Deze week kreeg ik weer de nota voor 2017 binnen voor het water. Maar waar verbruik je nu eigenlijk allemaal water voor? En hoe kun je daarop besparen? Goed voor het milieu en je budget, twee vliegen in één klap.
Waarmee verbruik je water?
Douchen en in bad
Op basis van gegevens die het Nibud heeft berekend, blijkt dat een douchebeurt minimaal 27 cent kost. Dit is bij een gemiddeld gebruik van 52 liter water. En omdat ik geen idee had hoe lang je voor die hoeveelheid water onder de douche staat, heb ik dat voor je uitgezocht. In een waterbesparende douche verbruik je 6,9 liter per minuut (en sta je dus ongeveer 9,5 minuten onder de douchte). Bij een gewone douche is dat 8,7 liter per minuut en een comfortdouce 14,4 liter per minuut.
Bij een bad gaat het zelfs om 115 liter per keer. Nu heb ik een groot bad, maar eerlijk gezegd stond ik er niet bij stil dat er zoveel water in ging. Maar wat kost dat dan?
Afhankelijk van het soort boiler dat je hebt (een gasboiler of een elektrische boiler), betaal je voor een gemiddelde douchebeurt 28 cent bij een gasboiler en 38 cent bij een elektrische boiler. Relaxen in het bad kost je gemiddeld 57 cent bij een gasboiler en 87 cent bij een elektrische boiler (Bron: Nibud). Nog altijd goedkoper dan naar de sauna lijkt me ;).
Besparen op baden en douchen
Dit is een inkopper: Minder lang douchen of minder vaak douchen. Er zijn namelijk genoeg mensen die twee keer per dag douchen. Als je geld wilt besparen niet handig. Hoe ga jij hiermee om? Laat een bericht achter onder deze blog. Opvallend weetje: Buitenshuis (op de sportschool bijvoorbeeld), douchen we een stuk korter dan thuis.
De was doen
Nog zo’n leuke klus: de was doen! Nu vind ik de was sorteren en in de was doen nog niet zo erg, maar dat strijken en opvouwen daarna… Maar dat is weer een ander verhaal. Je wasmachine verbruikt namelijk ook water. En niet zo’n beetje ook. Namelijk 53 liter per keer!
Besparen op de wasmachine
Nu zijn nieuwere wasmachines technisch gezien beter en verbruiken ook minder water. Mijn tips: Bij kleine wasjes is een mini-was (verkort programma) vaak voldoende. Door een korter programma (en met een lagere temperatuur), bespaar je niet alleen water, maar ook energie kosten. Gaat je wasmachine onverhoopt stuk, kijk dan goed naar de energielabels, dit heb je vaak heel snel terug verdiend. De wasmachines zijn namelijk een stuk zuiniger geworden de laatste jaren. In 2001 verbruikte een wasmachine gemiddeld 80,3 liter per wasbeurt, in 2010 is dit gedaald naar 55,6 liter.
Vaatwasmachine
Het laatste apparaat dat veel water verbruikt in huis, is de vaatwasmachine. Een vaatwasmachine verbruikt ongeveer 17 liter water per keer. Ik gebruik deze iedere dag, dus dat is nog eens zo’n 17 liter die ik bij mijn waterverbruik kan tellen.
Besparen op de vaatwasmachine
Ook de vaatwasmachine heeft een eco stand. Ik zet de vaatwasmachine altijd ’s nachts aan, dus dat deze eco stand wat langer duurt dan de reguliere stand, maakt voor mij niet uit.
De gemiddelde Nederlander
De gemiddelde Nederlander verbruikt 119 liter water per dag (Bron: Vitens.nl). Je hoeft geen financial te zijn om te berekenen dat je met de liters van het douchen, wassen en afwassen niet tot deze 119 liter komt. Het restant van ons waterverbruik wordt veroorzaakt door toiletbezoek (5,7 liter per keer), gebruik van je wastafel (4 liter) en keukenkraan (4,4 liter).
Ten opzichte van de rest van de wereld doen wij Nederlanders het best aardig moet ik zeggen. De Portugezen verbruiken met 85 liter per dag het minste water. Maar de Argentijnen staan met 375 liter water bovenaan de wereld verbruikerslijst.
En nu?
En waar verbruik jij het meeste water? Heb je nog meer tips? Let me know!