Utrecht, 3 mei 2024 – De aangifteperiode over 2023 is voorbij. Heb jij je belastingaangifte gedaan vóór 1 mei? Goed bezig! Nu vraag je je misschien af wat er met je aangifte gebeurt. En wanneer je iets hoort van de Belastingdienst. Je bent niet de enige; bij de Belastingdienst komen hier elk jaar veel vragen over binnen. We hebben daarom de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet. Zo weet je wat je kan verwachten na de aangifteperiode.
1. Wanneer krijg ik bericht van de Belastingdienst over mijn aangifte?
Nadat je belastingaangifte hebt gedaan, wordt deze door de Belastingdienst gecontroleerd. Als je vóór 1 april aangifte hebt gedaan, ontvang je vóór 1 juli bericht. Deed je ná 1 april aangifte, dan probeert de Belastingdienst je binnen 3 maanden te informeren. Je ontvangt het bericht via Mijn Belastingdienst, in jouw Berichtenbox op MijnOverheid of per post.
2. Mijn partner ontvangt eerder bericht dan ik. Hoe zit dat?
Heb je samen met je partner aangifte gedaan? Het kan zijn dat je partner eerder bericht krijgt dan jij. Maar geen zorgen, dat zegt niets over jouw aangifte. De Belastingdienst verwerkt namelijk miljoenen aangiften in verschillende fasen. Ook jij ontvangt zo snel mogelijk bericht van de Belastingdienst.
3. Wanneer ontvang ik mijn geld?
Blijkt uit je belastingaangifte dat je geld terugkrijgt? Dan krijg je daar na de aangifteperiode bericht over van de Belastingdienst. Eén week na het bericht over je belastingaanslag ontvang je het geld op het rekeningnummer dat bij de Belastingdienst bekend is. Heb je het geld na een week nog niet ontvangen? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst je rekeningnummer niet heeft of dat er een onjuist rekeningnummer in Mijn Belastingdienst staat. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe je dit kan checken en waarom de uitbetaling mogelijk langer duurt.
4. Kan ik uitstel van betaling of een betalingsregeling krijgen?
Ontvang je een belastingaanslag, maar kun je die niet op tijd betalen? Laat het ons weten. Want misschien kun je uitstel of een betalingsregeling krijgen. Lees hier welke voorwaarden er zijn en hoe je uitstel of een betalingsregeling aanvraagt. Let op: je betaalt invorderingsrente als je de belastingaanslag later betaalt.
5. Hoe kan ik betalen?
Betalen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met iDEAL. In het Overzicht op Mijn Belastingdienst vind je hoeveel je moet betalen én kun je dat bedrag meteen betalen met iDEAL. Je kan ook betalen met internetbankieren door het geld over te maken naar het rekeningnummer dat vermeld staat in het aangiftebericht. Vermeld altijd het gevraagde kenmerk of nummer bij de betalingsopdracht. Dit vind je in het bericht dat je van de Belastingdienst ontvangt. Lees op de website van de Belastingdienst meer over hoe je kan betalen.
Let op phishing: de Belastingdienst stuurt geen betaalverzoeken per mail, sms of WhatsApp. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een bericht? Bel dan de BelastingTelefoon op 0800 0543.