Wij bespreken wekelijks onze financiën

Wij bespreken wekelijks onze financiën en we weten allebei precies hoe we er financieel voor staan. Dit is alleen niet altijd zo geweest. Hoe komt het dat wij nu allebei weten hoe het financieel zit? En hoe komt het dat we dit zo vaak bespreken?

Onze taakverdeling

Martijn, mijn man en ik hebben thuis een hele duidelijke taakverdeling. Martijn doet de auto’s, de tuin en het huis. Ik doe de financiën. Best een eerlijke verdeling lijkt me zo.

Ik zorg ervoor dat rekeningen op tijd betaald worden, dat er altijd voldoende geld op de rekening staat en dat we een budget hebben. En omdat ik echt oprecht blij word van de administratie doen, maak ik Excel bestanden voor gevorderden met watervallen, cirkeldiagrammen en analyses.

Wat dan wel

Okee, ik regel dus de financiën bij ons in huis, maar dat wil zeker niet zeggen dat Martijn van niks weet. Hij weet namelijk wel altijd wat er op de rekening staat en of een bepaalde aankoop wel of niet verantwoord is op dit moment.

Dit is echt niet altijd zo geweest. In het verleden was ik degene die het regelde, maar wist Martijn van niks. En dan bedoel ik ook echt helemaal niks.

Ik kan me nog een keer herinneren dat hij mij belde met de vraag: ‘Marjan, ik ga zo mijn salarisonderhandelingen in voor die nieuwe baan, maar wat verdien ik eigenlijk?’. Niet echt een goede voorbereiding dus.

De wekelijkse bespreking

Het is echt niet zo dat wij wekelijks een meeting hebben waarin ik hem door de cijfers heen praat. Maar we zitten regelmatig op de bank en hebben het over onze financiële situatie.

Op het moment dat er meer noodzaak toe is, zullen we vaker of langere besprekingen hebben. Zoals bij ingrijpende veranderingen toen we ons huis kochten of aan het kijken waren voor een nieuwe auto.

En wat bespreek je dan?

Ik vind het belangrijk dat Martijn weet hoe we er op dit moment financieel voor staan. Dus wat staat er op de bankrekeningen. Maar ook: welke uitgaven moeten we nog maken deze maand?

Ook belangrijk is het om hem mee te nemen in het budget. Wanneer we besluiten om ergens voor te gaan sparen, moet hij daarvan op de hoogte zijn. Ik zie het namelijk al helemaal gebeuren dat ik netjes aan het sparen ben voor dat nieuwe bankstel en hij doodleuk aankomt met een veel te groot cadeau. Heel lief bedoelt natuurlijk, maar dat past niet in het budget.

Durf jij alles te bespreken?

Ik geef toe: ik ben heel erg open over mijn financiën en durf dan ook alles te bespreken met Martijn. Bijvoorbeeld wanneer ik een fout heb gemaakt in een berekening of wanneer ik veel te dure schoenen heb gekocht.

Maar er zijn volgens mij ook best situaties waarin je niet alles durft te bespreken, met alle gevolgen van dien. Durf jij alles te bespreken met je partner?

Mijn advies

Mijn belangrijkste tips op een rijtje:

 • Blijf communiceren! Ook op het moment dat je dit moeilijk vindt.
 • Betrek je partner bij de financiën, dus laat hem of haar periodiek ook de cijfers zien en licht deze toe.
 • Zet je partner aan het werk. Wanneer jij de financiën doet, wil dat niet zeggen dat je partner nooit door de bankieren app hoeft te scrollen. Andersom geldt dit natuurlijk ook!

En nu?

Hoe denk jij hierover? Wil je meepraten over dit en soortgelijke onderwerpen? Op dinsdagavond 31 oktober wordt tijdens de Pensioen3Daagse The Money Talk gehouden bij het Nationale-Nederlanden Café in Rotterdam.

Op 31 oktober ben ik er ook bij en ben dan onderdeel van het discussie panel. Dus wil je onder andere met mij, maar ook met de andere gasten over deze en meer financiële onderwerpen in discussie gaan? Kom dan 31 oktober naar The Money Talk in Rotterdam. Je kunt je hier inschrijven.

the happy financial Deze blog is mede mogelijk gemaakt door: Nationale-Nederlanden


4 thoughts on “Wij bespreken wekelijks onze financiën

 1. Arjanne Beantwoorden

  Bij ons doe ik de administratie en mijn man heeft er inderdaad niet echt inzicht in/weet van hoe het er dan precies voor staat. Heb je hierin nog meer praktische tips, hoe jullie dit doen? Laat je hem gewoon zien hoe het ervoor staat of doe je het nog anders? 🙂

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Arjanne,

   Dank je wel voor je reactie.
   Ik laat Martijn inderdaad wel eens mijn Excel schema’s zien. Want ik kan nog zo veel vertellen, maar getallen laten zien werkt toch vaak het beste. Ik let er wel op dat ik dat op een geschikt tijdstip doe, wanneer zijn hoofd er een beetje naar staat (is voor iedereen anders natuurlijk), maar als ik het onder zijn neus schuif na een lange dag hard werken, heeft het niet zoveel zin.

   Als we ergens voor willen sparen, geef ik zelf het goede voorbeeld door bepaalde dingen niet meer te kopen en dat ook te zeggen. Dan ziet Martijn ook dat ik er serieus mee bezig ben.

   Liefs, Marjan

 2. Adine @ LekkerLevenMetminder.nl Beantwoorden

  Wij hebben het er ook regelmatig even over, maar bespreken niet per se alles. Dat komt ook doordat we gezamenlijk een hoop doen (wat we bespreken) en we ook beiden nog onze privérekeningen hebben. Het is niet zo dat dat dan geheim is (hebben we ook ook af en toe wel eens over, bijvoorbeeld als onze – niet-gezamenlijke – beleggingen het weer goed of slecht doen, of als de één graag wil dat de ander even meekijkt of het nog beter kan), maar dat doe je zelf, dus dat hoeft ook niet echt besproken te worden. Uiteraard weten we wel van elkaar of (en dat, gelukkig!) we er ‘normaal’ voor staan. En ik ben zo eentje die van dure schoenen netjes ook de doos en alle verpakkingsmaterialen bewaart, dus die prijs zou ik ook niet verborgen kunnen houden 😉 Ook niet nodig, want dat gaat natuurlijk gewoon van mijn eigen rekening af.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Adine,

   Klinkt inderdaad alsof jullie het goed voor elkaar hebben. Door elkaar ook regelmatig te helpen, ben je ook goed op de hoogte van de financiën, zowel gezamenlijk als apart. Dat moet ook een geruststellend gevoel zijn.

   En dure schoenen kopen is af en toe gewoon nodig ;).

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*