Als je als werknemer wilt afzien van pensioen scheelt je dat behoorlijk in je netto salaris. Maar moet je dat als werkgever zomaar goedvinden? En welke risico’s zijn eraan verbonden? Ik zet de gevolgen voor werknemer en werkgever voor je op een rijtje.
Afzien van pensioen
In de meeste gevallen bouw je via je werkgever pensioen op. Dit wordt maandelijks op je bruto salaris ingehouden. Zie je af van deze pensioenopbouw via je werkgever, houd je dus maandelijks meer netto salaris over. Maar mag dit zomaar?
Verplichte aansluiting
Je werkgever kan je in principe niet verplichten om mee te doen met de pensioenregeling. Hiervoor gelden twee uitzonderingen:
- Wanneer je werkgever verplicht is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds.
- Wanneer voor je werkgever een algemeen bindende cao geldt.
Op basis van de Pensioenwet of Algemene Wet Gelijke Behandeling bestaat in ieder geval geen verplichte aansluiting. Dit is dus geen reden voor je werkgever om je aanvraag niet goed te keuren.
Je doet wel afstand van álles
Op het moment dat je afziet van pensioenopbouw via je werkgever, doe je meteen afstand van alles. Hieronder valt dus ook eventueel weduwe en wezenpensioen. Ook bij arbeidsongeschiktheid kan het zijn dat door je afstandsverklaring geen sprake meer is van de premievrijstelling.
Je werkgever legt vaak ook een gedeelte in voor jouw pensioen. Als je afziet van je pensioen, is je werkgever niet automatisch verplicht om dat gedeelte aan je uit te keren.
Risico’s voor de werkgever
Als werkgever wil je voorkomen dat er onduidelijkheden bestaan. Dit geldt niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor zijn of haar partner. Het is daarom belangrijk om jaarlijks een afstandsverklaring op te stellen. Laat deze verklaring ook toetsen door een jurist, want het is een juridisch document.
Deze verklaring dient zodanig te zijn opgesteld dat deze helder is voor werknemer en zijn of haar partner. Je wilt als werkgever namelijk voorkomen dat je werknemer of partner na een aantal jaren terugkomt op het besluit om af te zien van pensioen, met als reden dat de bepalingen in de verklaring niet duidelijk waren.
En nu?
Hoe is jouw pensioen geregeld? Heb je nog vragen over je pensioen? Lees dan deze blog.
Maar in welk geval zou je dit willen dan?
Hi Yvonne,
Als je afziet van pensioen houd je meer netto salaris over.
Want als je wel inlegt in een pensioenfonds, draag je hier iedere maand over af.
Dus dat is met name korte termijn vs lange termijn denken.
Groetjes, Marjan
Beste Marjan,
Ik heb afgezien van pensioen.
Naast de nadelen worden de voordelen van afzien van pensioenfonds niet benoemd. Ik regel mijn pensioen zelf via een pensioenrekening. De voordelen wogen voor mij meer op dan de nadelen.
1. Ik heb geen partner of kinderen. Weduwen of wezen pensioen is niet van toepassing. Bij overlijden krijgen andere nabestaanden niets. Pensioen geld is weg en voor de verzekeraar.
2. Ik spaar zelf op pensioenrekening. Geld is niet weg voor nabestaanden bij vroegtijdig overlijden. Na bestaanden hoeven geen erf belasting hierover te betalen omdat het toekomstige uitkeringen zijn. Uiteraard wel inkomstenbelasting maar dat geldt ook voor gewoon pensioen.
3. Geld op je (pensioen) rekening is gegarandeerd tot 100.000 euro.
Als pensioenfonds failliet gaat, dan is alles weg. Dit is immers een verzekering waarvoor je pensioen premie betaald.
4. Bij ontslag krijg je ook een hogere ww uitkering. De ww uitkering gaat uit van je bruto loon na aftrek van de overige bruto. bedragen. Pensioen premie, (fietsregeling, lease auto etc..)
5. Ik kan volledig zelf bepalen hoe mijn pensioengeld ingezet met sparen en/of ofwel belegd wordt.
6. Rechtstreeks inzicht hoeveel er bruto op mijn pensioenrekening staat.
Of zie ik iets over het hoofd met de voordelen?
Hoi Irene,
Dank je wel voor je reactie. Je hebt inderdaad ook meerdere voordelen bij het afzien van je pensioen.
Voor iedere persoonlijke situatie is dit anders. Als ik het zo lees heb je er heel goed over nagedacht en alles duidelijk op een rijtje staan.
Het enige dat ik daaraan nog kan toevoegen is dat je je keuzes goed moet heroverwegen wanneer er veranderingen zijn in je woon- en leefsituatie of wensen daarin. Maar ik geloof dat je daar ook goed over nagedacht hebt :).
Groetjes, Marjan