Wat moet ik allemaal regelen als starter?

Super gaaf! Je bent je eigen onderneming begonnen! Je bent helemaal vol met goede ideeën en kan niet wachten om aan de slag te gaan. Promotie, website, inkopen, logo’s, werkplekken, alles vind je leuk om te doen en je werkt dag en nacht om je eigen onderneming te laten slagen. De saaiere regeldingen zijn een zorg voor later. Of toch niet? Welke zaken moet je regelen als starter en hoe werkt dat dan? 

In deze eerste blog in de serie van vier laat ik zien dat deze ‘saaiere regeldingen’ wel echt heel belangrijk zijn, maar ook zeker niet zo saai als je vooraf dacht. En al helemaal niet lastig. 

Inschrijving KvK

Een eerste logische stap als ondernemer die denk ik iedereen wel al aan zag komen. Maar een inschrijving in het handelsregister is wettelijk verplicht zodra je een onderneming hebt. Volgens de wet heb je een onderneming wanneer je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken.

Voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel doe je door er zelf fysiek langs te gaan en kost je EUR 50,-. Binnen één week nadat je bent gestart met je onderneming dien je je in te schrijven bij de KvK. Je krijgt dan een KvK nummer. Om zaken te kunnen doen, maar ook om een BTW nummer aan te vragen bij de belastingdienst, heb je dit nummer nodig. Bovendien laat een inschrijving bij de KvK ook zien dat je serieus bent over je eigen bedrijf.

BTW nummer

Zodra je bent ingeschreven bij de KvK kun je ook een BTW nummer aanvragen. Ga naar de website van de belastingdienst om een BTW nummer aan te vragen. De belastingdienst neemt hiervoor de gegevens over die je hebt aangegeven bij je inschrijving in het handelsregister.

Als ondernemer verplicht de belastingdienst je om een controleerbare administratie bij te houden. Gelukkig kom ik hier op terug in het vervolg van de Januari – Startup maand waarbij ik je uitleg hoe je een administratie inricht. Deze administratie heb je nodig voor een correcte BTW aangifte. Ook aan het hoe en waarom van BTW ga ik nog een blog wijden in de Januari – Startup maand.

Voor nu is het belangrijkst dat je een BTW nummer hebt. Heb je een webwinkel? Dan dien je dit BTW nummer, samen met je KvK nummer op een duidelijke plaats te vermelden op je website.

Zakelijke bankrekening

Om straks een beetje inzicht te kunnen hebben in de administratie van je onderneming is een zakelijke bankrekening echt een must. Zodra je een financiering bent aangegaan bij een bank, ben je waarschijnlijk ook verplicht om daar een zakelijke bankrekening te openen (net als bij je hypotheek vaak het geval is).

Een zakelijke bankrekening maakt je in- en uitgaven heel overzichtelijk. Ben daarom ook consequent als het gaat om privé betalingen of zakelijke betalingen. Wen eraan om deze twee te scheiden en zakelijke uitgaven van je zakelijke rekening te doen en andersom.

In een latere blog in deze Januari – Startup maand ga ik verder in op hoe je een administratie inricht en dan is het hebben van een zakelijke bankrekening zeker wel zo handig!

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial

Verzekeringen

In een eerdere blog die ik schreef over verzekeringen zag je hoeveel soorten verzekeringen er zijn en hoe belangrijk het is om deze op orde te hebben. Als je een eigen onderneming hebt, is dit des te belangrijker.

Hier volgt een rijtje verzekeringen voor ondernemers:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering zorgt ervoor dat je verzekert bent voor schade die je toebrengt aan anderen terwijl je aan het werk bent. In privé heb je een aansprakelijkheidsverzekering, maar deze is niet dekkend genoeg voor schade die aangebracht wordt tijdens de uitvoering van je werk. Deze verzekeringen zijn dus niet hetzelfde.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je diensten verleend, zoals het uitbrengen van een financieel advies, kun je je verzekeren tegen schade die de klant oploopt door jouw advies, middels een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Goederen- en inventarisverzekering

Mocht je een winkel beginnen, met dus voorraad en inventaris, dan verzeker je je spullen met deze verzekering. Let erop dat deze verzekering voldoende dekkend is voor de omvang van de spullen die je hebt. Dus als je een grote partij inkoopt, is het handig om na te gaan of dit wel gedekt wordt door je verzekering.

Bedrijfsschadeverzekering

Bij schade aan je bedrijf door bijvoorbeeld diefstal of brand waardoor je bedrijf stil ligt, dan heb je een bedrijfsschadeverzekering nodig. Deze verzekering dekt de vaste kosten die je nog steeds hebt, ondanks dat er geen inkomsten tegenover staan.

Opstalverzekering

Heb je een bedrijfspand? En is er sprake van brand of storm? Dan dekt een opstalverzekering de schade.

