Onder welke voorwaarden mag je geld lenen van je eigen onderneming? Welke regels hanteert de Belastingdienst hierbij? In deze blog zet ik het voor je op een rij. 

DGA

Een belangrijk onderscheid om direct te maken is wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak/ VOF of als directeur grootaandeelhouder (dga) van je onderneming (veelal in de vorm van een besloten vennootschap).

Heb je namelijk een eenmanszaak of VOF, dan is de scheiding tussen privé en zakelijk vermogen een stuk kleiner en is het vooral van belang om privé onttrekkingen en stortingen in de je administratie duidelijk te verwerken.

Wil je weten wanneer een overgang naar een besloten vennootschap handig is? Bekijk dan deze video waar ik het expert Deniece von Harras vraag.

Zakelijke voorwaarden

Geld lenen wanneer je een B.V. hebt: Geld lenen van je onderneming mag. Wil je een auto of een woning kopen en heeft je onderneming het geld wel en jij privé niet? Dan kun je een lening met je onderneming afsluiten. Hier stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden aan, dit zijn de zakelijke voorwaarden.

Wat zijn die zakelijke voorwaarden? Dit houdt in dat de lening aan dezelfde voorwaarden voldoet wanneer je het geld aan een derde zou verstrekken. Aan een vreemde zou je ook geen aflossingsvrije lening met 0% rente verstrekken neem ik aan? Dan mag je dat aan jezelf ook niet doen.

Het is dus belangrijk om aan te kunnen tonen dat de lening zakelijk is. Hoe kun je dat onder andere doen? Door in ieder geval:

  • Gestelde zekerheden die in lijn liggen met het risico dat de onderneming loopt. Sluit je bijvoorbeeld een grote lening af zonder zekerheden, dan zal dit niet als zakelijk worden beschouwd.
  • Afspraken over terugbetalen. Een voorbeeld is dat je ieder jaar op 31 december een gedeelte moet terugbetalen.
  • Na te gaan of je onderneming aan de lopende verplichtingen kan voldoen. Het is niet de bedoeling dat je een zodanig hoog bedrag opneemt van je eigen onderneming, dat je personeel of leveranciers niet meer kunt betalen.
  • Aflossingsperiode die in lijn ligt met de investering die je er voor gaat doen.
  • Rentepercentages die zakelijk zijn. Let op: hierbij geeft de Belastingdienst aan dat je niet mag uitgaan van het rentepercentage dat banken onderling berekenen of dat banken bij grote zakelijke klanten berekenen. Ze vinden namelijk dat je onderneming een hoger risico loopt omdat de lening is afgesloten met een privépersoon (jijzelf dus).
  • De leningsvoorwaarden op te nemen in een leningsovereenkomst en deze door zowel de onderneming als jouzelf als dga te ondertekenen.

Als het niet zakelijk is

Vindt de Belastingdienst dat je lening niet zakelijk is? Dan kan de Belastingdienst deze lening als inkomen beschouwen. Hierover dien je vervolgens belasting en eventueel een boete te betalen.

Je kunt op twee manieren niet zakelijk handelen wanneer je geld leent van je eigen onderneming:

  • De lening voldoet niet aan bovengenoemde zakelijke voorwaarden;
  • Je komt de afspraken niet na die in de overeenkomst zijn opgenomen (bijvoorbeeld aflossingen en rente).

Let op: er zit ook een groot verschil tussen een lening en een rekening-courant. Binnenkort een blog over rekening-courant verhouding met je onderneming.

En nu?

Hoe zorg jij voor de zakelijkheid van je lening met je onderneming? Heb je je hierin laten adviseren door een adviseur?

de praktische gids voor startende ondernemers