Je bent je onderneming gestart, super spannend! Al snel zie je dat je een gat in de markt hebt ontdekt en dat je onderneming goed loopt. Maar dan loop je ook tegen een aantal praktische zaken aan. Op het gebied van administratie en belastingen. Hoe regel je dat allemaal als startende ondernemer?
Als startende ondernemer krijg je van alles voor je kiezen. Je hebt te maken met de inkoop van je goederen, het bijhouden van je website, het opstellen van een marketing plan, het tevreden houden van je klanten. En dan komt daar ook nog eens de administratie bovenop, of nog leuker: de belasting.
Gelukkig ben je niet de eerste ondernemer die hier tegenaan loopt en hoef je het wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden. Ik zet de vijf belangrijkste punten op een rijtje, waar je (waarschijnlijk) tegenaan gaat lopen op het gebied van administratie en belastingen.
Ik ben er hierbij wel vanuit gegaan dat je de eerste hobbel al genomen hebt, namelijk het oprichten van je onderneming. Heb je daar vragen over, dan kun je deze blog lezen.
1. Bijhouden van de administratie
Vanuit de belastingdienst een verplichting, maar ook voor jezelf heel fijn: Het bijhouden van je administratie. Het klinkt als een saaie en lastige klus, maar is essentieel voor je onderneming. Je wilt toch ook weten hoeveel je verdient? En welke klanten nog niet betaald hebben, waar je dus nog even achteraan moet?
Het bijhouden van de administratie kan op verschillende manieren. Wanneer je een beetje handig bent in Excel is dit een optie. Maar er zijn gelukkig ook genoeg (gratis) online boekhoudpakketten. Binnenkort heb ik een blog over de keuze van je boekhoudpakket online staan.
Wil je weten wat je allemaal moet bewaren in je administratie en hoe je je administratie praktisch op kunt zetten? Lees dan deze blog.
2. Belastingen
Als ZZP-er via een eenmanszaak krijg je in ieder geval te maken met twee soorten belastingen: BTW en inkomstenbelasting.
BTW
Voor de BTW (omzetbelasting) vraag je na ontvangst van je KvK nummer een BTW nummer aan waarmee je BTW aangifte kunt doen. Dit kun je per maand of per kwartaal doen. Het merendeel van de ondernemers kiest voor aangifte per kwartaal. Voornamelijk omdat dit minder werk is.
Wil je meer weten over hoe BTW en de BTW aangifte werkt? Lees dan deze blog. Wist je dat je onder bepaalde voorwaarden gebruik kunt maken van BTW korting? Ik heb de voorwaarden hier op een rijtje gezet.
Inkomstenbelasting
Daarnaast krijg je te maken met inkomstenbelasting. Deze belasting betaal je jaarlijks via de aangifte Inkomstenbelasting. Ook voor deze belasting gelden een aantal voordelen waar je als startende ondernemer gebruik van kunt maken, ik heb deze hier voor je op een rijtje gezet.
De inkomstenbelasting bestaat uit drie boxen, die ik in onderstaande blogs voor je heb uitgelegd:
3. Verzekeringen
Welke verzekeringen zijn als ondernemer verplicht? En welke zijn handig om te hebben? Welke dekking heb ik nodig en wat valt er onder mijn privé verzekering? Maar ook: Welke verzekering heb je totaal niet nodig? Allemaal vragen die op je afkomen wanneer je net gestart bent als ondernemer. Dit heb ik voor je op een rijtje gezet in deze blog.
4. Pensioen
Het klinkt misschien nog ver weg, maar zeker handig om alvast over na te denken: je pensioen. Want als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op naast je AOW. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, sparen, beleggen, collectief pensioenfonds. De meest voorkomende negen (!) opties heb ik in deze blog voor je op een rijtje gezet.
5. Zakelijke bankrekening
Zeker in het begin geen must (want je betaalt er gewoon geld voor), maar na korte tijd ga je dit waarschijnlijk wel heel handig vinden: een zakelijke bankrekening. Voor je administratie is het wel zo prettig om je zakelijke en privé uitgaven goed uit elkaar te kunnen houden. Dit dien je namelijk ook apart op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.
Daarnaast staat het ook wel professioneel als klanten naar jouw zakelijke rekeningnummer kunnen overschrijven.
En nu?
Natuurlijk hoef je niet alles in één keer te weten als startende ondernemer. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen je voorgegaan die je kunnen voorzien van tips en tricks. Maar ook het inwinnen van advies kan zeker geen kwaad.
Samen met House of Tax heb ik daarom de Business Starter Kit opgesteld. Hierbij kun je aan accountants (that’s me, the happy financial) en belastingadviseurs door middel van korte lijnen (via e-mail of WhatsApp) je vraag stellen. Gegarandeerd heb je binnen 24 uur reactie.
En dan geen ellenlange mails waar je nog niets mee kan. Nee, praktische informatie waarmee je verder kunt. Voor slechts € 20,- heb je een maand lang support van deze professionals.
En als je je inschrijft vóór 30 juni, maak je ook nog eens kans op een gratis abonnement op de Business Starter Kit tot het eind van het jaar!