Mijn partner verdient veel minder dan ik

Salarisverschillen bij stellen, het komt bij bijna ieder stel voor. Hoe denk jij hierover? Ik heb er zelf ook mee te maken en geef je mijn tips hoe ik hier zelf mee ben omgegaan. 

Salarisverschillen

De kans is groot dat jij en je partner niet evenveel verdienen. Dit wordt ondersteund door onderzoek van Loonwijzer.nl waaruit blijkt dat vrouwen over het algemeen nog steeds 19 procent minder verdienen dan mannen.

Ik vind dit zelf een heel interessant onderwerp, dus zal hier binnenkort nog een andere blog over schrijven. Voor nu zie ik het als een gegeven en ga er dus vanuit dat er salarisverschillen zijn bij stellen. Dit geldt ook zo wanneer ik naar het salaris van Martijn en mijzelf kijk, dus onderstaande tips zijn uit eigen persoonlijke ervaring.

Maak duidelijke afspraken

Je kiest iemand niet uit op zijn of haar salaris (tenminste, dat hoop ik), dus het is vaak een gegeven dat de een meer binnenbrengt dan de ander.

Maak hier dan samen ook duidelijke afspraken over. Bespreek bijvoorbeeld hoe je de inleg van de gezamenlijke rekening wilt doen. In deze blog heb ik de verschillende mogelijkheden hiervoor opgesomd.

Maar doe dit ook voor grote gezamenlijke aankopen, zoals een huis, vakantie of auto. Wanneer je je hier comfortabeler bij voelt, kun je deze afspraken ook schriftelijk vastleggen.

Maak er geen wedstrijd van

Ik heb het heel lang wel gedaan en er een wedstrijd van gemaakt om Martijn op salarisgebied in te halen. Een onbegonnen strijd, want hij is tien jaar ouder dan ik ben en ruim 13 jaar meer werkervaring. Bovendien is hij werkzaam in een andere sector, dus die vergelijking ging ook niet op.

Ieder jaar werkte ik me kapot om met een super goede beoordeling thuis te komen. Vrijwel ieder jaar had ik zo’n beetje de hoogste salarisstijging van kantoor. Ik helemaal happy.

Onbegonnen strijd

Tot Martijn thuis kwam met alleen een inflatiestijging van zijn salaris en dat in euro’s meer was dan ik met een jaar hard werken erbij had gekregen. Geen leuke vergelijking dus.

Op gegeven moment heb ik dit losgelaten en me erbij neergelegd, ook omdat ons werk en onze werkervaring gewoon niet te vergelijken zijn. De wedstrijd heb ik dus maar opgegeven. Ik vind het veel belangrijker dat ik leuk werk heb (en dat ik dat heb, kun je hier lezen) en dat ik voor mezelf kan zorgen dan dat ik Martijn ga proberen in te halen. En nu met een eigen bedrijf is het weer een heel ander verhaal.

Maak geen ruzie over geld

Geld en geldzorgen staan hoog in de top 10 van redenen voor ruzies en zelfs echtscheidingen. Maar ruzie over geld is het zeker niet waard. Natuurlijk kan er wrijving ontstaan wanneer de ene partner een stuk meer verdient dan de ander, terwijl grotere aankopen juist door de minder verdienende partner worden gedaan.

Communicatie en overleg blijf daarin key. Zorg dat je dit blijft afstemmen zodat je je samen betrokken voelt bij de geldzaken. Maar ruzie over geld is het zeker niet waard.

En nu?

Hebben jullie je salarisverschillen al bespreekbaar gemaakt? Of blijft dit een lastig onderwerp om te bespreken bij jullie thuis? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

 

the happy financial


5 thoughts on “Mijn partner verdient veel minder dan ik

 1. Jessica Beantwoorden

  Hier ook salarisverschillen, sowieso gezien ik parttime werk, maar als ik fulltime zou werken verdien ik meer dan mijn man. Dat zit hem niet helemaal lekker, alleen om salarisverhoging vragen “durft” die niet… Wil je daar eens iets over schrijven hoe je dat het beste aan kan pakken?

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Jessica,

   Volgens mij is er ooit onderzoek naar gedaan dat mannen zich niet helemaal lekker voelen bij het idee minder te verdienen dan hun vrouw, dus dan is het niet zo raar dat hij zich er niet fijn bij voelt.

   Salarisverhoging en salarisonderhandelingen zijn inderdaad een belangrijk onderwerp. Ik zet hem op mijn lijstje, dank je wel!

   Liefs, Marjan

 2. Shirley Beantwoorden

  Ik verdien wat minder dan mijn vriend, maar omdat we nog niet samenwonen merken we daar eigenlijk weinig van. We hebben allebei ons eigen ding. Als we samen zijn, betaal ik in Nederland en hij betaalt in België (waar we wonen). In Nederland kook ik meestal voor hem, dat doe ik ook het liefst in mijn eigen keuken. Terwijl hij mij in België veel vaker mee uit eten neemt. Op die manier past het bij ons allebei binnen ons budget, haha. Als we gaan samenwonen, wordt het tijd om een nieuw plan te maken.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Shirley,

   Inderdaad, vooral doen wat goed voelt en wat bij jullie past.
   Op het moment dat jullie gaan samenwonen is het inderdaad handig om een plan te maken.
   Maar ook dan geldt: doe vooral wat jullie zelf fijn vinden en blijf erover praten.

   Liefs, Marjan

 3. Tamara Beantwoorden

  Wij hebben samen een leven en dus kiezen wij er ook voor om samen van onze inkomsten te genieten ongeacht wie er meer verdiend (nu liggen wij niet zo heel ver uit elkaar maar dan zou ik er nog hetzelfde over denken). Wij hebben er dus ook voor gekozen om alles lekker overzichtelijk op 1 hoop te gooien. Inkomsten-Uitgaven = wat er overblijfd. Dit gaat al Jaren prima nooit geen issue geweest. We denken hier niet eens over na.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*