Rechtsbijstand

Laten we hopen dat je het nooit nodig hebt, maar als ondernemer kun je discussie krijgen met een werknemer, klant of leverancier. Je juridische kosten worden in dat geval vergoed door je rechtsbijstand.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je in loondienst werkt, krijg je doorbetaald op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt. Als je eigen ondernemer bent, dien je deze kosten zelf te dragen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor inkomen als je arbeidsongeschikt raakt.

Conclusie verzekeringen

Voor alle bovenstaande verzekeringen geldt: Ga langs bij je contact- of tussenpersoon van de verzekeringen. Vaak is het het meest voordelig om alle verzekeringen onder te brengen bij één maatschappij. Vraag na wat de maandelijkse kosten zijn voor iedere verzekering en weeg de kosten af tegen het mogelijk risico dat je loopt.

Pensioen

In een van mijn eerdere blogs heb ik verteld over de verschillende varianten van pensioenen. Als ondernemer heb je alleen recht op AOW, je werkt immers voor jezelf. Je kunt daarom additioneel zelf geld opzij zetten voor later of naar je bank gaan om te vragen welke mogelijkheden zij bieden.

En nu?

In de komende weken ga ik in de Januari – Startup maand verder met tips voor starters, waaronder de BTW aangifte en het inrichten van je administratie. Waar liep je zelf als starter tegenaan? Of waar zou je meer van willen weten? Let me know!

Ik kan me helemaal voorstellen dat je compleet overweldigd bent door de grote hoeveelheid aan informatie, regels en to do’s wanneer je je bedrijf start. Daarom heb ik een e-book geschreven waarin alles wat je wilt weten op het gebied van belastingen, administratie en zakendoen is gebundeld.

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial

 

the happy financial

Follow my blog with Bloglovin


8 thoughts on “Wat moet ik allemaal regelen als starter?

 1. Carmen Mattijssen Beantwoorden

  Fijn artikel, ben benieuwd naar de rest! Ik ga me eind deze maand inschrijven de KvK. 🙂
  Liefs, Carmen.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Carmen,

   Super spannend! Heel erg veel succes met je onderneming, gaat vast en zeker lukken!
   Volgende week komt een blog online over BTW en hoe dit nu precies werkt.

   Liefs, Marjan

 2. Carola Beantwoorden

  Een jaar geleden bedacht ik me dat ik ooit wel een eigen praktijk zou willen. Omdat ik nog niet groot wilde beginnen en de verwachting had dat ik maar een paar klanten per jaar zou hebben, heb ik alleen een BTW nummer aangevraagd en me niet ingeschreven bij de KVK. Nu wil ik mijn praktijk echt vorm gaan geven en er 2 of 3 dagen per week mee bezig zijn. Wat is dan het goede moment om me in te schrijven bij de KVK?

  Groetjes Carola

  1. Marjan Beantwoorden

   Hallo Carola,

   Dank je voor je reactie. Leuk dat je je eigen praktijk bent begonnen!
   Vanuit de KvK geldt de regel dat als je een onderneming hebt waarbij je goederen of diensten aan derden levert, met de bedoeling om winst te maken, je je dient in te schrijven bij KvK.
   Zeker nu je 2 a 3 dagen in de week gaat besteden aan je praktijk, waaruit je hopelijk heel veel winst maakt ;), is het verstandig om je in te schrijven. Omdat je ook je KvK nummer op je factuur dient te vermelden, is het zeker handig om een inschrijving bij KvK te regelen.
   En tenslotte laat je met een inschrijving bij KvK ook zien dat je serieus met je bedrijf bezig bent!

   Heel erg veel succes!

   Groetjes, Marjan

 3. […] nummer van je onderneming (lees hier meer over het BTW […]... thehappyfinancial.com/hoe-werkt-btw-nu-eigenlijk
 4. Karin Beantwoorden

  Interessant artikel. Ik heb op dit moment geen baan, omdat ik na de zwangerschap nog niet in staat ben om te werken (bekkenklachten door extreme gewichtstoename). Ik ben me nu aan het oriënteren op de mogelijkheden voor de toekomst, aangezien mijn staande werk als apothekersassistente voorlopig niets wordt. Een handig overzicht om in overweging te nemen!

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Marije,

   Dank je voor je reactie. Vervelend om te horen dat je nog niet aan het werk kan.
   Super dat je je aan het oriënteren bent, hoop dat je vindt wat het beste bij je past.
   Er komt inderdaad altijd meer bij een onderneming kijken dan je denkt, maar aan de andere kant moeten we het ook niet moeilijker maken dan het is. Hoop dat de komende blogs je nog meer duidelijkheid gaan geven.

   Liefs, Marjan

 5. […] nummer van je onderneming (lees hier meer over het BTW […]... thehappyfinancial.com/een-goede-factuur

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*