Je woning verduurzamen kun je doen door bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler, of extra isolatie. Een goed idee, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Maar hoe betaal je deze investeringen?
Waarom wil je je woning verduurzamen?
Verduurzaming van je woning zorgt in de eerste plaats voor een daling in je vaste lasten. Natuurlijk doe je een initiële investering, maar deze heb je vaak snel terugverdiend. Door de investering te delen door de maandelijks lagere lasten, heb je deze terugverdientijd eenvoudig berekend.
Natuurlijk kun je deze maatregelen overwegen om comfortabeler te kunnen wonen. Een goed geïsoleerd huis is fijn warm in de winter en lekker koel in de zomer. Bovendien geeft het je ook een financieel zeker gevoel wanneer je niet afhankelijk bent van stijgingen in energieprijzen, omdat je bijvoorbeeld je eigen energie opwekt met zonnepanelen.
Tenslotte zijn ook de voordelen voor het milieu niet te onderschatten en daarmee voor veel huizenbezitters een reden om hun woning te verduurzamen.
Hoe hebben wij onze verduurzaming betaald?
Allereerst heb je natuurlijk de mogelijkheid om dit te doen door je spaargeld aan te spreken. Een dergelijke investering zorgt op dit moment in ieder geval voor een hoger rendement dan wanneer het op je spaarrekening blijft staan.
Wij hebben 4 jaar geleden ons dak vol gelegd met zonnepanelen. Nu was dat al het plan om dit tijdens de bouw van ons huis te doen in 2011, maar iedereen die zelf een huis heeft gebouwd zal het herkennen: op gegeven moment is het geld gewoon op. En dan ga je kiezen voor gordijnen in plaats van zonnepanelen. Toch wel zo handig.
Maar vier jaar geleden was het dan toch zover. Wij schaften zonnepanelen aan. Via een app houden we sindsdien bij hoeveel stroom we dagelijks opwekken. Nog belangrijker: we betalen gemiddeld 80,- euro per maand minder aan energiekosten. We hebben de totale investering destijds van 6.000,- inmiddels bijna terugverdiend. De mooie zomers van afgelopen jaren hebben daar natuurlijk ook wel aan bijgedragen.
Wij hebben er heel bewust voor gekozen om deze investering te doen van ons spaargeld, omdat we van mening waren dat het spaargeld op onze spaarrekening niets opleverde. Een investering in zonnepanelen leek ons daarom een veel betere besteding.
Let op: Ga je een verbouwing uitvoeren aan je woning die minimaal twee jaar oud is? Dan vallen werkzaamheden zoals stukadoren, isoleren, schilderen of behangen onder het 9% BTW tarief.
Een verduurzamingshypotheek
Misschien heb je deze mogelijkheid niet of heb je een andere bestemming voor je spaargeld. Dan zijn er gelukkig voordelige manieren om deze verduurzamingsmaatregelen te financieren bij je hypotheek. Wist je dat dit juist ook belastingtechnisch heel voordelig kan zijn? Ik leg je uit hoe dit werkt.
Speciaal voor verbouwingen die je doet om je woning te verduurzamen, heeft a.s.r. de verduurzamingshypotheek in het leven geroepen. Dit is gedaan om juist deze aanpassingen aan woningen door huizenbezitters te stimuleren.
Het grote voordeel van dergelijke hypotheken is dat je meer mag lenen als je dit geld gaat gebruiken voor verduurzaming van je woning. Als je een hypotheek afsluit, wordt altijd gekeken naar de verhouding van je hypotheek en de marktwaarde van je woning. Deze is maximaal 100%. Maar ga je je (extra) hypotheek inzetten voor verduurzaming? Dan stijgt dit percentage naar 106% van je woningwaarde.
Ook kun je een dergelijke verduurzamingshypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Check wel vooraf met je financieel adviseur dat je het totale bedrag dat je leent, kunt betalen met jouw inkomen.
Houd met het berekenen van de terugverdientijd wel rekening met extra rente en aflossingen. Vanwege de huidige lage rente betaal je lage maandelijkse rentelasten. Hierdoor zullen de voordelen van de verduurzaming alsnog snel opwegen tegen deze extra lasten van aflossing en rente.
Bijkomend voordeel: De extra maandelijkse rentebetalingen kunnen in aanmerking komen voor de hypotheek renteaftrek van de Belastingdienst.
Leningen en subsidies vanuit de overheid
Ook de overheid biedt verschillende mogelijkheden voor leningen en/ of subsidies wanneer je gaat verduurzamen. Het mooie hiervan is dat deze regelingen vaak te combineren zijn met andere financieringsmogelijkheden. Dubbel voordeel dus!
Een belangrijke en veelgebruikte subsidie maatregel vanuit de overheid is de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Voer je minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uit aan je woning? Dan kun je in aanmerking komen voor deze subsidie van maximaal 10.000 euro.
Ga jij ook verduurzamen?
Ben jij er al uit of je je huis wilt verduurzamen? Weet je al wat je wilt doen en hoe je dat gaat financieren? Meer informatie over dit onderwerp, kun je ook hier vinden.