Wie een onderneming heeft, zal het beamen: een digitale beveiliging is cruciaal. Waar een bedrijf vroeger vooral met mappen en duizenden papieren werkte, gebeurt dat vandaag haast niet meer. Alle belangrijke data vind je online, in een cloud bijvoorbeeld. Heel handig, want dat betekent dat alle bedrijfsinformatie altijd en overal ter beschikking is. Maar dat maakt je ook kwetsbaar voor een cyberaanval. Het is dus belangrijk om deze data maximaal te beveiligen. Wij geven je enkele tips.
Maak back-ups
Alle belangrijke bedrijfsinformatie zit in mapjes op je computer, maar wat als je computer crasht? Of als je computer gehackt wordt en je plots alle data kwijt bent? Dit wil je uiteraard te allen tijde vermijden, dus is het een goed idee om dagelijks back-ups te maken van (kritische) documenten op bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB-stick. Deze schijf of stick bewaar je best op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis. Vind je dit wat omslachtig? Dan kan je ook alle documenten bewaren in een cloud. Een cloud werkt via een externe partner waardoor bestanden op een externe server worden opgeslagen. Het is dan ook een goed idee om bij jouw partner te checken hoe veilig die opslag is en of je gegevens versleuteld worden bewaard. Dat is immers cruciaal, want dan zijn data onleesbaar voor hackers.
Investeer in goede beveiligingssoftware
Als ondernemer is het belangrijk dat je elke computer binnen jouw bedrijf maximaal beveiligt. Installeer dus een goede firewall, die tussen elke computer en een extern netwerk of het internet staat en zo een beveiligingsmuur vormt. Ook goede antivirussoftware installeer je best op elke computer. Virussen die een computer proberen binnendringen worden dan tijdig gedetecteerd en tegengehouden.
Klik niet zomaar op links
De laatste jaren is phishing een grote valkuil op de werkvloer. Cybercriminelen sturen fake mails naar je werknemers met een link. Als je op deze link klikt, worden persoonlijke gegevens gevraagd en als je daarop ingaat, gaan deze criminelen aan de haal met belangrijke bedrijfsgegevens. Dit wil je uiteraard vermijden, dus het is goed om je werknemers te laten kennismaken met phishing simulation. Professionals hebben deze simulatie ontwikkeld om werknemers niet meer in de phishingval te laten trappen. Zo bouwen deze werknemers als het ware hun eigen ‘human firewall’. Aan de hand van phishing simulation software leren experts aan jouw medewerkers hoe ze deze mails moeten herkennen. Ze kunnen in een veilige en gecontroleerde omgeving met echte (simulatie)phishingmails maximaal oefenen en zo kan jij er zeker van zijn dat jouw werknemers een mail twee keer lezen voor ze op een link klikken.