Je staat er waarschijnlijk niet bij stil. Je werkt gewoon je uren en alles gaat goed. Ja je hebt een keer een griepje of verkoudheid maar verder niks aan de hand. Je krijgt je loon (volledig/gedeeltelijk) doorbetaald bij ziekte en denkt er verder niet over na. Je bent nog jong, je bent gezond, je voelt je goed en doet je ding.

Ziekte overkomt je

Toch kan het morgen zomaar anders zijn. Je krijgt een ziekte of bijvoorbeeld iemand anders rijdt jou aan waardoor je ziek bent of je glijdt uit, valt van de trap, gaat door je rug en dan is het belangrijk dat je weet hoe dingen zitten. Ziekte overkomt je meestal, je kiest er niet voor. Kijk maar naar mij.

Ik kreeg de diagnose van een zeldzame spierziekte en kan gewoon nooit meer voor een werkgever werken. En nu baal ik dat ik mijn zaken financieel niet beter geregeld had. Ik zit namelijk voor altijd op 75% van mijn oude salaris. Mijn enige geluk is dat ik op jonge leeftijd al fulltime werkte, een deeltijd HBO opleiding volgde, waardoor ik al jong carrière maakte en een goed salaris had. Dit is mijn enige redding waardoor ik nu een redelijk inkomen heb. Ik wil jullie behoeden voor erger! Voor iets wat je niet wist, niet over nadacht en wat JOU zomaar opeens kan overkomen!

Wat betaalt je werkgever door tijdens ziekte?

Dit is compleet afhankelijk van het soort contract dat je hebt. Ben je bijvoorbeeld een oproeper met een MUP 0-urencontract dan kan het zo zijn dat je de eerste 6 maanden van het contract helemaal niets uitbetaald krijgt. Wil je weten welk oproepcontract je hebt, lees dan mijn blog over de soorten oproepcontracten en hoeveel je doorbetaald hoort te krijgen in diverse situaties.

Heb je een bepaalde tijd of onbepaalde tijd contract dan moet je inprincipe bij wet minimaal 70% uitbetaald krijgen met het minimum van het minimumloon. Men mag niet onder het minimumloon zakken.

Let op waar je voor tekent!

TIP VAN LIN: zorg dat je weet waar je voor hebt getekend. In je contract en of CAO en of personeelsreglement kan je vaak terug vinden hoeveel geld er wordt doorbetaald tijdens ziekte. Overige tips waar je op moet letten in je contract lees je hier. PS. heeft jou werkgever bijvoorbeeld ook nog wachtdagen bij ziekte?

Langdurige ziekte

Ok je bent langdurig ziek. Onder langdurige ziekte verstaat men langer dan 6 weken. Echter dient je werkgever ziekte 2 jaar door te betalen (er komt mogelijk een wetswijziging aan voor kleine werkgevers die nog maar een jaar ziekte hoeven te betalen). Zodra hierover meer bekend is zullen jullie dit terug kunnen vinden op LindasResources.nl.

Mocht je een tijdelijk contract hebben en binnen die 2 jaar uitdienst gaan in verband met geen contract verlenging dan neemt het UWV jou over in de ziektewet. Zij pakken de begeleiding dan op die normaliter de werkgever ook zou moeten doen. Mocht je willen weten wat er allemaal gebeurt in die twee jaar lees dan mijn blog over de Wet Verbetering Poortwachter. In deze 2 jaar moeten werkgever (UWV) en werknemer er alles aan doen om te zorgen dat je weer beter wordt en weer aan het werk kan. Dit kan mogelijk ook in een andere functie zijn.

Hier op The Happy Financial hou ik het alleen even bij het financiële aspect van ziekte.

Wat gebeurt er financieel in de eerste twee jaar ziekte?

Tijdens deze eerste twee jaar ziekte kan je dus al in inkomen zakken. Dit is afhankelijk van wat er getekend is. Mocht je naar het UWV overgaan en zou jouw werkgever eigenlijk 100% betalen, dan heb je pech want het UWV betaalt sowieso maar 70% (wel altijd minimumloon hier zakt men niet onder).

Na twee jaar de WIA uitkering

Richting het einde van je 2 ziektejaren krijg je een WIA keuring. Hierin gaat het UWV jou definitief keuren op een % arbeidsongeschikt. Mogelijk dat je ooit in de toekomst weer meer kan werken, maar als het is zoals het is dan moet je het dus met die uitkering doen en dat is sowieso 70-75% van je ”oude” salaris. Dat is een flink verschil en als je dan een hypotheek hebt gebaseerd op dat loon en je nog kinderen wilt in de toekomst en ga zo maar door. Dan kan het een mega financiële tegenvaller zijn waar je de rest van je leven last van hebt.

Toch maar eens nadenken of je de financiële consequenties kunt opvangen?

In mijn geval is het waarschijnlijk voor de rest van mijn leven. Tenzij ik al mijn plannen met LindasResources van de grond ga krijgen. Ik hoop ooit weer zelfvoorzienend te kunnen zijn. En ik hoop dat jij goed gaat nadenken of je een inkomensterugval door ziekte kan opvangen of dat je wellicht toch iets moet gaan regelen met een verzekering of een flinke spaarpot.

”You never know what happens in future!!”

 

foto credits: Prisca Visser @priscavisser.nl