Ik test deze productiviteitsmethodes

Methodes om zo productief mogelijk te werken, zijn er genoeg. Maar welke methode werkt nu het beste? Ik test een aantal bekende methodes en deel mijn ervaringen.

Pomodoro Techniek

Het doel van deze techniek is om korte periodes van intense focus te plannen zodat je zo min mogelijk afgeleid bent tijdens het uitvoeren van je taak.

Kies een taak uit die je volledige focus vraagt. Zet een stopwatch voor 25 minuten en laat daarna de timer gaan. De bedoeling is om in deze 25 minuten volledig gefocust aan de gang te gaan. Neem vervolgens 5 minuten pauze.

Na vier of vijf blokken, neem je een langere pauze van 20 tot 30 minuten.

Mijn ervaringen

Vooraf is dit mijn meest favoriete methode. Hij lijkt me namelijk ideaal. Niet te lange blokken en dan full focus aan het werk.

Dus helemaal in the mood begin ik aan mijn eerste taak van de dag. Ik kom er wel snel achter dan 25 minuten echt maar heel kort is. Want ik zit er net lekker in als de wekker alweer gaat.

Ik ben dan dus redelijk geïrriteerd, want als ik eenmaal in de modus zit, wil ik door. Voor mij persoonlijk daarom niet de meest ideale methode.

Eat the frog

Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet. Bepaal eerst je kikker en schrijf die bovenaan je to do lijst van die dag. Voer deze taak het eerst uit in de ochtend.

Mijn ervaringen

Er is dus duidelijk een reden dat ik de dag altijd begin met de dingen die ik leuk vind. Omdat ik het leuk vind en ik geen zin heb in die kikker. Maar met deze methode kom ik er niet onderuit.

Ik besluit om iedere dag eerst de dingen te doen die ik echt niet leuk vind en dat werkt eerlijk gezegd best goed. Dan ben ik er ook vanaf en is het uit mijn systeem. Ook als er door de dag heen lastigere dingen op mijn pad komen, pak ik deze meteen op. Dan is het maar klaar. Het is in ieder geval goed voor mij gemoedsrust.

Getting things done

Verzamel al je to do’s. Niet alleen je zakelijke en korte termijn taken, maar ook persoonlijke taken en lange termijn taken.

Maak van deze taken allemaal duidelijke to do’s. Verdeel deze to do’s vervolgens in verschillende categorieën. Evalueer deze lijst periodiek, bijvoorbeeld iedere dag, week of maand.

Mijn ervaringen

Ik zie erg op tegen deze methode. Het verzamelen van al mijn to do’s klinkt echt als een behoorlijke klus. Om mezelf een lamme hand van het daadwerkelijk schrijven te besparen, besluit ik alles uit te werken in Excel (I love Excel).

En ontzettende reken-nerd die ik ben, bepaal ik mijn hoeveelheid to do’s in de maand en deel deze door het aantal dagen dat ik nog kan werken deze maand. Hierdoor kom ik per dag uit op een to do van vier stuks.

Iedere dag zorg ik ervoor dat ik deze vier to do’s af heb. Soms zijn het hele simpele dingen, soms ben ik er langer mee bezig. Het afstrepen zorgt in ieder geval voor een lekker gevoel en bovendien heb ik wel een goed overzicht van alle dingen die ik zakelijk, maar ook privé moet doen.

Covey Kwadrant

Het idee van de Covey Kwadrant is om je to do’s in één van de vier kwadranten te plaatsen en op basis daarvan je prioriteiten aan te geven

 • Kwadrant 1: belangrijk en urgent
 • Kwadrant 2: belangrijk maar niet urgent
 • Kwadrant 3: onbelangrijk en urgent
 • Kwadrant 4: onbelangrijk en niet urgent

Mijn ervaringen

Eerlijk gezegd lijkt me dit aan de voorkant heel veel werk. En dat is het ook wel. Ik pak mijn lijst uit de getting things done methode en begin te nummeren.

Ik zie zelf dat ik heel veel dingen belangrijk vind en de juiste urgentie eraan koppelen gaat ook nog wel goed. Ik heb bepaalde deadlines afgesproken met opdrachtgevers op basis waarvan ik eenvoudig de urgentie aan kan geven.

Op het moment dat ik mezelf een deadline heb gegeven voor belangrijke taken is het een ander verhaal. Ik kom er dan achter dat ik mezelf gek aan het maken ben en de deadline hiervoor zelf heb bedacht en dus ook wel kan opschuiven (zo urgent was het dus niet).

Ik baal het meeste van onbelangrijke dingen die urgent zijn (onbelangrijke en niet urgente zaken heb ik al uit mijn to do lijst geschrapt). Met tegenzin doe ik deze dingen, denk dan aan standaardmails reageren waar je niets mee opschiet. Ik krijg hierdoor wel beter in beeld wat mijn energie geeft en wat energie slurpt.

En nu?

Vooraf dacht ik helemaal fan te zijn van de pomodoro techniek, niet dus. In plaats daarvan vind ik een combinatie van eat the frog en getting things done echt goed voor mij werken en ga deze dan ook zeker vaker gebruiken komende tijd.

Heb jij één van deze methodes al eens geprobeerd? Wat waren je ervaringen hiermee? Of heb je een andere methode die favoriet is? Ik ben benieuwd!


4 thoughts on “Ik test deze productiviteitsmethodes

 1. Cindy Beantwoorden

  Ik heb ook eerder de Pomodoro techniek geprobeerd tijdens mijn studie en toen vond ik deze ook al niet werken bij mij, dit om zelfde reden als bij jou. Die 25min is best kort en ik heb altijd wel even de tijd nodig om in te komen bij het uitvoeren van een taak, haha. Maar ik zal eat the frog nu eens gaan proberen want ben de laatste tijd alles behalve productief! Wellicht is dit wel mijn cup of tea, de andere technieken lijken mij veel werk!

  Leuke post!

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Cindy,

   Dank je wel voor je reactie. Ben gelukkig niet de enige die de 25 minuten te kort vond. Ik zit dan inderdaad net lekker in mijn werk. Eat the frog gebruik ik veel en werkt voor mij goed. Getting things done doe ik nu per week, dan maak ik een lijst met alle dingen die ik die week wil doen. Op die manier blijft het overzichtelijk en niet al te veel werk (voor een maand is het inderdaad best wel een klus in één keer).

   Groetjes, Marjan

 2. Sabine Beantwoorden

  Mijn vriend gebruikte de afgelopen tijd de pomodoro techniek. Voor hem werkte het heel goed, ik daarentegen zou gillend wegrennen. Super irritant lijkt het me om telkens uit je flow gesnept te worden. Ik schrijf zelf al mijn doelen op voor een jaar en per maand maak ik dan een lijstje, na een maand evalueer ik. Lijkt een beetje op getting things done. De covey techniek gebruik ik weleens wanneer ik door de bomen het bos niet meer zie en taken wil elimineren.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Sabine,

   Dank je wel voor je reactie. Haha, de Pomodoro techniek werkt volgens mij heel goed voor je of echt niet. Ben gelukkig dus niet de enige waar hij niet voor werkt. Het maken van een jaar lijst met alles wat je wilt bereiken klinkt echt super! Dan houd je continu in de gaten of je nog on track bent. Misschien ook maar eens gaan maken :).

   Groetjes, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*