Mijn betalingen aan verzekeringsmaatschappijen zorgen iedere maand weer voor een grote hap uit mijn budget. Helaas. Maar welke verzekeringen zijn nu echt verplicht? En hoe kan ik besparen op de verzekeringskosten? Ik zet het voor je op een rijtje.
Verplichte verzekeringen
In principe kun je alles verzekeren. Daar kwam ik weer achter toen ik vorige week mijn nieuwe telefoon ophaalde en ik bijna aan een peperdure verzekering voor het toestel vastzat. En ondanks dat ik als accountant toch vaak voor zekerheid wil gaan, vind ik verzekeringen vaak veel geld kosten en maak ik er nauwelijks gebruik van.
Maar een aantal soorten verzekeringen zijn in Nederland verplicht. De hoeveelheid geld die daar iedere maand naar toe gaat is veel en dat kun je heel vervelend vinden. Aan de andere kant zijn er ook landen in de wereld waar de zaken niet zo goed geregeld zijn en ze net een verplichte zorgverzekering hebben ingesteld. Denk daarbij aan Amerika, waar Obamacare nog zo’n beetje vers van de pers is.
De verplichte verzekeringen zijn:
- Zorgverzekering (voor iedereen vanaf 18 jaar);
- WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Verplicht op het moment dat je een auto of motor hebt.
Niet verplicht, maar wel vaak aan te raden zijn de volgende verzekeringen:
- Inboedelverzekering: Hiermee is je inboedel (wat je in huis hebt staan), verzekerd tegen brand, inbraak, storm, bliksem, omvallende bomen, lekkages.
- Aansprakelijkheidsverzekering: Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan derden (als je bijvoorbeeld de prachtige vaas van je schoonmoeder van het kastje laat vallen).
- Opstalverzekering: De verzekering van je koopwoning, dus niet van toepassing als je huurt.
Besparen
Hoe kun je nu besparen op je bestaande verzekeringen? Ondanks dat je er voor een groot gedeelte aan vast zit, heb ik toch een paar tips voor je.
Maak een overzicht van je verzekeringen
Zet al je verzekeringen minimaal een keer per jaar op een rijtje. Zet hierbij waar de verzekering voor is, wat je per maand betaalt, hoe lang het contract nog loopt en wat gedekt is.
Voorkom dubbele verzekeringen
Door het overzicht van je verzekeringen kom je erachter of je dubbel verzekerd bent. Het kan gebeuren dat je namelijk een additionele verzekering afsluit voor iets dat al in een andere verzekering is opgenomen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval met je inboedelverzekering (in mijn geval valt hier mijn telefoon ook onder, dus voor mij geen extra toestelverzekering).
Voorkom onderverzekering
Iets twee keer verzekeringen is zonde van het geld, maar onderverzekeringen is net zo erg. Controleer daarom regelmatig of je nog wel voldoende verzekerd bent. Is de waarde van je inboedel bijvoorbeeld sterk toegenomen? Pas hier dan ook je verzekering op aan.
Let ook op bij je inboedelverzekering: Als je bijvoorbeeld je telefoon buitenshuis laat vallen, wordt dit niet gedekt door je inboedel. Hiervoor kun je een apart buiten de deur verzekering afsluiten.
Korting bij één partij
Veel verzekeraars geven korting op het moment dat je een heel pakket bij hen afsluit.
Eigen risico
Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Maar het heet natuurlijk niet voor niets ‘eigen risico’, waardoor je dus een hoger risico loopt.
Zeg tijdig op
Als je van een dubbele verzekering af wilt, controleer dan even in het contract de opzegtermijn. Verzekeringen zijn wettelijk voor maximaal één jaar aangegaan en hebben daar een maandelijkse opzegtermijn.
Zorgverzekering
De zorgverzekering is altijd een geval apart, omdat deze altijd verplicht is en omdat dit vaak veruit de duurste verzekering is. Hoe kun je dan besparen op deze verzekering?
Ook voor de zorgverzekering geldt: Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Dit is een afweging die je zelf het beste kunt maken. Het wettelijk eigen risico is 385 euro. Het vrijwillig eigen risico is maximaal 500 euro bovenop deze 385 euro. Een maximaal vrijwillig eigen risico leidt vaak tot een maandelijkse korting op de premie van 15 tot 20 euro. Ben je jong en fit en bijna nooit ziek, dan kun je een hoger eigen risico overwegen.
Via de website van de belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Let wel op dat je tijdig wijzigingen in de salaris doorgeeft aan de belastingdienst. Want als je boven de grens komt (in 2016 is dit een bruto jaarsalaris van 27.012 euro voor een alleenstaande of 33.765 euro voor een gezamenlijk inkomen), kom je niet meer in aanmerking. Te veel ontvangen toeslag moet je dan terugbetalen.
Een andere mogelijkheid om minder te betalen aan je zorgverzekering is gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van je werkgever. Vaak kunnen grotere bedrijven kortingsafspraken maken met verzekeraars en zo een mooi bedrag voor je besparen. Vraag de mogelijkheden hiervan na bij je eigen P&O afdeling.
Zorgverzekeraars maken aan het eind van het jaar altijd veel reclame over hun lage premies. Maar kijk goed wat wel en wat niet gedekt wordt. Hierbij is het ook van belang wat jij belangrijk vind, wil je bijvoorbeeld vrije keuze in artsen? Of wil je to the max verzekerd zijn ten aanzien van je tanden? Allemaal punten om rekening mee te houden naast de euro’s.
En nu?
Wat viel je op toen je het overzicht van je verzekeringen maakte? Kwam je erachter dat je te veel betaalde? Voor ondernemers gelden ook nog hele andere verzekeringen, hier kom ik later nog op terug!