Geld als status symbool

Geld is vaak een status symbool. Maar is dat wel terecht? Kun je je waarde aflezen aan de hoeveelheid geld die je hebt? En wat doet een verandering van omgeving met de waarde die je hecht aan geld? Ik kwam er persoonlijk achter toen ik uit de accountancy stapte. 

Hoe meer, hoe beter

Ik heb het eerlijk gezegd nooit zo door gehad, maar ik zag geld heel erg als status symbool. En niet alleen geld, maar ook alles wat je ermee kunt kopen. Dus, een grote auto, een luxe huis of een over-the-top vakantie. Altijd bezig om zo goed mogelijk te zijn, om te laten zien hoeveel geld je wel niet hebt.

Dat dit niet normaal is, kwam ik pas te weten toen ik mijn horizon ging verbreden. Een aantal jaar geleden was mijn persoonlijke cirkel namelijk een stuk kleiner dan nu. Ik was voornamelijk aan het werk en mijn vrienden werkten ook allemaal in de financiële wereld. Kortom: ik was eigenlijk altijd met geld bezig. Mijn eigen geld, of dat van anderen.

Niet heel gek ook dat ik daarom zoveel waarde hechtte aan het hebben van geld, heel veel geld. Want hoe hard je ook probeerde, het was nooit genoeg. En word je daar gelukkig van?

Verbreding van je cirkel

Inmiddels weet ik wel beter. Het hebben van geld of dure spullen interesseert me echt nog maar weinig. Door het openstellen van je wereld, kom je erachter wat je echt belangrijk vindt. En dat je waarde ook aan andere dingen afgemeten kan worden.

Vriendinnen die niet in de financiële sector werken, vinden het niet interessant om over geldzaken te praten, maar willen het gewoon gezellig hebben. Bij het sporten vinden ze het alleen interessant hoeveel kilo je kunt squaten. En in de bloggers wereld is het bijvoorbeeld veel interessanter om te weten hoeveel nieuwe views je hebt.

Hierdoor ontdekte ik een heel nieuwe wereld, die veel verder ging dan het hebben van veel geld. En ik kan je zeggen: ik word er een stuk relaxter van. Om niet continu bezig te zijn met geld verdienen, opscheppen over geld, dingen kopen met geld.

En nu?

Ik merk het nu pas goed. Als ik in gesprek ben met andere financials, gaat het toch snel weer over geldzaken. Hoe hoog is jouw hypotheek? Welke auto ga je straks leasen? Ik probeer het gesprek dan snel af te buigen naar iets dat daadwerkelijk interessant is, dingen waar je echt gelukkig van wordt.

Maar niet iedereen kan dat waarderen. Misschien omdat ze mij niet interessant genoeg vinden. Of omdat ze in die kleine bubbel van geld zitten, waar ik een aantal jaren geleden ook in zat. Hoe dan ook, ik ben blij dat ik uit die bubbel ontsnapt ben en niet meer de waarde van andere of van mijzelf aflees aan geld.

Hoe ga jij hiermee om? Heb jij het idee dat je dit ook doet? Ik ben benieuwd!

the happy financial


3 thoughts on “Geld als status symbool

 1. Pascalle Beantwoorden

  Hoi Marjan,

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik word ook veel gelukkiger door goed te plannen en wat we met ons geld kunnen doen dan wat we daadwerkelijk waard zijn. Bij ons is het goed in balans. Natuurlijk blijft geld altijd een belangrijke rol spelen, maar het moet niet de graadmeter van je geluk of welvaart zijn. Kennis, ontwikkeling en sociale afspraken zijn voor mij veel belangrijker. Weer een topblog meid!

 2. Anne Beantwoorden

  Trek je helemaal niks aan van wat een ander verdient, maar staar je ook niet blind op hoeveel views een andere blogger heeft of hoeveel squats een ander kan liften. Doe gewoon wat jou blij maakt, haal het beste uit jezelf en wees lief voor een ander, dan mag je altijd tevreden zijn met jezelf en houd je het op termijn het langst vol. Keep up the good work!

 3. Edith Berkelmans (Sarongs & zo) Beantwoorden

  Geld is nooit belangrijk voor mij geweest, behalve voor de hypotheek en andere verplichtingen. En mensen die een status hebben opgebouwd omdat ze veel geld hebben daar loop ik altijd met een boog om heen. We zijn allemaal hetzelfde is mijn motto maar je staat toch ineens aan de grond genageld wanneer je man zonder werk komt te zitten en ik een jaar later op 52 jarige leeftijd. Het gevoel wat je dan krijgt is alles behalve fijn en merk je dat geld in de deze wereld belangrijk is om te leven. Onze uitgestelde dromen, spaarpotjes, etc. weg of op. De tijd die volgde was financieel vreselijk en konden we nog meer genieten van de hele kleine dingen. Doordat we beiden niet meer aan de bak kwamen en de uitkeringen ook geen leven lang duren zijn we zelfstandige ondernemers geworden, met de middelen die we hadden. Blij dat we niet onder de brug moesten wonen haha. Dus geld is een noodzaak en blij word ik van het feit dat wij er samen zijn uitgekomen, een compliment, een bos bloemen, een wandeling, mijn kleinkinderen, van lieve mensen om me heen etc.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*