Beginnen met ondernemen is al spannend genoeg. Je krijgt te maken met allerlei administratieve zaken waar je nooit voor hebt gestudeerd, maar waar de instanties wel vanuit gaan dat je alles begrijpt. Je gaat onderhandelen met klanten over je prijs. Leveranciers komen niet altijd hun afspraken na, terwijl je dit wel had verwacht. Kortom: genoeg zaken die op je afkomen als ondernemer die je misschien vooraf niet had zien aankomen. Wat zijn de meest gemaakte beginnersfouten van ondernemers waar ik je graag voor wil behoeden? In deze blog (inclusief video!) bespreek ik de meest voorkomende fouten van beginnende ondernemers en nog belangrijker: hoe jij ze kunt voorkomen!
Als je net start met ondernemen, komt er ontzettend veel op je af. En eigenlijk het enige waar je je druk om kunt maken, is om een succes van je onderneming te maken. Want je bent gaan ondernemen met een doelstelling en toch loop je tegen heel veel dingen aan. Een groot deel van deze zaken, zoals de administratie, overleg met leveranciers en onderhandelingen met klanten, zijn praktische zaken die je je gaandeweg leert. Maar per saldo komen al deze zaken vanuit drie belangrijke beginnersfouten van ondernemers. Deze beginnersfouten zorgen er namelijk voor dat je niet volledig kunt focussen op je onderneming. Dus wat zijn dan deze fouten die je wilt voorkomen wanneer je start met ondernemen en wat kun je eraan doen om je onderneming wél direct een succes te laten zijn?
1. Te klein denken
Starten met ondernemen met het idee om genoeg geld te verdienen dat je net het hoofd boven water kunt houden. Dat is precies het gevoel dat ik krijg bij veel ondernemers. Maar waarom? Komt het voort uit een soort schaamte om niet te veel geld te willen verdienen? Om niet te hard te willen roepen dat je geld wél belangrijk vindt (wat het ook is: uit onderzoek van Ap Dijksterhuis blijkt dat geld wel degelijk gelukkig maakt omdat we ons hierdoor minder zorgen hoeven te maken).
Nergens voor nodig: je wilt geld verdienen als ondernemer en veel ook. Natuurlijk kun je ook andere motieven hebben om te starten met ondernemer (je bent je vervelende baas beu, het bedrijfsleven is te rigide voor je of nog niet klaar voor jouw fantastische idee, je wilt meer mensen kunnen bereiken met jouw product), maar geld verdienen hoort er ook bij. Dus houd op met klein denken en denk groots.
Bovendien: waarom vind je het wel normaal om het te hebben over een goede carrière en een mooi carrière plan (waar ook een bepaald salaris bij hoort) en niet over geld verdienen als ondernemer? En waarom zou je je als ondernemer moeten verantwoorden omdat je geld wil verdienen? Geld verdienen is een van de normaalste zaken van de wereld.
Wanneer je zelf te klein denkt en niet aan het ondernemen bent om geld te verdienen, hebben klanten dat bovendien ook snel door. Ze zullen proberen om je uit te knijpen (‘je doet het immers toch niet voor het geld’) en voor je het weet sta je voor een habbekrats je diensten te verlenen. Niet meer doen dus.
Toen Martijn startte met ondernemen had hij hele grootse plannen: ‘over een paar jaar heb ik medewerkers in dienst en hoef ik geen enkele training zelf meer te geven. En over tien jaar verkopen we het bedrijf voor een groot bedrag en ga ik jonge ondernemers helpen.’ Ik betrapte mezelf erop dat ik dacht: ‘start eerst maar eens met ondernemen, dan zien we daarna wel.’ Maar later dacht ik juist: ‘zo hoort het, groots denken, dromen, ook al komt maar de helft uit, dan heb je meer bereikt dan iemand die klein blijft denken.’
2. Te veel geld investeren
Een nieuwe laptop, een fancy website, een betere telefoon, dozen vol voorraad, een kantoorpand groot genoeg voor jou en je mogelijk toekomstige medewerkers, inhuur van een PA omdat je écht geen zin meer hebt om je mail te moeten bijhouden, een boekhouder want cijfers zeggen je niks. Al die kosten lopen op. Heel snel en heel hoog.
Natuurlijk staat dit in contrast met het voorgaande punt waarbij ik zei dat je juist groot moet denken. Maar groot denken staat niet gelijk aan ‘met geld smijten’. Voordat je weet of je bedrijf levensvatbaar is, investeer je slim en bekijk je goed waar je wel en niet je geld aan gaat uitgeven. Wat je zelf kunt doen, doe je beter zelf. Bijkomend voordeel daarvan is dat wanneer je het gaat uitbesteden, je een veel betere inschatting kunt maken van de hoeveelheid uren die daarvoor nodig zijn. Je weet dus beter wanneer een dienstverlener veel te veel vraagt voor zijn diensten omdat het zeker niet zoveel uren kunnen zijn.
Ook voor het inkopen van grote hoeveelheid voorraad of dure machines, doe je er slim aan om eerst te kijken naar de levensvatbaarheid van je onderneming. Want je zult niet de eerste ondernemer zijn die na een jaar blijft zitten met onverkoopbare voorraad in een veel te duur pand met een machine die niemand wil hebben. Door eerst klein te investeren en je winsten te gebruiken voor nieuwe investeringen, houd je niet alleen geld over, maar onderneem je ook een stuk relaxter. Je steekt je namelijk niet eerst in de schulden om je onderneming op te kunnen zetten. Grote investeringen kun je beter doen op het moment dat je weet dat er voldoende vraag naar je product of dienst is en je dit op de juiste manier in de markt kunt zetten.
3. Te veel korte termijn denken
Deze week of deze maand is het misschien ontzettend druk en heb je geen tijd voor nieuwe acquisitie. Maar hoe zit het dan volgende maand? Of komend half jaar? Kijk zover mogelijk vooruit en denk niet te veel korte termijn. Een sales funnel kan je daar bij helpen. Hierin zie je wat je nu aan lopende offertes hebt uitstaan, welke opdrachten je mag uitvoeren en wanneer het geld daadwerkelijk binnenkomt. Aan de hand van je sales funnel zie je waarschijnlijk dat er best wat tijd overheen gaat voordat je van een uitgebrachte offerte komt tot daadwerkelijk geld op je bankrekening. Houd hier rekening mee tijdens het zakendoen.
Dit lange termijn denken is ook slim om in de gaten te houden bij onderhandelingen met klanten. Voor nu is het misschien slim om tegen lagere tarieven te werken om nieuwe klanten of naamsbekendheid te verwerven. Maar denk ook meteen aan de lange termijn: hoe ga je ervoor zorgen dat deze klanten ook bij je blijven als je de prijzen straks gaat verhogen? In deze blog vertel ik hoe je je prijzen kunt verhogen zonder klanten weg te jagen.
Video – voorkom deze beginnersfouten
In deze video vertel ik over deze veel gemaakte beginnersfouten zodat jij ze niet hoeft te maken. Ben je al geabonneerd op het YouTube kanaal van the happy financial? Je krijgt dan namelijk iedere week een nieuwe video over finance!