Er is geen twijfel over mogelijk: het hebben van een goed betalingsproces is dé key tot een succesvolle onderneming. Je wilt immers niet dat je klanten zich door een ingewikkeld proces moeten worstelen tijdens het afronden van hun bestelling. Als bedrijf is het daarom verstandig om vanuit het perspectief vanuit de klant te kijken: wat zijn nu de struikelpunten? En hoe kunnen deze eenvoudig opgelost worden? In dit artikel beschrijven we enkele tips om een klantvriendelijk betalingsproces te creëren.

Biedt verschillende betaalmethoden

Als je een online bedrijf runt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je betalingsproces zo gebruiksvriendelijk mogelijk verloopt. Ziet de consument iets wat hij graag wil hebben? Dan is het belangrijk dat de betaling zo soepel en snel mogelijk gaat. Doordat niet iedereen dezelfde betaalmethoden gebruikt, is het belangrijk om verschillende opties aan te bieden. Het geeft de consument een fijn gevoel wanneer ze kunnen betalen met de methode van hun voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan iDEAL, de meest gebruikte betaalmethode in Nederland, maar ook betalen met creditcard, AfterPay en Apple Pay zijn goede opties om bij het afrekenproces toe te voegen. Heb je keuzestress over welke betaalmethoden goed matchen met jouw product en doelgroep? Vraag om vrijblijvend advies aan je payment service provider.

Soepel verloop afrekenproces

Niets zo fijn voor een consument als een gemakkelijk te begrijpen en soepel verlopend afrekenproces! Wanneer we onze favoriete aankoop willen afrekenen en vervolgens nog verschillende pagina’s af moeten om de bestelling te voltooien, haak je al snel af. Een goede customer journey zorgt ervoor dat deze fouten niet meer gemaakt hoeven te worden. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt in de vorm van een subscription service, ook wel abonnementsvorm genoemd, dan wil je dat de eerste betaling geen drempel opwerpt. Consumenten moeten zonder verwarring aan de hand genomen worden. Een goed betaalproces zorgt uiteindelijk voor conversie-optimalisatie op je website!

Uitstekende klantenservice 

Ze zeggen niet voor niks dat een goede klantenservice zorgt voor een geloofwaardig merk én een goede reputatie. Wanneer er bijvoorbeeld problemen optreden tijdens het betaalproces, dan is het voornamelijk belangrijk dat je als bedrijf klaar staat om de klant zo snel mogelijk uit de brand te helpen. Duidelijkheid vermindert de druk op de klantenservice, zet bijvoorbeeld de prijzen open, inzichtelijk en vindbaar op de website. Ook is het belangrijk om onnodige stappen of velden te vermijden in het afrekenproces. Dus kom vrijwel direct to the point en zorg ervoor dat de klant weet waar hij aan de bel kan trekken als hij vragen heeft over het betaalproces. Of nog beter, voorkom vragen ?