Mijn pensioen regelen: Dat is lastig!

Het regelen van je pensioen: Dat is een saaie en lastige klus. Het ligt veel te ver in de toekomst om me daar nu druk om te gaan maken. Bovendien heb ik geen idee wat ik allemaal moet regelen, want pensioenverzekeraars maken het je niet gemakkelijk. 

Mijn eigen pensioen

Heel eerlijk: Zo dacht ik er serieus heel lang zelf ook over. Waar ik met financiële zaken van overtuigd ben dat het helemaal niet lastig of saai is, was wat meer voor nodig om mij te kunnen overtuigen dat hetzelfde van toepassing is met je pensioen.

Ik krijg jaarlijks van drie verschillende partijen mijn pensioenoverzichten binnen, maak er gaatjes in en stop ze netjes in een map. Maar dat was het dan wel weer. Ten aanzien van de inhoud van die brieven dacht ik vooral:

‘Mwah, dat zien we over 40 jaar wel weer.’

Waarom lukt het hem wel?

Maar waarom wist Martijn dan wel precies hoe zijn pensioen in elkaar stak? Waarom had hij het wel goed geregeld? Martijn kan me namelijk altijd direct vertellen hoeveel pensioen hij krijgt, hoeveel ik zou krijgen, hoeveel hij extra krijgt als een jaar langer doorwerkt, noem maar op.

En ik heb een groot respect voor mijn man, maar ik dacht tegelijkertijd ook:

‘Als hij het wel snapt en ik niet, dan gaat er iets mis.’

Niet te moeilijk denken

En dat is net de truc. Ik was te moeilijk aan het denken. Want wat ik vaak bij anderen zie gebeuren met hun financiën, deed ik precies hetzelfde met mijn pensioen: Ik dacht veel te ingewikkeld.

Het belangrijkste om mee te beginnen is om na te gaan hoeveel je later nodig hebt. Op je pensioenbrieven staat beschreven hoeveel je later krijgt. Maar eigenlijk is het veel interessanter om te weten hoeveel je nodig hebt.

Je weet waarschijnlijk wel hoeveel je nodig hebt om nu fijn van te kunnen leven. Maar dat kun je dan ook vertalen naar een later tijdstip.

En dat is iets wat je nu al wel kunt doen. Op basis van je wensen voor later kun je nagaan hoeveel je tijdens je pensioen per maand ongeveer nodig hebt. Om die relaxte levensstijl die je voor ogen hebt ook daadwerkelijk te kunnen gaan leven.

Stel jezelf de vraag:

 • Hoe wil ik later wonen?
 • Hoe vaak wil ik op vakantie? En waar wil ik dan naartoe?
 • Wat voor auto wil ik rijden?
 • Wil ik mijn boodschappenkar iedere week vol kunnen gooien met biologische groente?
 • Wil ik iedere week uit eten kunnen?
 • Wat wordt mijn hobby als ik gestopt ben met werken?

Allemaal niet heel ingewikkelde vragen toch? En als je hier antwoord op weet, kun je heel eenvoudig berekenen hoeveel je later nodig hebt.

Dat berekenen hoef je gelukkig niet zelf te doen. Daar zijn makkelijke apps en websites voor. Ik heb zelf berekend wat ik nodig zou hebben op potjevoorlater.nl. Je krijgt tien vragen over later. Meerkeuze dus dat maakt het helemaal een eitje.

Ik was zelf verrast over het bedrag dat hieruit kwam. Positief verrast gelukkig. Het was namelijk een bedrag waarbij ik dacht:

‘Dat bedrag klinkt redelijk en gaat me wel lukken met mijn huidige pensioenpot’.

the happy financial potje voor later
Mijn eigen potje voor nu en later!

Hoeveel heb ik al voor later?

Ik weet nu hoeveel ik later nodig heb op basis van mijn levensstijl. Maar hoeveel heb ik dan al voor later? Hoe staat het met de pensioenpot die ik inmiddels heb opgebouwd? En hoeveel krijg ik via mijn AOW?

Natuurlijk staat deze informatie al op je pensioenbrieven. Maar eerlijk, die zijn niet heel makkelijk leesbaar (zeg ik, als financial).

Om te weten hoeveel ik daadwerkelijk al heb opgebouwd, heb ik dit berekend. Correctie: dit heb ik laten berekenen. Met een supermakkelijke tool op potjevoorlater.nl.

En ondanks dat ik praktisch nul aandacht aan mijn pensioen heb besteed de afgelopen jaren, kom ik gelukkig toch goed uit. Eigenlijk zit mijn potje zelfs te vol. Dat had ik niet gedacht!

Wil je ook eenvoudig weten hoeveel je nodig hebt en hoeveel je al hebt opgebouwd? Check het heel simpel hier.

En nu?

Nu ik er meer over na heb gedacht hoe ik later wil leven én weet wat voor bedrag daaraan gekoppeld is, ga ik me nog maar eens verdiepen in de brieven die ik jaarlijks krijg. Mijn pensioen is iets dat ik niet meer móet regelen, maar wíl regelen.

Maar ik zit er wel al een stuk relaxter in dan hiervoor. Ik weet namelijk hoe groot mijn potje voor later moet zijn.

