Ik ga mijn hypotheek aflossen!

Ik ga mijn hypotheek versneld aflossen! Waarom vind ik dat een goed idee? En hoe ga ik dat doen? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje en ik geef aan hoe ik dit praktisch aanpak. 

Waarom versneld aflossen?

Mijn hypotheek is mijn grootste geld verslinder. Als ik kijk hoeveel er iedere maand weer wordt overgemaakt naar de bank, krimp ik toch weer in elkaar. Het is gewoon hartstikke veel geld! Daarbij speelt ook nog eens dat mijn hypotheek stamt uit 2011. En in die tijd was de hypotheek rente echt geen 1,5% zoals deze nu kan zijn. Kortom: Een dikke schuld en een grote kostenpost. En dat ik geen fan ben van schulden, weten jullie denk ik wel.

Is het ook echt voordeliger?

Stel, je hebt een grote spaarrekening aan de ene kant waar je nauwelijks rente op ontvangt. En aan de andere kant heb je een hoge hypotheek. De rentebesparing die aflossen je oplevert is dan vaak meer dan de rente die je ontvangt op de spaarrekening.

Voordat je begint met aflossen is het wel handig om te berekenen of het in jouw situatie wel écht voordeliger is om af te lossen. Heb je bijvoorbeeld een goed gespekte spaarrekening (meer dan EUR 25.000,- als je alleen bent en EUR 50.000,- met een fiscaal partner), die in box 3 wordt belast levert aflossen meer op. Wat je door aflossen bespaart is in dat geval waarschijnlijk meer dan het saldo van de ontvangen rente minus de belasting in box 3.

Let wel op als je een spaarhypotheek hebt. Want in dat geval spaar je harder via je spaarhypotheek. Je doet er in zo’n geval beter aan om extra geld in je spaarhypotheek te storten.

Nog een punt om rekening mee te houden is de hypotheekrente aftrek. Daalt je rente die je betaalt, dan heb je ook minder recht op hypotheekrente aftrek.

Ontvang je zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag? Door het verminderen van je hypotheek, stijgt je belastbaar inkomen in je inkomstenbelasting. Het kan zijn dat je hierdoor boven de drempel uitkomt en je geen toeslag meer ontvangt.

En hoe doe je dat dan?

Iedere hypotheek verstrekker heeft zijn eigen regels, deze staan vaak duidelijk online. Bij veel banken is het zo dat je vanaf een bepaald bedrag kunt storten in je hypotheek. Hier ziet vaak een minimum aan van bijvoorbeeld EUR 300,- per keer.

Daarnaast is er ook vaak sprake van een maximum van het af te lossen deel. Dit ligt rond de 20% van de hypotheek.

Nog een praktische tip: Zorg er wel voor dat je voldoende spaargeld overhoudt. Veel aflossen is goed, maar alles wat je hebt afgelost, kun je niet meer zomaar terughalen. Gaat bijvoorbeeld de auto stuk en moet je een lening aangaan om een nieuwe auto te kopen? Dan ben je duurder uit. Want de rente die je betaalt voor een persoonlijke lening is namelijk niet aftrekbaar. De hypotheek rente wel. Zorg dus voor voldoende spaargeld.

En nu?

Ben jij je hypotheek al aan het aflossen? Heb je nog tips? Laat het me weten!

the happy financial


7 thoughts on “Ik ga mijn hypotheek aflossen!

 1. Christel Beantwoorden

  Hier ook bezig met versneld aflossen. We hebben gelukkig net ons rente percentage middels een soort van middeling kunnen verlagen. Dat scheelt ook weer 30 euro per maand. Wij hebben een lineaire hypotheek dus elke maand wordt het rentebedrag lager.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Christel,

   Dank je voor je reactie. Rente middeling is inderdaad altijd goed om na te vragen.
   Wij schoten er vrij weinig mee op helaas.
   Goed bezig, niets zo lekker om sneller af te lossen en ervan af te zijn!
   Je bent dan gewoon een stuk vrijer in wat je doet!

   Liefs, Marjan

 2. Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl Beantwoorden

  Ik heb de afgelopen jaren bij elkaar zo’n 70.000 euro afgelost, nu ben ik even hypotheekvrij omdat we nu samenwonen in het huis van vriend. Als we straks wat nieuws kopen, is het de bedoeling daar 1) zo min mogelijk voor te lenen en 2) dat snel af te betalen. Scheelt mooi weer!

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Adine,

   Super goed! Dan hebben wij nog even te gaan…
   Lijkt me echt een heerlijk gevoel om zo’n laag mogelijke hypotheek te hebben.
   Je bent dan gewoon veel vrijer in wat je doet.

   Liefs, Marjan

 3. Dominique Beantwoorden

  Aflossen op een spaarhypotheek kan wel interessant zijn, als je het vanaf het begin doet. Je lost dan namelijk af op de hoofdsom waardoor ook je premie daalt. Je krijgt dus indirect ook nog eens het effect van een hoge storting omdat je voorheen opbouwde op basis van een hoger eindbedrag. Daarnaast kun je hier ook meer geld in kwijt dan een premiestorting aangezien je daar tot de 1 staat tot 10 ratio beperkt bent. Dit in combinatie met een kortere looptijd maakt de NCW van de hypotheek lager dan over 30 jaar. Je moet wel de lasten kunnen dragen.

  Helemaal eens met je opmerking over genoeg reserves. 10k aflossen scheelt je maar iets van 20 euro netto per maand, maar je kan er wel een paar maanden je hypotheek mee betalen.

 4. Agnes Beantwoorden

  Leuke blog. Wij hebben een zgn krediethypotheek welke gekoppeld is aan de actuele rente. Onze hypotheeklasten zijn dus superlaag. Er staat nog wel een schuld open en het heeft geen enkele zin om die af te lossen. Wij voelen ons wel een beetje gegijzeld door de ING want deze hypotheek is niet mee over te sluiten of mee te nemen naar een andere woning. De bank verdient veel te weinig aan deze hypotheek. Heb jij nog een goeie tip? Van ons spaargeld hebben wij nog een ander appartement gekocht wat wij verhuren. Dat is waardevaste investering en geeft zo’n 8% rendement per jaar. Kom daar maar eens bij een spaarrekening mee. Wij zien dit ook als pensioenpotje.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Agnes,

   Dank je wel voor je reactie!
   Super fijn dat je nu een lage rente hebt, maar snap ook je probleem dat je je gegijzeld voelt.
   Maar dat zal bij iedere vorm van hypotheek op deze manier zo zijn.
   Om er straks vanaf te komen, kun je overwegen om geld dat je over hebt zelfstandig te sparen, zodat je de hypotheek straks makkelijker kunt aflossen bij verkoop.
   Een rendement van 8% is super geregeld, heel slim!

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*