Wat moet ik wekelijks doen om mijn persoonlijke financiën op orde te houden?

Je persoonlijke financiën op orde krijgen is één ding. Het op orde houden is een tweede. Wat moet je allemaal doen om je financiën op orde te houden? Ik geef je een wekelijks to do lijstje.

Het gevoel van geordende persoonlijke financiën

Fantastisch! Je hebt je persoonlijke financiën op orde gebracht. Je weet precies waar je staat met je huidige bankstand, je hypotheek, je andere vaste lasten. Als je moet gaan besparen, weet je zo welke kosten je het beste kunt schrappen. Wil je weten hoe je een overzicht opstelt? Lees dan deze blog.

Hierdoor ervaar je een soort rust, die verder gaat dan alleen je financiën. En dit wil je graag zo houden. Wat moet je daarvoor iedere week doen?

1. Facturen betalen

Houd je binnengekomen facturen apart zodra ze binnenkomen. Open alle post en leg ze op stapels. Betaal vervolgens iedere week je facturen.

Heb je op dit moment te weinig cash? Kijk dan welke facturen vervallen deze week, betaal deze eerst. Zie je al dat je de komende weken tekort gaat komen? Neem dan contact op met je crediteur en maak betalingsafspraken.

2. Bekijk je bankstand

Werk je huidige stand van je bank bij, inclusief al je betalingen en inkomsten van afgelopen week. Loop door je betalingen heen. Zijn er afschrijvingen bij die je niet had verwacht? Zijn er bepaalde betalingen bij die niet zijn afgeschreven? Houd er dan rekening mee dat deze kosten echt nog wel gaan komen.

3. Kijk een week vooruit

Op basis van je bijgewerkte bankstand en je facturen die je klaargezet hebt voor betaling, weet je wat je komende week te wachten staat op financieel gebied. Kom je financieel uit komende week? Of kom je ergens geld te kort? Neem direct actie als blijkt dat je tekort komt.

4. Spek je spaarrekening

Heb je echt geld over? Stort dit dan door naar je spaarrekening. Als het geld uit het zicht is op je lopende rekening is de kans ook kleiner dat je dit uitgeeft aan onnodige aankopen. Houd hierbij wel rekening met je betalingen van komende week. Kom je door een overboeking naar je spaarrekening tekort op je lopende rekening? Laat het dan liever staan.

5. Werk je administratie bij

Je administratie bestaat niet alleen uit je bank en je te betalen facturen. Je krijgt waarschijnlijk ook post binnen van verzekeraars, pensioen of werkgever. Waarschijnlijk is dit wekelijks geen grote stapel. Maar voorkom dat dergelijke post zich ophoopt, want op gegeven moment wordt het dan zo’n berg dat je er tegenop gaat zien.

Neem daarom iedere week deze post door en onderneem actie. Moet je reageren naar de instantie, of was het een brief ter kennisgeving? Moet je de post bewaren? Doe deze dan in je administratie-map.

Tot slot

Het maandelijks doen van je administratie kan voor enkele zaken voldoende zijn. Maar om tijdig te kunnen reageren op onverwachte financiële zaken, raad ik aan om dit wekelijks te doen.

Ga er lekker voor zitten, zet een goede kop koffie en dan ben je er in no time doorheen. Je zult ook zien dat als je dit iedere week doet, je zo klaar bent. Je hebt namelijk geen achterstallig onderhoud. Bovendien wordt het ook steeds leuker als je ziet dat je je financiën op orde blijven. Geen financiële verrassingen meer.

En nu?

Hoe vaak doe jij je administratie? Wat doe je dan? Laat het me weten.

the happy financial


4 thoughts on “Wat moet ik wekelijks doen om mijn persoonlijke financiën op orde te houden?

 1. Lieke meertens Beantwoorden

  Het is echt fijn om dit wekelijks te doen inderdaad! Zeker als je inkomsten onzeker zijn als ondernemer. Sinds een half jaar doe ik het standaard op de vrijdag. Ik noem het: financial freedom friday. Omdat overzicht een gevoel van vrijheid geeft ☺️.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Lieke,

   Dank je voor je reactie! Inderdaad heel slim om daar een vaste dag voor te kiezen, dan zit het in je systeem en weet je ook waar je aan toe bent! En financial freedom friday hou ik er ook in, hele leuke :).

   Liefs, Marjan

 2. Robert Beantwoorden

  Hey Marjan,

  “Hoe vaak doe jij je administratie? Wat doe je dan? Laat het me weten.”

  elke 2/3 dagen houd ik m’n huishoudboekje bij. Gewoon met de hand, houd me scherp. Factuur doe ik 1-2x per maand versturen, die wordt meestal direct overgemaakt. Elk kwartaal maak ik een begroting voor onverwachte uitgaven. Komt altijd wel iets geks om de hoek kijken.

  Heb jij al iets gevonden wat lijkt op https://www.youneedabudget.com/ in het nederlands?

  groeten,
  Robert

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Robert,

   Dank je wel voor je reactie!
   Je hebt het goed op orde zo te lezen! Heel slim om er een vast iets van te maken. En met de hand werkt inderdaad heel goed! Wanneer je het opschrijft, leeft het veel meer.

   Zoiets heb ik nog niet gevonden, maar misschien wel goed om een keer naar te zoeken.
   Kan ik er mooi een blog aan besteden. Tot nu toe gebruik ik daarvoor nog altijd Excel en werkt in mijn geval heel goed.

   Groetjes, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*