Hoe zit jij daarin? Weet jij al hoeveel je later nodig hebt? Heb je er al eens over nagedacht? Of ben je daarin hetzelfde als ik ben? Laat het me weten!

the happy financial Deze blog is mede mogelijk gemaakt door: potjevoorlater.nl


12 thoughts on “Mijn pensioen regelen: Dat is lastig!

 1. Arjanne Boven Beantwoorden

  Leuke blog, zo is het inderdaad wat minder stoffig en iets minder ingewikkeld.
  Maar als je de tool hebt ingevuld, je minimale maandelijkse bedrag weet, wat dan? Hoe bouw je dat op? Op welke manier? Wat moet je nu maandelijks op zij zetten en hoe doe je dat?

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Arjanne,

   Dank je wel voor je reactie. Leuk om te horen!
   Dit is inderdaad nog maar het startpunt. Want nu komt het stuk over er daadwerkelijk voor zorgen dat je dat bedrag later ook binnen krijgt. Hier komt heel binnenkort een nieuwe blog over. Ik heb de verschillende pensioenvormen in een eerdere blog uiteengezet: http://thehappyfinancial.com/heb-ik-mijn-pensioen-eigenlijk-wel-goed-geregeld/

   Liefs, Marjan

 2. Linda Beantwoorden

  Hee Marjan, als je wilt weten wat je al hebt opgebouwt en krijgt later is dit ook super handig: https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/pensioenregister/ hier kan je inloggen en staan al je pensioenen op een rij. Wellicht een goede toevoeging in je artikel 🤗

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Lin,

   Dank je wel! Super goede toevoeging!
   Hele handige tool inderdaad!

   Liefs, Marjan

 3. Maartje Beantwoorden

  Hoi, heb je net al zitten spammen op je Instagram maar heel toevallig kwam ik daar langs op mijn overheid.nl.
  Ik was op zoek naar gegevens over mijn woning die kennelijk ook daar staan (kadaster) en daar staat ook meer informatie over wat je al hebt opgebouwd en wat je te verwachten pensioenleeftijd is. Dat laatste werd ik echt verdrietig maar de rest was vrij duidelijk en handig om te weten. Je kan er ook direct heen door deze link te gebruiken en in te loggen met je digiD: https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/pensioenregister/

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Maartje,

   Dank je wel voor je reactie!
   Hele goede toevoeging inderdaad, word je weer een stuk wijzer van (of je er blij van wordt is inderdaad een ander verhaal ;).

   Liefs, Marjan

 4. Christel Beantwoorden

  Zal eens kijken met mijn pensioen krater 😉 wat er bij mij uitkomt

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Christel,

   Dank je wel voor je reactie! En viel het mee met de krater? 😉

   Liefs, Marjan

 5. Bart Beantwoorden

  Hoi Marjan,

  Leuke posts heb je over persoonlijke financiën. Door je leuke schrijfstijl en een persoonlijke keuzes uit te leggen worden financiën een stuk minder’ eng’ en ook een stuk transparanter.

  Ik vroeg mij af of je zelf student bent geweest en, zo ja, of je toen ook al zo bezig was met het op orde brengen van je geldzaken. Dit is namelijk de eerste keer dat men het zelf beheert. Misschien zelfs een leuk thema voor een blogpost. Het is immers passen en meten met een basisbeurs en een kamerhuur.

  Keep it up!

  Met vriendelijke groet,

  Bart

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Bart,

   Super leuk om te horen! Daar doe ik het voor! 😉

   Ik ben zelf inderdaad student geweest en kan je vertellen dat het toen zeker niet allemaal even gemakkelijk ging. Ik heb toen zoveel geleerd! Zeker als accountancy student waarbij toch iedereen van je verwacht dat je je geldzaken op orde hebt.

   Een blog over het studentenleven en de kosten die daarbij komen kijken staat zeker op de planning, want denk dat heel veel studenten hier tegenaan lopen.

   Bedankt voor je reactie!

   Groetjes, Marjan

 6. Patricia Beantwoorden

  Hi Marjan,

  Volg je op instagram (erg leuk) en kijk nu ook op je blog. Ziet er zo gaaf uit en leuk al die tips.
  Ik las net je stukje over leven met een krap budget. Dit is gericht op mensen die tijdelijk laag zitten en verwachten dat later weer in te halen. Zou je een keer een blog willen maken voor mensen die voor onvoorzienbare tijd op een strak budget leven? Ik moet nog erg wennen aan het mijne :-), dus alle tips zijn welkom! Is het dan bijvoorbeeld mogelijk om ergens in te investeren, wat zou jij aanraden?

  Heel veel plezier en succes met dit nieuwe avontuur . Ik volg je met veel plezier!

  Patricia

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Patricia,

   Dank je wel voor je reactie! En super leuk om te horen!

   Een blog met leven op een budget voor de langere termijn komt er zeker aan. Kreeg inderdaad al heel veel reacties op deze blog, dus merk dat veel meer mensen hier mee zitten.
   Het meest voordelige, maar ook de minst leuke investering, is om eerst al je schulden af te lossen.
   Dit levert vaak het meeste op. Maar wordt vervolgd!

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*