Inmiddels alweer vijf jaar geleden hebben we ons eigen huis gebouwd. Nog steeds ben ik er zo blij mee! Alles aan je huis is dan precies zoals je het zelf wilt, alles is nieuw. Alleen de financiële stress was minder leuk. Maar ik heb daar wel weer ontzettend veel van geleerd! Dit kan ik nu mooi toepassen nu we een aanbouw gaan neerzetten.
Denk je er ook over om je bestaande woning te verbouwen of iets aan te bouwen? Lees dan nu mijn praktische tips (van een echte ervaringsdeskundige) zodat je straks met minder financiële stress in je nieuwe, verbouwde huis kunt zitten.
Budget, budget, budget
Heel belangrijk is de eerste stap: Stel vooraf voor jezelf een budget op. En hou je daar dan ook aan! Gedurende de bouw komen er allerlei zaken die mooier, beter, groter zijn. Juist op dat soort momenten is het belangrijk om vast te houden aan je vooraf opgestelde budget.
Tijdens de bouw van ons huis, was ik chef financiën (natuurlijk ;)). Bij iedere aanvraag voor een mooiere deurklink, sjiekere trap, betere kozijnen, zei ik altijd eerst ‘nee, daar hebben we het geld niet voor’. Pas als iets echt, écht de moeite waard was, ging ik kijken of ik er budgettechnisch uit kwam. Schuiven met bepaalde kosten, besparen op andere zaken.
De aannemer zei aan het eind van de rit dat hij nog nooit een huis had gebouwd met zo weinig meerwerk. Toch wel een win voor the happy financial.
Financiering
Je kunt je aanbouw of verbouw op verschillende manieren financieren.
Spaargeld
Mijn persoonlijke voorkeur, niet alleen omdat ik schuldenvrij wil leven. Maar ook omdat dit de meest voordelige manier is. Op je spaarrekening krijg je nu nauwelijks nog rendement en over je vermogen meer dan 25.000 euro (vanaf 2017) betaal je belasting. Win-win dus, want je spaart belasting en rente uit.
Bestaande hypotheek uitbreiden
Je bestaande hypotheek kun je uitbreiden. Let er wel op dat je dit bedrag ook moet aflossen in 30 jaar. Het uitbreiden van een hypotheek is vaak alleen verstandig als je je hypotheek met minimaal 25.000 euro wilt uitbreiden, vanwege de hoge afsluitkosten.
Weet je bij het aankopen van je woning al dat je op een later tijdstip wilt verbouwen of aanbouwen? Dan kun je je hypotheek voor een hoger bedrag laten inschrijven. Dit scheelt weer omdat je dan geen notariskosten hoeft te maken bij uitbreiding van je hypotheek.
Overleg met je bank over de mogelijkheden, want je moet wel voldoen aan de inkomenseisen en de woning en de marktwaarde van je woning moet na de verbouwing een minimaal niveau hebben na de verbouwing.
Persoonlijke lening
Zeker niet mijn persoonlijke favoriet, maar wel een mogelijkheid, is de persoonlijke lening. Deze leningen hebben meestal een looptijd van maximaal 20 jaar met een hogere rente dan je hypotheek. Als je de lening afsluit voor verbetering aan je woning en je lost tijdens de looptijd van de lening af, dan is de rente op deze lening gewoon aftrekbaar, net als bij je hypotheek. Deze renteaftrek geldt alleen als je bonnen en facturen hebt, bewaar deze dus apart.
Handige tips
Aannemer keuze
Vraag meerdere offertes aan bij aannemers, bij voorkeur drie, zodat je goed kunt vergelijken. Bij een aannemer geldt niet altijd: hoe duurder, hoe beter. Kwaliteit van het werk van een aannemer kun je vaak ook ter plekke zien. Ik woon zelf in een nieuwbouwwijk met iedere dag zo’n twintig verschillende aannemers in de buurt. Voor de keuze van de aannemer van de uitbouw, liep ik een rondje en keek waar ik vond dat de aannemer netjes werkte.
Bespreek de offerte duidelijk en goed met je aannemer. Laat je alles uitleggen, want het is heel normaal dat je vaktermen niet kent. Ik speel dan zelf altijd de vrouw-van-kaart: ‘Ik snap echt niet wat je nu bedoelt? Kun je het nog een keer uitleggen?’. Vraag ook altijd of ze het hebben over bedragen in- of exclusief BTW.
Aannemers zijn namelijk gewend zonder BTW te rekenen, maar als particulier heb je daar niets aan.
Betaal je aannemer alleen achteraf en nooit de hele som vooraf. Maak hier duidelijke afspraken over. Als volledige vooruitbetaling een eis is van de aannemer waar hij niet vanaf wil, kun je je afvragen hoe betrouwbaar hij is.
Subsidies
Wanneer je je huis energiezuiniger maakt door de verbouwing, kun je in aanmerking komen voor subsidies of leningen tegen gunstige tarieven. Je kunt dan denken aan duurzame warmte (warmtepomp, zonneboiler) of energiebesparende maatregelen (ventilatie of isolatie).
Subsidies worden toegekend door provincie, regio of gemeente en hierbij geldt vaak het op = op principe. Zorg dus dat je er snel bij bent. Kijk op de site van je gemeente of provincie voor welke subsidies je in aanmerking zou kunnen komen.
En nu?
Ik ga straks genieten van mijn nieuwe aanbouw, maar eerst een financieel overzicht opstellen voor het hele gebeuren. Heb jij nog tips voor een aanbouw of verbouw? Of waar liep je zelf tegenaan toen je ging verbouwen? Laat het me weten!