelfde: hele stapels worden uitgeprint, even doorgenomen, en dan weggegooid. In plaats daarvan zouden papierloze vergaderingen kunnen worden gehouden om het milieu te sparen. In dit geval werkt iedereen samen op zijn tablet of laptop, of wordt een afschrift naar de werknemers gemaild.
Drukken is ook veel duurzamer. Zwart-witpapier is milieuvriendelijker dan kleurenafdrukken, en dubbelzijdig afdrukken bespaart papier. Lichter papier kan worden gebruikt voor minder belangrijke documenten. En als het op promotieartikelen aankomt, doen mokken, tassen en andere giveaways het wellicht beter dan flyers – ze gaan langer mee en zijn milieuvriendelijker.
4. herbruikbaar servies en gedeelde etenswaren
Het gebeurt vaak dat iemand zijn lunch niet opeet – en het dan weggooit. In de koelkast van de gemeenschappelijke keuken kunnen de werkgevers daarom een apart vakje inrichten voor voedsel dat te goed is om weg te gooien. Voedsel dat thuis is overgebleven, kan daar ook worden gedeponeerd.
Bovendien moet elke werknemer een waterfles of -beker voor op kantoor krijgen. Dit vermindert de verleiding om plastic flessen te kopen. Ook drinken de mensen automatisch meer kraanwater, wat veel duurzamer is dan steeds mineraalwater te drinken.
5. afvalscheiding op kantoor
Het is eigenlijk vrij gemakkelijk om afval te scheiden. Toch wordt dit in veel kantoren nog steeds niet toegepast. Daartoe kunnen bijvoorbeeld verschillende bakken worden ingericht, die worden gemarkeerd met kleurcodes en pictogrammen. Zo kan iedereen zien welk afval in welke bak thuishoort: naast restafval en papier zijn dat ook kunststoffen, batterijen, inktpatronen of glas. De inzamelpunten moeten voor alle werknemers gemakkelijk toegankelijk zijn. Want: hoe gemakkelijker het is om het vuilnis op te halen, hoe groter de bereidheid van de werknemers om mee te werken.
Copyright afbeelding:
© wk1003mike / Shutterstock