Waarom plan ik personal time in?

Even relaxen, momentje voor mezelf. Ik heb zoveel moeite met relaxen en niks doen. Daarom plan ik mijn personal time in. Doen waar ik zin in heb, maar dan wel op een moment dat ik heb ingepland. Waarom doe ik dat? En waarom werkt dit voor mij?

Personal time

Iedereen heeft het nodig. Een momentje voor jezelf, dat je echt even helemaal niets hoeft. Dat je gewoon kunt doen waar je zin in hebt. En of dat nu Netflix is, sporten, wandelen, shoppen of lekker in slaap vallen op de bank: personal time is echt heel belangrijk.

Maar hoe drukker we zijn en hoe mobieler en flexibeler we worden, hoe lastiger het wordt om ook echt te relaxen tijdens je personal time. Ik merk het zelf ook, zit ik eindelijk relaxt op de bank, ga ik toch mijn mail bijwerken. Of als ik dan een twee uur duren yoga workshop heb, voel ik me schuldig omdat ik nog zoveel moet doen voor het werk. Niet relaxt dus.

Inplannen van personal time

Om hier toch aan toe te komen én om te voorkomen dat ik me schuldig ga voelen als ik echt niets doe, plan ik mijn personal time in. Ik ben natuurlijk wel een beetje Meester in Plannen (mijn agenda krijgt echt veel aandacht), maar ik geloof dat dit voor veel mensen zou kunnen werken.

Wat ik doe? Ik maak echt een agenda item aan met ‘relaxen’ en daar geef ik een time slot en locatie aan. Dat kan dus best zijn: ‘Relaxen – 20.00 tot 22.00 – thuis’.

De voordelen?

 • Je voelt je niet meer schuldig als je het ervan neemt tijdens je personal time. Je hebt het tenslotte ingepland, net als je andere afspraken.
 • Je houdt je er makkelijker aan, want het is net als een afspraak op je werk of met vrienden. Die wil je toch ook niet afzeggen?
 • Je weet, net als met andere afspraken, waar je aan toe bent. Je andere afspraken staan immers ook in je agenda.

Heel belangrijk

Hoe drukker het wordt, hoe belangrijker het is om personal time in te plannen. En je er ook aan te houden. Ik merk dat ik echt kan opknappen van een avondje helemaal niks. En na die avond begin ik vaak met goede moed weer aan het volgende!

En nu?

Heb jij nog tips voor je personal time? Heb jij er moeite mee om tijd voor jezelf te nemen? Laat het me weten!

the happy financial


3 thoughts on “Waarom plan ik personal time in?

 1. Maureen van Stekelenborg Beantwoorden

  Hoi Marjan,
  Herkenbaar en misschien moet ik dat ook weer eens invoeren… jaaaaren terug blokte ik soms een hele dag in mijn agenda. Destijds werkte ik nog als ‘pleeg op de vloer’ voor 32 uur. De werkdruk was toen al hoog en regelmatig waren collega’s ziek. Deze diensten moesten natuurlijk door andere collega’s opgevuld worden… vaak zei ik ja… en op een gegeven moment wisten ze me hiervoor altijd te vinden. Op het moment dat de vraag aan mij gesteld werd om een dienst op te vangen en ik wilde eigenlijk niet maar mijn agenda liet het wel toe zei ik ja… ik kón geen nee zeggen. Door op bepaalde dagen een kruis in mijn agenda te zetten lukte het me wél om nee te zeggen als mij weer gevraagd werd om een zieke collega te vervangen. Want het feit dat er íets stond op die dag herinnerde mij er aan dat ik een afspraak met mezelf had!

 2. Cindy Beantwoorden

  Het is niet alleen lastig om nee tegen je werk te zeggen maar ook nee tegen je partner. Mijn vriend heeft 2 kinderen die we om de week een hele week hebben. We merken dat dit veel tijd kost van je relatie. Je werkt, sport en afspraken gaan gewoon door maar je zet je relatie even voor een week een pitje lager. Om in de week dat de kinderen er zijn een uur voor jezelf in te plannen voel ik me zo ontzettend schuldig! Maar het is zo ontzettend nodig.
  Misschien overheen zetten en het toch doen 🙂

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Cindy,

   Dank je wel voor je reactie. Dat lijkt me helemaal een lastige situatie.
   Maar als jij je uiteindelijk beter voelt door dat uurtje voor jezelf en je er daarna weer samen tegenaan kan, is dat niets iets om je heel schuldig over te voelen toch? Maar kan me zeker indenken dat het een lastige spagaat is waar je in zit.

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*