Hoe werkt vraag en aanbod?

Het effect van vraag en aanbod is waarschijnlijk een van de fundamenten van onze economie. Hoe werkt dit precies? En hoe kun jij als ondernemer er voordeel uit halen? 

Een kleine happy financial

Picture this: the happy financial als kleine 12-jarige in 1VWO. Aandachtig luisterend naar het verhaal van mijn economie leraar en braaf aantekeningen makend. Ik had geen idee dat ik zo’n twintig jaar later zelf blogs zou schrijven over dezelfde onderwerpen.

Heel veel groter ben ik inmiddels niet, maar wel een stukje wijzer. Daarom nu een korte herhaling van één van mijn eerste economie lessen van twintig jaar geleden.

Het principe van vraag en aanbod

De hele economie draait om het principe van vraag en aanbod. Aan de ene kant heeft de markt een vraag. Dit zijn de goederen of diensten die ze graag willen afnemen en waar ze voor willen betalen.

Aan de andere kant heb je jou als ondernemer, die deze goederen of diensten aanbiedt. En daar natuurlijk een vergoeding voor wilt ontvangen.

Deze twee, vraag en aanbod, vinden elkaar en zo ontstaat er een ruiltransactie. Goederen of diensten tegen geld. Iedereen happy.

Meer vraag dan aanbod

Je kunt je voorstellen dat als er een grote vraag is naar een bepaald product en maar een beperkt aanbod, je meer geld wilt betalen voor dit product. Aan de andere kant geldt dat als de markt overspoeld wordt door een product, je als klant dit op iedere straathoek kunt kopen, je minder bereid bent om er meer voor te betalen.

Hoe zet ik vraag en aanbod in voor mijn onderneming?

De kunst is dus om ervoor te zorgen dat je een product of dienst levert waar wel voldoende vraag naar is. Maar aan de andere kant, niet te veel aanbod. Te veel aanbod zorgt er namelijk voor dat je prijs daalt. En je wilt natuurlijk wel een goede prijs voor je producten.

Belangrijk onderdeel hierbij is dat je je klant goed kent. Want hoe beter je je klant kent, hoe meer je kunt inspelen op zijn of haar wensen. En daarmee de kans vergroot dat ze jouw producten of diensten willen hebben.

Hoe bepaal ik dan mijn prijs?

De prijs die je voor je goederen of diensten kunt vragen is daarom niet alleen afhankelijk van een simpele rekensom, zoals ik je bijvoorbeeld heb laten zien bij het berekenen van je uurtarief als ZZP-er. Maar dit is ook sterk afhankelijk van de vraag naar jouw diensten.

Lever je bijvoorbeeld een hele exclusieve dienst, waar maar weinig concurrentie in is? En is de vraag groot? Dan kun je een stuk meer vragen, dan wanneer je standaard goederen levert.

Let er wel op dat vraag en aanbod door de tijd heen verandert. Zo kan er het ene moment een grote vraag zijn, terwijl dit in een korte tijd omgedraaid kan zijn. Houd je markt waarin je opereert daarom goed in de gaten en speel tijdig in op trends. Of spreid je risico’s door meerdere producten of diensten aan te bieden.

En nu?

Hoe zit het voor jouw onderneming? Heb je veel last van schommelingen in vraag en aanbod? Hoe ga je hiermee om? Laat het me weten!

the happy financial


2 thoughts on “Hoe werkt vraag en aanbod?

 1. Adine @ LekkerLevenMetminder.nl Beantwoorden

  Hier valt het op zich wel mee. Aan de ene kant zijn er meer dan genoeg mensen die doen wat ik doen, maar ze doen het lang niet allemaal zoals ik het doe. Sinds ik 10 jaar geleden als ondernemer begonnen ben, heb ik eigenlijk nog nooit zonder werk gezeten. Ja, één keer drie uur. En toen ik net even dacht: ‘oh, ook best lekker’, kwam er alweer wat binnen. Aan de ene kant is het een luxepositie, aan de andere kant weet ik ook dat ik daar heel hard aan heb gewerkt door ervoor te zorgen dat mijn aanbod aansluit bij de vraag (of die vraag/verwachting overtreft). Het is dus luxe, maar niet per se aan komen waaien.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Adine,

   Haha, drie uur zonder werk zitten is inderdaad een luxe! Maar wel goed dat je aangeeft dat je er super hard voor moet werken.
   Dat zien veel mensen vaak niet.

   En waarschijnlijk ben je gewoon heel goed in je werk :). Anders heb je niet al 10 jaar lang een volle portefeuille.

   Good luck!

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*