Vind je het zonde van je geld om een bedrijfspand te huren? Dan gaat je voorkeur uit naar kopen. Het nadeel van kopen is alleen dat je vaak een groot bedrag neer moet tellen voor een bedrijfspand. Veel ondernemers zijn dan ook niet bij machte om een pand met eigen geld te financieren. Gelukkig betekent dit niet dat je kopen direct uit je hoofd moet zetten, want er zijn andere manieren om het geld toch bij elkaar te krijgen. In deze tekst hebben wij er 3 voor je op een rijtje gezet.
1. Zakelijke lening
Wie een bedrijfspand wil financieren, kan zich tot een bank richten. De meeste banken bieden verschillende financieringsvormen aan die je kunt gebruiken om een bedrijfspand te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een zakelijke lening aanvragen. Deze financiering is vooral bedoeld voor langlopende investeringen en het kopen van een bedrijfspand is hier een goed voorbeeld van. Doordat een bank het geld in één keer overmaakt naar je zakelijke rekening, kun je het bedrijfspand vrijwel direct kopen.
Wie een zakelijke lening aanvraagt voor de aankoop van een bedrijfspand, bepaalt zelf de looptijd. Het lijkt misschien voordelig om voor een zo lang mogelijke looptijd te kiezen, want dan vallen de maandlasten lager uit. Dat klopt, maar je moet niet vergeten dat je ook rente over een zakelijke lening betaalt. Als je voor een langere looptijd kiest, betaal je ook langer rente. Hierdoor ben je uiteindelijk vaak duurder uit dan wanneer je voor een kortere looptijd kiest. Een korte(re) looptijd is overigens alleen aan te raden als je de maandlasten op kunt hoesten.
2. Zakelijke hypotheek
Naast een zakelijke lening kun je de aankoop van een bedrijfspand ook financieren met een zakelijke hypotheek. Deze financieringsvorm heeft meestal een looptijd van 10 jaar, maar het aflosschema is vaak gebaseerd op 20 jaar. Hierdoor vallen je maandlasten een stuk lager uit. Lukt het je niet om het geleende geld binnen 10 jaar terug te betalen? Dan biedt een bank je twee opties: het resterende bedrag in één keer betalen of dit bedrag herfinancieren met een nieuwe lening.
Voordat je een zakelijke hypotheek afsluit, moet je weten dat er ook nadelen aan zitten. Het grootste nadeel is dat je vaak maar een maximaal deel van de taxatiewaarde kunt financieren. Om de aankoop af te ronden, kun je eigen geld inbrengen of een extra financiering afsluiten. Kies je voor de laatste optie? Dan kunnen je maandlasten behoorlijk hoog uitvallen. Bereken daarom goed of je dit kunt dragen voordat je voor deze optie kiest.
3. Ga op zoek naar investeerders
Kun je geen zakelijke lening of zakelijke hypotheek krijgen? Of kun je simpelweg niet voldoen aan de betalingsverplichtingen die deze financieringen met zich meebrengen? Overweeg dan op zoek te gaan naar investeerders. Mogelijk zijn er mensen in je directe omgeving die je willen helpen om de aankoop van een bedrijfspand mogelijk te maken. Vraag bijvoorbeeld familieleden, vrienden of kennissen of zij een steentje kunnen (en willen) bijdragen.
Niet iedereen vindt het prettig om geld te lenen van bekenden. Geldt dit ook voor jou? Dan is het starten van een crowdfundingsactie een optie. Je leent in dat geval geld van het publiek (de crowd) om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Je betaalt overigens wel rente aan mensen die je geld lenen. Daarnaast betaal je een bijdrage aan het crowdfundingsplatform.