Sinds ik zelf aan het beleggen ben, ben ik me ook meer gaan verdiepen in soorten beleggingen. Hoe meer je leest, hoe meer mogelijkheden je tegenkomt. Zo ook de ETF’s. Maar wat zijn ETF’s eigenlijk? Wanneer doe je er goed aan om te beleggen met ETF’s? Welke nadelen zijn verbonden aan deze manier van beleggen?
Wat zijn ETF’s?
Met Exchange Traded Funds (ETF’s) kun je in één keer gespreid beleggen in een index, bijvoorbeeld de AEX-index. Bij het kopen van losse aandelen, kost het heel veel tijd en geld om aandelen van verschillende bedrijven in een index te kopen. Met een ETF doe je dat dus in één keer.
Met een ETF (ook wel trackers genoemd), volg je de index. Het rendement dat je krijgt zou ongeveer gelijk moeten zijn aan de stijging van de index. Een index kan bijvoorbeeld de AEX-index zijn, maar ook international zoals de Euro STOXX, Dow Jones of op het gebied van bedrijfssectoren. Heb je ETF’s in de AEX-index en deze index stijgt met 5%, dan volgt je ETF ook met 5%. Dit geldt ook de andere kant op, bij een daling van de index, daalt ook je ETF.
De voordelen van beleggen met een ETF
Met een ETF heb je dus in feite een tracker op een indexfonds, iets dat verschilt van het kopen van aandelen waarbij je specifiek in één bedrijf belegt. Wat zijn de voordelen van deze manier van beleggen?
- Het is veel eenvoudiger om in één transactie aandelen te kopen van meerdere bedrijven. Met een ETF koop je bijvoorbeeld in één keer aandelen van de grootste 25 bedrijven van Nederland door middel van een AEX-index ETF. Wanneer je deze transactie zelfstandig zou uitvoeren en van de 25 grootste bedrijven in Nederland aandelen zou aanschaffen, ben je hier niet alleen veel meer geld aan kwijt als gevolg van de transactiekosten, maar ook meer tijd omdat het 25 individuele handelingen betreffen. Beleggen met ETF’s is dus sneller en goedkoper dan individuele transacties in dezelfde hoeveelheid bedrijven.
- Omdat je met een ETF belegt in een volledige index, spreid je veel meer de risico’s van het beleggen. Je belegt namelijk niet in één fonds, maar in feite in een hele index, waardoor je veel risicospreiding hebt.
- Wil je de hele dag kunnen verhandelen? Dat zit je met een ETF goed. In- en uitstappen in een ETF is gedurende de hele dag mogelijk. Dit is anders dan een regulier beleggingsfonds die maar één keer per dag verhandelbaar zijn.
- Je wilt niet iedere dag bezig zijn met je beleggingen en iedere minuut van de dag met het volgen van het wereldnieuws. In plaats daarvan wil je meer ‘passief beleggen‘. In dat geval zit je met een ETF goed. Omdat je belegt in meerdere bedrijven in één keer, spreid je niet alleen je risico, maar ook je inspanning van het uitzoeken en blijven monitoren. Dit wil overigens niet zeggen dat je helemaal niets hoeft te doen met ETF’s. Lees hiervoor ook mijn blog over wat te doen wanneer je aandelen dalen in waarde.
De nadelen van beleggen met ETF’s
Als de voordelen van ETF’s zo groot zijn en de kosten zo laag, waarom belegt dan niet iedereen met ETF’s in plaats van met reguliere beleggingsfondsen? Een beleggingsfonds heeft namelijk hogere kosten, maar een beleggingsfonds doet zijn best om deze kosten ruimschoots te compenseren. Dit doen zijn door een zo hoog mogelijk rendement te bieden op de beleggingen. Een ETF pakt dit anders aan, want zij volgen de index. Ondanks dat deze index zo goed mogelijk gevolgd wordt door de ETF, zal het rendement van een ETF nooit zo hoog kunnen zijn als dat van de index (en dus het beleggingsfonds) zelf. Dit wordt veroorzaakt door het volgen van de index die van je resultaat af gaan bij een ETF. Deze ‘volg’ kosten (ook wel repliceren genaamd), heeft een reguliere belegging niet.
Starten met beleggen – bekijk dit eerst
Starten met beleggen? Lees dan ook deze blog over waar je rekening mee moet houden en wat je vooraf geregeld wilt hebben.
Let op: ik ben geen beleggingsadviseur en ik/ the happy financial is op geen enkele wijze aansprakelijk voor keuzes die je maakt ten aanzien van beleggingen naar aanleiding van dit artikel of andere content op thehappyfinancial.com. Ook ben ik/ the happy financieel niet verantwoordelijk voor dalingen in je koersen. Zorg dat je je goed verdiept in de materie voordat je start met beleggen.