Geen cash, geen aankoop

We kunnen zo’n beetje alles op afbetaling kopen. Mooie reclames laten zien dat je nu geen rente betaalt en je je aankoop in drie jaar kunt afbetalen. In deze blog waarschuw ik je voor deze manier van aankopen, die verder gaan dan aflossingen en hoge rente.  

Kopen op afbetaling

Het later of gespreid betalen van aankopen zoals een tv, auto of staafmixer is ontzettend eenvoudig. Krediet checks worden wel gedaan, maar over het algemeen is er niet meer dan een half uur voor nodig om een kredietschuld aan te gaan.

En ook dit is een gewone schuld, waarover je rente en aflossing betaalt. En jullie weten allemaal hoe ik over schulden denk.

Wat je betaal je allemaal?

Uiteindelijk betaal je natuurlijk het gehele bedrag aan aflossing. Bij het kopen op afbetaling spreid je je aankoop uit over meerdere maanden. Dit is natuurlijk fijn in de eerste maanden omdat er minder geldt uitgaat, maar vergis je niet dat je uiteindelijk de volledige aankoop toch betaalt.

Daarnaast betaal je rente. In veel advertenties wordt gesproken over ‘het eerste jaar geen rente’. Maar let op, als je afbetaalt in twee jaar, betaal je dus over het tweede jaar wel rente. En die rente is vaak niet laag! Deze rentes kunnen namelijk oplopen tot 20%. Zo wordt een tv van EUR 1.000 ineens EUR 1.200. Had je ook een groter model voor kunnen kopen.

Nog meer nadelen

Een nadeel waar je niet zo snel over nadenkt bij het kopen op afbetaling is de beperking die je hebt in je onderhandelingen. Heb je ruimte om de aankoop in één keer te financieren, dan heb je vaak veel meer ruimte om te onderhandelen over een korting. Bij het kopen op afbetaling kun je dit vaak wel vergeten.

Zo heb ik een groot deel van mijn huidige inrichting direct gekocht, zonder enige vorm van afbetaling. En geloof me, ik kan daardoor veel hogere kortingen afspreken. Al helemaal met alle showroommodellen die ik heb gekocht. En ook deze kun je vaak niet op afbetaling kopen.

Kopen op afbetaling is gewoon een schuld

Laten we er niet omheen draaien: kopen op afbetaling is ook gewoon een schuld. En een dure ook! Als je schuldenvrij wilt leven is het daarom belangrijk om vooraf goed na te denken voordat je iets op afbetaling koopt. Want is het echt nodig om dit nu te kopen? Of kun je nog wel even doorsparen?

En nu?

Heb jij wel eens iets op afbetaling gekocht? Wat zijn je ervaringen daarmee? Twijfel je of je iets op afbetaling moet kopen? Laat het me weten in een reactie!

the happy financial


4 thoughts on “Geen cash, geen aankoop

 1. Maureen van Stekelenborg Beantwoorden

  Hoi Marjan!
  Nooit iets op afbetaling gekocht… als je het geld niet hebt, dan kun je het niet uitgeven… vaak zijn spullen op afbetaling ook luxe artikelen en heb je niet nodig om in leven te blijven… toch? Dan nog maar even zonder een tv/nieuwe bank/nieuwe auto…
  Maar ik merk dat veel mensen zo niet denken… en die zien juist mogelijkheden om juist op deze manier iets aan te kunnen schaffen… bijzonder…
  Gr. Maureen

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Maureen,

   Dank je wel voor je reactie! Klopt helemaal!
   Als het gaat om zaken waar je voor een lange tijds iets aan hebt, zoals een studie of een huis, is het een ander verhaal.
   Maar spullen op afbetaling zijn vaak de meer luxe artikelen, waar je in veel gevallen best even op kunt wachten.

   Liefs, Marjan

 2. Job Beantwoorden

  Ik denk dat er een verschil is tussen schuld voor hypotheek of studie waar je later wellicht meer aan hebt. Voor een tv of auto is denk ik anders omdat dat qua rendement nirt goed is en relatief duur.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Job,

   Dank je wel voor je reactie. Helemaal waar!
   Een schuld aangaan voor iets waar je op de lange termijn iets aan hebt, is iets heel anders dan een schuld voor luxe goederen.
   De verhoudingen qua bedragen zijn in dat geval vaak ook anders.

   Groetjes, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*